Când vine vorba de machiaj, orice femeie poate arăta impecabil, dacă ține cont de câteva reguli. Nu te gândi că nu ai destule produse, pentru a te machia ca o profesionistă. Dacă deții un ruj, un creion negru și mascara, ai tot ce îți trebuie, pentru a obține un look de milioane. Urmează și sfaturile make-up artist-ului Simona Dobre și nu vei avea cum să dai greș.

1. Care sunt pașii pentru un machiaj corect?

Pentru un machiaj corect, fața trebuie sa fie bine curățată (demachiată,tonifiată), apoi hidratată cu o cremă potrivită tipului de ten.

Eu incep prin aplicarea primer-ului, conturarea unor sprâncene armonioase, machiajul ochilor presupune și corectarea micilor imperfecțiuni, acolo unde este nevoie, apoi continui cu aplicarea fondului de ten și conturarea feței după caz, blush-ul, colorarea buzelor și termin prin fixarea machiajului.

2. Cum alegem cea mai potrivită bază de machiaj în funcție de tipul de ten?

In funcție de tipul de ten, baza de machiaj poate fi pentru hidratare – la un ten normal, acneic sau unul deshidratat și uscat; pentru matifiere – la un ten mixt, gras; pentru tenul care prezintă cuperoză se folosește o bază care să atenueze roșeața, iar pentru cel matur, o bază cu efect de lifting, hidratare intensă și luminozitate.

3. Cum aplicăm fondul de ten: cu mâna, cu buretele?

Atunci când nu efectuăm un machiaj profesional, fondul de ten poate fi aplicat cu mâna. În cadrul unui machiaj profesional, eu îl aplic cu pensula profesională. Dacă vreți să folosiți pensule, vă recomand să verificati dacă fondul de ten este bine întins, iar in cazul în care nu este, sa îl uniformizați cu mâna. Eu folosesc buretele foarte rar spre deloc, pentru tamponarea excesului pe anumite zone sau fixarea pudrei libere.

4. Ce culori alegem pentru fardurile de ochi în funcție de culoarea ochilor?

Pentru ochii căprui putem alege nuanțe calde: maro, beige, arămiu, cupru, auriu, roz somon sau piersică, dar și nuanțe puternice, contrastante: argintiu, turquoise, verde deschis, verde smarald, kaki, mov, albastru deschis (bleu), albastru marin, albastru închis, indigo.

Pentru ochii verzi: mov, lila, cupru, arămiu, maro roșcat, portocaliu oranj cu auriu.

Pentru ochii albaștrii: roșu piersică, roșu arămiu, cupru, piersică, auriu, roz, roz somon.

5. Care sunt culorile din make-up care îmbătrânesc? De ce să ne ferim?

Culorile din make-up care îmbătrânesc sunt negru, albastru intens, mov intens, mov sidefat. Rujurile maro închis îmbătrânesc. De asemenea, creionul de ochi negru poate îmbătrâni, dacă nu este folosit corect. De evitat sunt și fondul de ten prea deschis sau prea bronzant.

Anumite combinatii de culori sau anumite tipuri de machiaj pot crea un aspect îmbătrânit.

6. Ce greșeli să evităm, când aplicăm machiajul de zi? Dar pentru cel de seară?

Atunci când aplicam machiajul de zi, trebuie să evităm culorile închise în zona ochilor, blush-ul prea intens în obraji, să nu aplicăm prea mult produs pe față și să nu uităm de demachierea și hidratarea tenului, înainte de make-up.

Pentru machiajul de seară trebuie să avem tenul pregătit printr-o curățare și hidratare temeinică, sa evităm folosirea unui strat prea gros de fond de ten și să ne asigurăm că am ales culoarea potrivită. De asemenea, este important să accentuăm doar buzele sau doar ochii și să evităm culorile puternice pe toate zonele importante ale feței în același timp: ochi, gură, obraji, sprâncene. Dacă alegem un machiaj cu umbre, să facem o trecere ușoară între culori.

7. Ce reguli de make-up există, în funcție de culoarea părului?

Brunetele pot utiliza culori intense, metalice, pot apela la Smokey Eyes, negru, auriu, arămiu, bronz, cupru, indigo, burgundy, mov intens, cărbune, albastru navy, dar și culori mai calde, precum somon, piersică. Acestea pot folosi și un ruj roșu intens sau nuanțe nude.

Roșcatele pot folosi un machiaj mai cald, mai neutru, cu maro-uri, beige, lavandă, lila. Pentru ten și buze pot utiliza un nude sau corai.

Blondele pot folosi atât culori pastelate, culoarea șampaniei, cât si griuri mate, argintiu închis. Pot defini privirea cu un creion maro, iar buzele pot fi colorate cu roz deschis, piersică, fucsia.

8. Cum putem spori rezistența machiajului?

Pentru a spori rezistența machiajului, putem folosi primer, o pudră cu putere mare de fixare sau un spray fixator.

9. Ce culori de ruj să folosim, dacă avem buze subțiri? Și ce trucuri putem folosi, pentru a da impresia de buze pline?

Dacă avem buze subtiri și dorim sa dăm impresia de buze pline, putem folosi cu încredere multe nuanțe de ruj, de la cele lucioase, hidratante, la cele mate, în funcție de machiajul făcut. Aplicăm conturul de buze și rujul folosind o tehnică specială, care să dea senzația de mărire, și încheiem cu un gloss care sa accentueze senzația de umplere. De asemenea, aplicarea de lumină în anumite zone pe buză și pe conturul acesteia ajuta la crearea unor forme armonioase.

10. Fard de obraz cremă sau fard pudră, ce ai recomanda și de ce?

Alegerea depinde de preferinte, de tipul de ten, de look-ul pe care doresc sa îl obțin, de scopul pentru care efectuez machiajul, de durata pentru care îl efectuez etc. Atunci când lucrez cu un ten normal, fără imperfecțiuni sau lucrez pentru o ședința foto și aleg un look extrem de natural, merg pe un fard de obraz cremos. Dacă fac un machiaj pentru un eveniment și vreau să dureze foarte mult, aleg un fard de obraz pudră, pe care îl fixez bine, iar pentru luminozitate aplic tot un fard de obraz pudră.

11. Cum alegem fondul de ten, în funcție de tipul de ten?

Fondul de ten se alege in funcție de subtonul pielii: rece, cald sau neutru. Fiecare poate fi mai închis sau mai deschis. Poate predomina o tentă a pielii roz, galbenă sau beige.

Pentru a stabili subtonul, se testează fondul de ten la încheietura mâinii.

Ne uitam la încheietura mâinii, la vene:
-vene albastre, mov, subtonul este rece
-vene verzi, olive, subtonul este cald
-vene albastre și verzi, subtonul este neutru

12. La ce să fim atente, când alegem produsele de make-up?

Când alegem produsele de make-up trebuie sa stabilim întâi pentru ce avem nevoie de ele: pentru un machiaj ușor, de zi cu zi, sau pentru unul intens. Trebuie să stabilim ce fond de ten ni se potriveste și ce efect dorim să obținem de la mascara. Trebuie sa avem în vedere și produsele pentru îngrijire: crema, demachiantul.

13. Cum folosim corect creionul negru de ochi? Dar tușul de ochi?

Creionul negru de ochi poate fi folosit pentru machiajele de zi, pentru un aspect mai puțin intens decât tușul de ochi, dar in același timp pentru o privire misterioasă și seducătoare.

Tușul de ochi poate fi folosit pentru un machiaj mai intens, de seară, pentru persoanele cu dexteritate în utilizarea acestui tip de produs.

Pentru o folosire corecta trebuie să avem in vedere forma ochiului.

14. Cum purtăm corect rujul mat? Există reguli care ne ajută să arătăm mai bine?

Este esențial să aplicăm rujul mat fără a depăși conturul buzelor. Există alte artificii prin care putem da impresia de buze mai mari și mai pline.

Dacă nu vrem să apelăm la un machiaj profesionist, trebuie să ținem cont de următoarele reguli: să nu exagerpm cu cantitatea de produs de pe față, să mergem pe naturalețe, să nu depășim conturul buzelor și să alegem un contur într-o nuanță apropiată de cea a rujului, să nu exagerăm cu fardul de obraz sau de pleoape, să alegem nuanțe calde, neutre și să conturăm delicat sprâncenele.

15. Cum purtăm corect rujul roșu?

Și pentru rujul roșu trebuie să ținem cont de aceeași regulă: îl aplicăm fără a depăși conturul buzelor și în combinație cu un contur într-o nuanță apropiată.

16. Cum putem alege culorile potrivite de ruj?

Când alegem un ruj, trebuie să ținem cont de culoarea tenului, a părului, dar și de forma buzelor.

Pentru femeile cu tenul deschis se potrivește roșul intens, burgundy, prună, nuanțele de roz prăfuit sau aprins, piersică, ivoire.

Pentru un ten închis, bronzat, nepigmentat, poți alege fucsia, mov, roșu cu tentă albastruie, roz sau nuduri piersică, caramel.

Un ten de mijloc poate opta pentru mov închis, roz, auriu, corai, roșu cu tentă albastruie.

Pentru femeile cu par roșcat, piele deschisă, putem utiliza rujuri mate, lucioase, în tonuri calde de maro, corai, arămiu, auriu, cât și roșu aprins.

Pentru femeile cu parul saten deschis sau blond și cu ochii deschiși putem folosi roz, corai, prună, iar pentru ochii căprui, rujuri cremoase în nuanțe de beige nude și roșu.

Parul șaten închis sau brunet, cu ochii de culoare deschisă poate miza pe un roșu Ferrari, rosu clasic, iar cele cu ochii de culoare închisă pot merge pe nuanțe vibrante, burgundy, texturi lucioase.

Buzele subtiri arată bine cu rujuri în nuanțe deschise, de roz, piersică, accentuate cu un contur de buze în nuanța potrivită, urmat de un gloss pentru crearea de volum.

Buzele mari și cărnoase sunt avantajate de orice nuanță intensă, mată și lucioasă, dar pot merge și în zona de nude.

17. Cum să asortăm corect machiajul cu ținuta? Există reguli de care putem ține cont, ca să nu greșim?

Pentru a nu exagera, se evidențiază o singură zona a feței: ochi sau buze, iar restul trebuie sa fie neutru.

Nu trebuie să asortăm perfect culoarea ținutei cu cea a machiajului, ci trebuie să mergem în aceeași zonă de cald sau rece, folosind nuanțe din aceeași familie de culori.

18. Care sunt produsele care nu trebuie să lipsească dintr-o trusă de make-up?

Din trusa de make-up nu ar trebui să lipsească rujul și blush-ul.

Simona are în spate o experiență de șapte ani ca make-up artist și de șase ani ca dermopigmentist (machiaj semipermanent), dar și multe colaborări cu reviste celebre, vedete și participări la evenimente de modă. O găsești la Salonul Ioana Hair and Beauty, Strada George Enescu 30-32, sector 1, Bucureti. Îți poți face și o programare la numărul de telefon 0723424255.