Când îţi construieşti garderoba, primul lucru de la care trebuie să porneşti este asortarea culorilor. Multe femei aleg numai haine negre, gri sau în nuanţe neutre, pentru că nu vor să greşească, dar nu ai motive de teamă. Dacă ştii câteva reguli de bază despre combinaţiile cromatice, vei avea numai ţinute reuşite, fără să fii nevoită să cheltuieşti o avere pentru asta.

 Roata culorilor în vestimentaţie, secretul femeilor stilate

Newton, fizicianul care a inventat legea gravitatiei, a lăsat o altă moştenire pentru care fiecare femeie ar trebui să îi fie recunoscătoare: Roata Culorilor. Într-o dimineaţă însorită din 1666, pe când ţinea o prismă în mână în dreptul geamului, Isaac Newton a observat că lumina se descompune într-un spectru în culorile curcubeului. Conştient de valoarea descoperirii sale, a pus-o pe hârtie, sub forma unui cerc colorat, o sursă continuă de inspiraţie mai ales pentru pictori. Iniţial, Roata Culorilor avea 12 culori de bază, împărţite astfel:

 

 1. Culori primare

Acestea sunt galbenul, roşul şi albastrul. Nu ai cum să combini două nuanţe, pentru a le obţine şi toate celelalte culori sunt derivate de aici.

 

 2. Culori secundare

În această categorie intră nuanţele care rezultă prin combinarea culorilor primare. Astfel, din roşu şi galben obţinem portocaliu, din roşu şi albastru rezultă mov, iar din albastru şi galben obţinem verde.

 

 3. Culori terţiale

Aici se află culorile care rezultă prin combinaţia nuanţelor primare cu cele secundare. Coraiul, verdele mentă, albastrul-marin intră în acest grup cromatic.

Înainte să afli cum se asortează corect culorile în vestimentaţie, trebuie să mai ştii că există o altă clasificare în funcţie de temperatură. Astfel, avem nuanţe calde, de la roşu şi până la galben, culori reci, de la verde, la violet, şi nuanţe neutre sau “non-culori”, care includ negru, gri, alb, maro şi variaţiile. Culorile calde stimulează privitorul, dar fac şi lucrurile să pară mai mici, astfel că sunt indicate, dacă vrei să ascunzi câteva kilograme în plus, în timp ce nuanţele reci calmează şi relaxează.

 

 Cum să îţi asortezi corect hainele

Acum, că ai învăţat partea teoretică despre asortarea culorilor în vestimentaţie, urmează partea practică şi distractivă. Vei vedea că odată ce ai aflat aceste informaţii, îţi va fi foarte uşor să compui ţinute care să atragă admiraţia tuturor.

 

 1. Include culorile complementare în vestimentaţie

Culorile complementare se află în părţi opuse pe Roata Culorilor. De exemplu, roşu şi verde, galben şi mov, albastru şi portocaliu sunt culori complementare şi se potrivesc întotdeauna. Iar designerii au un truc care îi ajută să iasă din anonimat: dacă au două culori complementare, aleg o nuanţă cu un ton mai închis. De exemplu, în loc de combinaţia de roşu şi verde, folosesc roşu şi verde-măsliniu, pentru mai multă armonie.

 

View this post on Instagram

 

Holiday ready in red & green ❤️💚 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Outfit details 👉🏼 http://liketk.it/2yOVz #holidaystyle ✨

A post shared by Wendy Nguyen (@wendyslookbook) on

 

 2. Învaţă să combini culorile analoage

Culorile analoage sunt poziţionate una lângă alta pe Roata Culorii şi arată întotdeauna bine împreună. Roşu şi portocaliu, portocaliu şi galben, roşu şi roz sunt culori care te vor ajuta să compui un outfit perfect.

 

 

 3. Combină corect culorile triadice

Culorile care se află la distanţă egală una de altă se numesc triadice şi pot fi combinate, însă trebuie să ai mare grijă: pentru ca ţinuta să fie reuşită, trebuie să alegi nuanţele mai stinse. Astfel, alătură o nuanţă de verde unui roz pastel şi vei obţine o ţinută sofisticată şi de bun-gust.

 

 

View this post on Instagram

 

One more of this dress cause you know how I like a good dress moment 😊

A post shared by ANNABELLE FLEUR (@vivaluxuryblog) on

 

 

 4. Poartă ţinute monocromatice

Culorile deschise combinate cu cele închise se completează perfect. Pentru un rezultat reuşit, poartă nuanţe închise în partea pe care vrei să o ascunzi şi tonuri aprinse acolo unde vrei să atragi atenţia. Fii cu adevărat îndrăzneaţă şi joacă-te cu ţesăturile ca o fashionistă adevărată (satinul şi materialele croşetate merg întotdeauna).

Când vrei să atragi toate privirile, poartă nuanţe de roşu din cap până în picioare.

Dacă, totuşi, nu îţi place să atragi atenţia, alege o nuanţă pastel şi compune-ţi outfit-ul în jurul ei.

 

 

 Culori pe care să nu le asortezi niciodată

 

Ai aflat cum să asortezi corect culorile în vestimentaţie, dar pentru a nu da greş niciodată, trebuie să ştii că sunt câteva nuanţe care nu pot fi purtate niciodată împreună.

Maro şi negru sunt două culori elegante, dar împreună compun ţinute plictisitoare. Alege, mai bine, pasteluri sau culori neutre care pot fi oricând combinate cu oricare dintre cele două nuanţe.

Gri şi maro sunt alte două combinaţii de care trebuie să stai departe din acelaşi motiv: nu vor aduce nicio sclipire ţinutei tale.

De evitat este şi combinaţia de albastru şi negru, dacă nu vrei să dai impresia că porţi uniformă. Sigur, poţi purta pantofi negri la o pereche de pantaloni albaştri, dar albastrul arată mult mai bine cu nuanţe precum argintiu sau crem, aşa că de ce să nu fii “wow”?

Ştim că am spus că poţi combina culorile complementare, dar încearcă să stai departe de nuanţe care te duc cu gândul la anumite evenimente. De exemplu, roşu şi verde ar arăta foarte bine, dacă nu te-ar duce cu gândul la bradul de Crăciun sau la costumul spiriduşilor.

 

 

 3 reguli de care să ţii cont când asortezi culorile

 

  1. Concentrează-te pe culori neutre. Orice ţinută are nevoie de o bază, iar dacă vrei să mergi la sigur, atunci pariază pe culori neutre, precum: negru, alb, gri, crem etc. Aceste nuanţe merg aproape cu orice şi îţi vor uşura munca, atunci când îţi vei compune outfit-ul. Dacă nu ai mare încredere în abilităţile tale de a combina hainele, îţi poţi cumpăra piesele de bază în culori neutre pe care să le combini cu alte piese colorate.

 

  1. Foloseşte mici pete de culoare. După ce ai baza, poţi începe să experimentezi, dar fără să exagerezi. Ţine minte că moderaţia este cheia. Alege doar 1-2 piese mici în culori aprinse, pentru a preveni o gafă vestimentară. Un colier colorat sau o geantă într-o nuanţă aprinsă te vor ajuta să ieşi în evidenţă.

 

  1. Ţine cont de nuanţa tenului tău, dar nu exagera. Culoarea pielii este importantă, dar dacă reuşeşti să obţii o combinaţie reuşită de culori, rezultatul va fi imposibil de ignorat.

 

Cu un pic de exerciţiu, vei reuşi să te îmbraci ca o fashionistă şi să asortezi culorile hainelor fără efort.