O serie de tratamente DIY pentru păr uscat pot reda hidratarea și strălucirea podoabei tale capilare. Părul uscat are nevoie de o îngrijire mai atentă, acesta fiind predispus deteriorării și ruperii. Iată 7 tratamente pentru păr uscat pe care să le prepari din ingrediente pe care le ai deja la îndemână!

Cauzele părului uscat

Părul uscat nu reușește să absorbă și să mențină umiditatea în interiorul firului de păr, de aceea îi lipsește strălucirea și este fragil. Există o serie de cauze pentru care părul tău este uscat:

 • Deficit de vitamine și/ sau minerale;
 • Expunerea excesivă la radiațiile UV emanate de soare;
 • Expunerea la temperaturi ridicate în urma coafării cu aer cald (foehn, placa de îndreptat părul, ondulator);
 • Spălarea excesivă a părului, mai ales dacă se folosesc șampoane agresive;
 • Folosirea excesivă a produselor de styling (spumă de păr, fixativ);
 • Vopsirea și/ sau decolorarea părului;
 • Permanentul;
 • Expunerea la apă cu clor (în piscină);
 • Afecțiuni precum anorexia nervoasă, hipotiroidismul ori dereglări de natură hormonală.

Vestea bună este că părul uscat își poate recăpăta strălucirea dacă este hidratat și hrănit în mod regulat cu substanțele nutritive de care are nevoie.

Cum îngrijești părul uscat

Există câteva lucruri pe care le poți face pentru ca părul tău uscat să arate bine:

 • Tunde-ți vărfurile o dată la câteva luni, pentru ca părul tău să arate în permanență foarte sănătos;
 • Administrează, după ce te consulți cu medicul tău, suplimente alimentare pentru păr și unghii, cum sunt cele cu biotină, vitamina A sau vitamina C;
 • Adoptă o dietă echilibrată, bogată în antioxidanți și Omega 3;
 • Nu îți spăla părul zilnic;
 • Usucă-ți bine cu prosopul părul înainte de a folosi foehn-ul;
 • Nu îți clăti părul cu apă fierbinte, ci mai degrabă cu apă călduță sau chiar rece;
 • Poartă pălării sau alte accesorii atunci când îți expui părul razelor de soare;
 • Folosește în mod regulat tratamente, măști de păr și produse cosmetice pentru îngrijirea tipului tău de păr.

Tratamente DIY pentru păr uscat

Foto: Pinterest

 1. Tratament cu ulei încălzit

Uleiul încălzit, fie el de cocos, jojoba, argan, ricin, migdale sau măsline, are abilitatea de a pătrunde în firul de păr, hidratându-l în profunzime. Toate aceste uleiuri conțin cantități smenificative de vitamina E, dar și de alți antioxidanți care nu numai că hidratează părul, însă totodată au și efect reparator.

Încălzește în cuptorul cu microunde o jumătate de ceașcă de ulei la alegere. Masează podoaba capilară preț de câteva minute cu acest ulei, după care acoperă scalpul cu un prosop încălzit. Lasă tratamentul cu ulei să acționeze în jur de 45 de minute, după care șamponează și clătește bine părul.

 1. Mască reparatoare cu avocado

Avocado este bogat în grăsimi sănătoase, care oferă aportul de acizi grași necesari firelor de păr. Pasează un avocado foarte copt și aplică-l pe părul umezit în prealabil. Lasă-l cel puțin 20 de minute să se usuce, după care clătește de mai multe ori. Folosește acest tratament săptămânal și vei observa cum părul tău își revine treptat.

 1. Tratament hidratant cu ouă, pentru păr uscat

Bate bine un ou, după care încorporează-l într-o cantitate redusă de șampon. Distribuie compoziția obținută pe tot părul și lasă să acționeze în jur de 5 minute, după care clătește abundent. Acest tratament reface proteinele din structura firelor de păr.

 1. Tratament hidratant cu maioneză

Maioneza are un conținut ridicat de proteine, care fortifică firele de păr în timp ce le hidratează.

Umezește-ți podoaba capilară, după care aplică pe tot părul un strat generos de maioneză de casă, masând bine și scalpul. Acoperă apoi capul cu o cască de duș și lasă să acționeze o jumătate de oră. Îndepărtează prin clătire cu apă rece, după care șamponează și clătește iar.

 1. Tratament cu iaurt și ulei

Iaurtul face echipă bună cu uleiul atunci când vine vorba despre hidratarea părului uscat. Amestecă o jumătate de cană de iaurt grecesc cu 2 linguri de ulei de măsline și 6 picături de ulei esențial la alegere. Aplică acest tratament pe părul spălat, înainte de uscare. Acoperă capul cu o cască de duș și lasă tratamentul să acționeze cel puțin 20 de minute, după care îl poți îndepărta prin clătire cu apă călduță.

 1. Tratament hidratant cu banană

Datorită conținutului ridicat de potasiu, dar și texturii cremoase, banana este un ingredient eficient în tratarea părului uscat. Pasează o banană foarte coaptă și aplică piureul obținut pe părul spălat, care este încă umed. După o oră, poți îndepărta prin șamponare și clătire această mască.

 1. Tratament pre-șamponare cu ulei de cocos

Părul foarte uscat poate avea nevoie de un tratament pre-șamponare pe bază de cocos, mai ales în timpul verii, după expunerea îndelungată la soare, ori în zilele geroase de iarnă. Tot ce trebuie să faci este să încălzești uleiul de cocos în cuptorul cu microunde și să îl aplici pe tot părul, cu o jumătate de oră înainte de a îți spăla părul. Șamponează apoi părul cum faci de obicei, clătește-l și aplică o mască hidratantă și la final aplică un balsam care nu necesită clătire. Vei observa că părul tău este mai mătăsos și mai hidratat decât de obicei.

Dacă ai părul uscat, folosește aceste tratamente pentru hidratarea sa, evită să îl expui la factori care sporesc deshidratarea și folosește produse de îngrijire și styling special concepute pentru păr uscat.