Pe timp de iarnă, pielea ta suferă din cauza temperaturilor joase, a vântului și a aerului foarte uscat din încăperile încălzite, de aceea trebuie să o îngrijești cu ingrediente hidratante pentru piele. Deshidratarea este cea mai mare problemă a pielii în sezonul rece, însă există o soluție: hidratarea. Iată ce ingrediente te ajută să menții pielea frumoasă și sănătoasă, în ciuda condițiilor meteo neprielnice specifice iernii.

Cea mai eficientă metodă de menținere a pielii hidratate constă în aplicarea în mod repetat a unor ingrediente hidratante pentru piele – sub formă de cremă, loțiune de corp, unt de corp, balsam hidratant ori uleuri și serumuri. Știi însă ce ingrediente ar trebui să conțină produsele de îngrijire a pielii folosite pentru hidratare pe timp de iarnă pentru a fi extrem de eficiente? Iată o listă cu ingrediente hidratante pentru piele, pe care să le folosești indiferent de sezon!

Acidul hialuronic

Mai mult ca sigur în ultimii ani ai tot auzit de acest ingredient devenit vedetă, care promite o piele hidratată și întinerită într-un timp foarte scurt. Acest ingredient este într-adevăr foarte eficient, moleculele de acid hialuronic atrăgând și reținând apa în țesuturi. Concret, un gram de acid hialuronic poate reține până la 6 litri de apă.
Pentru ca acidul hialuronic să funcționeze însă la capacitate maximă, e necesar să te hidratezi corespunzător, adică să consumi zilnic apă, creaiuri și supe din belșug.
Acidul hialuronic se regăsește în mod natural în organism, mai ales la nivelul pielii, dar pe măsură ce îmbătrânim, producția acestuia scade, de aceea pielea își pierde treptat din elasticitate și strălucire.
Pentru un ten tânăr, fără riduri, e bine să folosești zilnic o cremă hidratantă pe bază de acid hialuronic.

Glicerina

Glicerina este, de asemenea, un ingredient umectant, adică are și proprietatea de a menține apa în țesuturi, nu numai de a hidrata.
Potrivit studiilor făcute în domeniu, glicerina hidratează stratul superior al pielii, acționează precum o barieră la nivel cutanat, protejează pielea de agenții iritanți și accelerează procesul de vindecare a pielii.
Mare atenție însă, folosită în exces, glicerina poate avea efect invers, adică poate favoriza deshidratarea pielii. Nu folosi creme hidratante pe bază de glicerină de mai mult de 4-5 ori pe zi.

Uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale au efect emolient, adică au abilitatea de a înmuia țesuturile aspre. Așadar, pielea uscată, care se exfoliază și se crapă din cauza frigului și vântului, poate fi îngrijită cu uleiuri naturale, care hidratează și înmoaie țesuturile.
Uleiul de cocos, cel de jojoba, precum și uleiul de măsline ori cel de migdale sunt doar câteva exemple de uleiuri ce pot fi folosite în rutina zilnică de îngrijire a pielii uscate în sezonul rece.

Ceramidele

Ceramidele sunt lipide care fac parte din stratul de piele și al căror rol este acela de a menține hidratarea la nivel cutanat. Pentru a hidrata și repara pielea uscată și agresată de condițiile meteo aspre, poți folosi produse cosmetice pe bază de ceramide. Acestea nu numai că oferă hidratare, însă fortifica bariera naturală de protecție a pielii, asigurând astfel menținerea hidratării în țesuturi pentru o perioadă îndelungată.

Petrolatum

De multe ori regăsești acest ingredient pe eticheta produselor cosmetice folosite, însă denumirea sa nu îți spune nimic. Ei bine, petrolatumul este un ingredient hidratant, cu proprietăți emoliente, care absoarbe totodată radiațiile UV.
Concret, acesta hidratează și creează o barieră de protecție la suprafața pielii, astfel încât apa să fie reținută în țesuturi. Este extrem de eficient în îngrijirea pielii agresate, cu leziuni, accelerând vindecarea acesteia.

Pentru o piele hidratată și catifelată, e important să respecți o rutină zilnică de îngrijire și înfrumusețare. Nu ieși niciodată din casă fără să aplici o cremă hidratantă pe piele, mai ales pe zonele mai expuse – ten, gât sau mâini.
De asemenea, e bine să eviți dușurile fierbinți întrucât apa foarte caldă favorizează deshidratarea, mai ales după ce toată ziua te expui temperaturilor scăzute specifice iernii. După baie, întotdeauna aplică o loțiune de corp hidratantă sau un unt de corp.
Având în vedere că frigul agresează pielea, e bine ca pe timpul iernii să nu folosești produse de exfoliere a pielii decât o dată pe săptămână. În ceea ce privește scrub-ul cel mai potrivit, poți încerca o variantă DIY pe bază de cafea și ulei de cocos – în acest fel, îndepărtezi celulele moarte de la nivelul pielii și totodată hidratezi.