În perioada aceasta de distanțare socială din cauza pandemiei de Covid-19, mai mult ca sigur ai stat zile în șir fără machiaj. Ei bine, află că faptul că ai stat nemachiată a avut un impact major asupra psihicului tău – iată ce dezvăluie specialiștii cu privire la modificarea rutinei zilnice prin renunțarea la produsele de make-up!
Multe femei preferă să își ia o zi de concediu, decât să meargă la serviciu fără machiaj. Asta pentru că vor să ascundă micile imperfecțiuni ale tenului, care sunt normale și nu ar trebui să fie sursa unor complexe.
Potrivit psihoterapeutei Jennifer Pepper, atunci când aplici un machiaj pe față, îți reamintești la nivel subconștient să ai defecte și că acestea trebuie acoperite. Odată cu aplicarea machiajului, devii mai încrezătoare în forțele proprii și mai stăpână pe faptele tale.
Întrucât machiajul face parte din rutina zilnică a femeilor, atunci când, din diverse cauze (nu mai mergi la serviciu din pricina pandemiei, urmezi un tratament dermatologic), alegi să stai o perioadă namachiată, este firesc să apară o serie de dezechilibre. În primă fază, stima de sine poate să scadă din cauză că nu te mai simți la fel de frumoasă.
Un studiu făcut în anul 2016 și promovat de Asociația Americană pentru Psihologie a analizat un grup de femei pe o perioadă de două săptămâni, timp în care acestora li s-a recomandat să stea fără machiaj. Rezultatele studiului au arătat că, deși în primă fază acestea au fost nemulțumite de ce vedeau în oglindă, pe măsură ce zilele au trecut, stima de sine le-a crescut și disconfortul cauzat de lipsa machiajului a dispărut chiar la finalul studiului de caz.
Specialiștii sunt de părere că e nevoie ca femeile să se vadă mai des fără machiaj pentru a învăța să se simtă din nou confortabil și nemachiate. Cu cât ne expunem mai des la imaginea noastră fără artificii obținute prin machiaj, cu atât mai bine ne vom simți fără machiaj.
Așadar, dacă renunți pentru o perioadă la machiaj ori dacă îl rezervi numai pentru ocaziile speciale, trebuie să știi că vei avea numai de câștigat. Stima de sine va crește, iar pielea ta se va bucura de o binemeritată pauză.
5 motive pentru care e bine să stai o perioadă fără machiaj
Nu este neapărat dăunător să te machiezi, mai ales dacă folosești produse de calitate, poate chiar dermatocosmetice. Însă trebuie să recunoaștem că există o serie de argumente care să te convingă să iei ocazional măcar o pauză de la produsele de make-up. Iată care sunt acestea:
- Te vei accepta așa cum ești și vei avea mai multă încredere în tine
Te-ai obișnuit cu aspectul tău după ce aplici machiajul, așa că nu e de mirare că nu te simți la fel de sigură pe tine când ești nemachiată. Însă dacă renunți la make-up vei învăța să te iubești așa cum ești, cu tot cu imperfecțiunile tenului tău.
- Câștigi timp
Dacă te machiezi zilnic, mai mult ca sigur pierzi 20 de minute în fiecare zi cu această rutina. Iar atunci când alegi să stai o perioadă fără machiaj, te poți bucura de 20 de minute în plus de somn.
- Tenul tău va fi mai curat
Chiar dacă folosești produse de calitate, un lucru e cert: porii se pot bloca din cauza produselor aplicate pe piele. Așadar, punctele negre și coșurile îți mai dau, când și când, bătăi de cap. Odată ce renunți la machiaj vei observa că pielea ta va fi mai curată.
- Economisești bani
Produsele de make-up, mai ales dacă sunt de calitate superioară, nu sunt tocmai ieftine. Asta înseamnă că dacă renunți la machiaj pentru o perioadă, poți face economii.
- Încetinești procesul de îmbătrânire
Produsele de make-up profesionale, waterproof, ori cele de calitate îndoielnică îți pot agresa tenul. La fel și demachiantul ori gelurile de îndepărtare a produselor de make-up. Iar agresiunea de acest tip favorizează îmbătrânirea prematura a tenului. Așadar, cu cât te vei machia mai rar, cu atât mai lent va fi procesul de îmbătrânire a tenului.
Specialiștii în dermatologie sunt de părere că machiajul folosit cu măsură nu este dăunător, însă excesele ne pot cauza probleme. De aceea e bine să renunți la machiaj măcar în zilele libere ori în cele în care lucrezi de acasă. În acest fel, vei oferi pielii tale și privilegiul de a respira în voie, fără să fie acoperită de fel de fel de produse.
Dacă unele imperfecțiuni ale pielii sunt cele care te fac să simți nevoia de make-up, ar trebui să mergi la un medic dermatolog pentru a le trata. Acneea, punctele negre, petele pigmentare sau alte probleme ale tenului pot fi rezolvate cu tratament primit de la specialist. Acoperindu-le cu produse de make-up, aceste imperfecțiuni nu dispar, ba se pot chiar agrava.
Comenteaza