Acidul salicilic este un ingredient adesea întâlnit în produsele de îngrijire a tenului, datorită efectelor benefice pe care le are în unele situații. Află ce este acidul salicilic, cum acționează asupra pielii, când și cum îl poți folosi, dar și ce reacții adverse poate avea!

Despre acidul salicilic

Acidul salicilic face parte din categoria acizilor beta-hidroxi, ceea ce înseamnă că are o structură exfoliantă și că este solubil în ulei – de aceea părunde atât de ușor în piele.

Acesta este ideal pentru exfolierea pielii, dar și pentru tratarea punctelor negre și albe ori a acneei de orice fel. Asta pentru că acidul penetrează pielea și slăbește legăturile dintre celulele de la suprafața pielii. Așadar, porii blocați vor fi dizolvați, iar coșurile dispar treptat.

Ce beneficii are acidul salicilic pentru piele

Poate fi extrem de benefic pentru pielea ta, atâta timp cât îl folosești în mod corect. Mai jos regăsești cele mai importante efecte ale acidului salicilic asupra pielii tale.

Exfoliează pielea

Prin exfoliere sunt îndepărtate celulele moarte de la nivelul pielii, ceea ce înseamnă că pielea rămâne curată și catifelată. De asemenea, bacteriile, murdăria și sebumul blocate în porii dilatați sunt dizolvați de acest acid. Pielea rămâne, în urma exfolierii, mai luminoasă și mai sănătoasă.

Combate acneea

Persoanele cu ten acneic sunt adesea sfătuite de către medicii dermatologi să folosească produse de curățare și îngrijire pe bază de acid salicilic. Acesta nu numai că desparte celulele care se acumulează la suprafața pielii și formează coșuri, însă totodată curăță în profunzime porii, reducând astfel riscul de acnee.

Acidul salicilic este un ingredient-cheie în rutina de îngrijire a persoanelor predispuse la acnee.

Reduce producția de sebum

Tendința de îngrășare a pielii nu numai că oferă tenului un aspect uleios, neplăcut, însă totodată favorizează și coșurile. Acidul salicilic îndepărtează uleiurile naturale ale pielii și totodată reduce producția de sebum.

Micșorează porii

Acidul acesta are efect astringent, ceea ce înseamnă că reduce porii dilatați. În acest fel, pielea capătă un aspect mai sănătos și mai tânăr, iar punctele negre nu mai apar.

Estompează petele pigmentare

Petele pigmentare sau de orice alt fel pot fi estompate cu ajutorul acidului salicilic, care exfoliază stratul superficial al pielii și totodată combate pigmentarea.

Cum utilizezi acidul salicilic pentru ten

Modul în care folosești acidul salicilic diferă în funcție de problema pe care vrei să o tratezi. Dacă, de pildă, îți dorești doar o exfoliere ocazională a pielii cu tendință de îngrășare, poți folosi un produs de curățare cu acid salicilic o dată la câteva zile.

Pe de altă parte, însă, dacă ai probleme cu acneea, poți folosi mai des produsele pe bază de acid salicilic, însă nu zilnic. Fiind agresiv cu pielea, dermatologii recomandă rareori utilizarea sa zilnică în concentrații mari. Concret, dacă suferi de o formă blândă de acnee, poți utiliza un produs cu aplicare locală, la nevoie – adică aplici produse cosmetice care conțin acest acid direct pe coșuri, pe măsură ce ele îți apar.

Dacă ai de-a face cu o formă mai agresivă de acnee, este indicat să foloseșt un gel de curățare o dată la câteva zile sau, la recomandarea medicului, chiar zilnic.

Pentru a fi eficiente, produsele folosite ar trebui să aibă o concentrație de 0,5 – 2% de acid salicilic. În cazul peeling-ului chimic, făcut în cabinetul dermatologic, se poate folosi un produs cu o concentrație de până la 20-30% de acid salicilic.

Ideal ar fi să adaptezi frecvența utilizării acidului salicilic în funcție de reacția pielii tale. În primă fază, folosește-l o dată pe săptămână, apoi de două ori, după care poți crește frecvența, dacă pielea îți permite. În cazul în care observi, însă, că pielea se usucă, se exfoliază vizibil ori devine foarte iritată, redu frecvența aplicării acidului salicilic ori chiar oprește utilizarea și mergi la medicul dermatolog.

Reacții adverse ale acidului salicilic

Cu toate că este un ingredient sigur pentru utilizarea topică, pot apărea probleme, mai ales în cazul persoanelor cu piele sensibilă.

Pot apărea reacții adverse precum:

  • Iritații;
  • Erupții cutanate;
  • Mâncărimi;
  • Usturime a pielii;
  • Înoșire;
  • Descuamare a pielii.

Evită utilizarea acidului salicilic în următoarele situații:

  • Dacă ești predispus la reacții alergice;
  • La copii, mai ales în cazul celor mai mici de 2 ani, când este contraindicată aplicarea acidului salicilic pe pielea micuților;
  • Dacă suferi de afecțiuni hepatice, renale, diabet, varicelă sau gripă – în asemenea situații, trebuie să îți informezi medicul cu privire la utilizarea acidului salicilic, pentru a te asigura că nu te expui vreunui risc.

Acidul salicilic este un ingredient care îți poate fi de mare ajutor, dacă ai tenul gras și suferi de acnee. Chiar dacă nu îți va rezolva problema de unul singur, folosit în mod corect, la recomandarea medicului, acesta te poate ajuta să ai un ten fără imperfecțiuni.