Suferi de acnee chistică? Află cum o recunoști, de ce apare, dar și cum o poți trata corespunzător!

Acneea chistică este un tip de acnee caracterizat de blocarea porilor, urmată de infectarea și inflamarea acestora. În general, cea mai afectată zonă este fața, însă pot apărea coșuri și pe brațe ori pe spate.

Dintre toate tipurile de acnee, cea chistică este cea mai severă, însă afectează mai puține persoane comparativ cu alte tipuri.

Cum recunoști acneea chistică

Coșurile în cazul acneei chistice sunt mult mai vizibile, mmai mari, au aspect nodular și lasă adesea cicatrice. Ele sunt și foarte dureroase.

Persoanele care au coșuri mari, inflamate, în profunzimea pielii, însă totodată și semne vizibile rămase pe piele, suferă de acnee chistică.

Cauzele acneei chistice

Toate coșurile apar din cauza blocării porilor și a acumulării de mizerie, sebum și bacterii care determină inflamarea acestora.

În mod natural, pielea secretă sebum prin glandele sebacee, pentru a proteja foliculii firelor de păr, dar și pielea. Însă producția excesivă de sebum și celulele moarte de la nivelul pielii pot bloca porii, creând totodată mediul perfect pentru multiplicarea necontrolată a bacteriilor precum P. acnes.

Totuși, oamenii de știință nu au reușit să identifice cauza exactă a acneei chistice. Specialiștii susțin că și hormonii androgeni joacă un rol important în declanșarea acesteia, de aceea acneea apare adesea în timpul adolescenței, când organismul are de-a face cu o serie de dezechilibre hormonale. Și sarcina, menopauza ori sindromul ovarelor polichistice pot crește riscul de acnee chistică.

Acneea chistică nu este cauzată, în ciuda miturilor care pot circula, de alimentație ori de lipsa unei igiene corespunzătoare a pielii.

Este important de menționat că acneea chistică este mai des întâlnită în rândul bărbaților, iar dacă apare la femei, afectează, în special, zona bărbiei.

Tratament pentru acneea chistică

Produsele dermatocosmetice și medicamentele care se eliberează fără prescripție medicală rareori pot trata sau ameliora măcar acneea chistică.

De obicei, medicul dermatolog recomandă următoarele tratamente:

 • Antibioterapie pentru distrugerea bacteriei care declanșează apariția coșurilor, dar și pentru ținerea sub control a inflamației;
 • Pilule contraceptive pentru reglarea hormonală a organismului femeii;
 • Peroxid de benzoil aplicat local pentru uciderea bacteriilor și combaterea inflamației;
 • Retinol sub formă de cremă, loțiune, ser sau gel, pentru curățarea și deschiderea porilor, astfel încât antibioticele să funcționeze;
 • Isotreninoină (n.r. Roaccutane);
 • Spironolactonă pentru reducerea sebumului în exces;
 • Steroizi injectați direct în chisturi.

Remedii naturale pentru ameliorarea acneei chistice

Acneea chistică nu poate fi vindecată cu tratamente naturiste, însă poți folosi o serie de remedii naturale pentru a împiedica agravarea acesteia. Iată ce poți face dacă suferi de acnee chistică, în paralel cu tratamentul prescris de medicul dermatolog:

 • Spală-ți fața de două ori pe zi, dimineața și seara, dar și după ce transpiri excesiv – antrenamente, plajă, saună;
 • Nu folosi produse exfoliante care îți pot agresa pielea;
 • Nu atinge coșurile și în niciun caz nu încerca să le spargi, pentru că nu faci altceva decât să permiți infecției să se răspândească;
 • Nu te expune la radiații UV – fie că este vorba despre soare, fie că vorbim despre solar;
 • Adoptă un stil de viață sănătos;
 • Evită să îți încarci tenul cu produse de make-up. În special machiajul profesional îți blochează foarte tare porii și poate determina apariția multor coșuri. Dacă vrei să te machiezi, folosește produse pe bază de apă, cu formulă non-comedogenică. Demachiază-te întotdeauna înainte de culcare – machiajul rămas pe ten peste noapte este cel mai de preț aliat al acneei chistice;
 • Îndepărtează părul facial, pentru că foliculii firelor de păr se pot suprainfecta foarte ușor și astfel pot apărea coșuri dureroase.

Cum combați cicatricele provocate de acnee chistice

Acneea chistică lasă cele mai multe semne pe piele – cu cât îți spargi mai des coșurile, cu atât mai mare este riscul de a rămâne cu cicatrice. Însă dacă ai deja semne pe ten din cauza acneei, iată cum le poți estompa:

 • Peeling chimic;
 • Dermabraziune făcută în cabinetul medicului dermatolog;
 • Tratament cu laser.

Acneea chistică nu se va vindeca de la sine și nici cu tratamente pe care le găsești în farmacii fără rețetă. Dacă bănuiești că suferi de această afecțiune, trebuie neapărat să îți faci o programare la medicul dermatolog. Stima de sine are foarte mult de suferit din cauza acneei chistice și ar fi păcat să nu rezolvi această problemă și să o lași să îți afecteze calitatea vieții.