Te întrebi de ce ai avea nevoie de tratamente pentru unghii? Mâinile sunt cartea de vizită a unei femei, așa că trebuie să le ai mereu frumoase și sănătoase. Unghiile exfoliate sau rupte îţi pot păta imaginea, dar ai soluţii la îndemână, pentru a nu ajunge acolo. Dincolo de o dietă bogată în vitamine şi minerale, poţi încerca tratamente cu ingrediente naturale, care îţi vor întări unghiile şi vor accelera procesul de creştere. Iată câteva soluţii pe care le ai la îndemână acasă.
Cuprins articol
Tratamente pentru unghii distruse
Vitamina E – este una dintre vedetele industriei de beauty, fiind folosită în creme, șampoane sau tratamente de înfrumusețare, asa ca ar trebui sa o ai mereu in casa. Conţinutul ridicat de antioxidanţi face din acest ingredient și un remediu miraculos pentru unghiile subțiri și îngălbenite. În plus, reduce efectele negative ale ojei și acetonei. Curăță unghiile de ojă, după care masează-le cu uleiul de vitamina E. Nu te spăla pe mâini cel puțin o jumătate de oră. Ideal ar fi, dacă ai posibilitatea aceasta, să aplici vitamina E după ce ieși din duș, seara, iar apoi să o lași să acționeze peste noapte.
Ulei de măsline – mai mult ca sigur îl ai, deja, în casă, așa că ar fi păcat să nu știi că acesta poate face minuni pentru unghiile casante și crăpate. Datorită conținutului ridicat de vitamina E, dar și a proprietăților sale emoliente, uleiul de măsline hrănește unghiile și înmoaie cuticulele. Pentru a fi absorbit mai rapid, este indicat să îl folosești încălzit, pentru că așa pătrunde mult mai ușor în unghie. Încălzește uleiul de măsline într-un bol, în cuptorul cu microunde, apoi înmoaie-ți unghiile în el, după ce ai şters oja. Lasă unghiile la înmuiat cel puțin un sfert de oră, apoi masează-le cu mișcări circulare. Este indicat să îți pui după o pereche de mănuși și să lași unghiile să absoarbă substanțele hrănitoare până a doua zi dimineața.
Zeama de lămâie îndepărtează petele de pe ungii, așa că poți adăuga câteva picături în uleiul de măsline.
Tratament de albire, cu lămâie și bicarbonat – din cauza ojelor foarte pigmentate ori a manichiurii cu gel, unghiile pot căpăta o nuanță gălbuie, inestetică. Poți, însă, să le albești folosind o solutie DIY, pe bază de lămâie și bicarbonat. Aciditatea lămâii degresează suprafața unghiei, în timp ce bicarbonatul o exfoliază și are totodată efect de albire. Amestecă zeama de la o jumătate de lămâie cu 1 cană de apă și 1 lingură de bicarbonat de sodiu. Ține-ți apoi unghiile curățate de ojă în acest amestec cel puțin 20 de minute. La final, vei observa că tenta gălbuie a unghiilor a dispărut complet.
Uleiul de cocos – dacă vrei să îmbunătățești instantaneu aspectul unghiilor tale, însă totodată să le și fortifici, îl poţi folosi cu încredere. Acest ulei hidratează unghiile și cuticulele , favorizând totodată creșterea mai rapidă a acestora. Datorită grăsimilor sănătoase, uleiul de cocos are și efect emolient, mai ales asupra cuticulelor. Nu trebuie să faci altceva decât să îți masezi palmele cu acest ulei, insistând asupra unghiilor, ori de câte ori ai ocazia. Uleiul de cocos poate fi folosit atât sub formă lichidă, cât și sub formă solidă.
Unghiile tale sunt foarte subțiri și se rup cu ușurință? Uleiul din semințe de in conține tot ce trebuie pentru ca unghiile tale să fie puternice: vitamina B, magneziu, potasiu și acizi grași Omega 3. Aplică un strat generos de ulei de in pe unghii și pe cuticule seara, înainte de culcare, și lasă-l să acționeze până a doua zi.
Uleiul de ricin – este bogat în conținutul de proteine, de aceea este foarte eficient pentru fortificarea unghiilor. Conținutul de vitamina E contribuie, de asemenea, la menținerea unghiilor puternice. Totodată, uleiul conține și acizi grași din belșug, fiind un ingredient extrem de hidratant pentru unghii, dar și pentru cuticule. Ceea ce îl face, însă, deosebit în comparație cu alte uleiuri este abilitatea sa de a combate ciupercile unghiei. Uleiul de ricin are proprietăți antifungice, dar și antivirale și antibacteriene, ceea ce înseamnă că va menține unghiile sănătoase. Aplică-l pe unghiile cu probleme și lasă-l să acționeze cel puțin 2-3 ore. Dacă folosești câteva zile la rând acest remediu, vei observa îmbunătățirile.
Metode prin care îți poți menține manichiura impecabilă
- Bea multe lichide, pentru că hidratarea este secretul pentru unghii, păr și piele de invidiat. Asigură-te că bei cel puțin 2 litri în fiecare zi.
- Dacă nu menții cuticulele hidratate, să nu te mire că unghiile tale nu cresc repede. Aplică în mod regulat un ulei special pentru cuticule și unghiile tale vor crește mai repede, dar vor fi și mai puternice.
- De asemenea, este bine să eviți dezinfectantul de mâini pe bază de alcool, întrucât acesta nu numai că îți deshidratează pielea, însă îți usucă și unghiile. Dacă vrei să folosești un dezinfectant, alege unul fără alcool.
- Tu porți mănuși când faci curățenie? Ar trebui! Asta pentru că expunerea unghiilor la substanțele chimice din produsele de curățenie poate cauza multe probleme, începând de la mătuirea ojei și până la afectarea serioasă a unghiilor și cuticulelor. De aceea este foarte important să porți întotdeauna mănuși când faci curățenie ori când speli vase.
- Dacă ai unghii casante și niciun tratament nu dă roade, poți încerca suplimentele cu biotină pentru că este posibil ca problema să fie din interior. Biotina, adică vitamina B7, este cea responsabilă cu menținerea unghiilor frumoase și sănătoase. Discută cu medicul tău cu privire la administrarea unui asemenea supliment și, dacă primești acordul său, poți începe să îl foloseşti.
Tratament pentru creșterea unghiilor
Creșterea unghiilor este determinată genetic, însă există unele metode prin care poți accelera procesul. Alimentația este, bineînțeles, foarte importantă – o dietă echilibrată este necesară pentru ca unghiile să primească substanțele nutritive ce susțin creşterea lor. Și suplimentele precum cele pe bază de biotină ajută în acest sens.
Există, însă, și tratamente pe care le poți aplica direct pe unghie, pentru a avea unghii lungi în cel mai scurt timp. Unele se găsesc în comerț, sub formă de lac de unghii sau uleiuri, în timp ce altele pot fi preparate acasă, chiar de tine.
Un tratament DIY eficient pentru creșterea unghiilor ar trebui să conțină:
- ulei de ricin
- vitamina E
- calciu
- ulei de cocos/ argan/ jojoba/ măsline
Ingredientele trebuie amestecate, iar apoi unghiile trebuie ținute la înmuiat în tratamentul obținut. După ce se lasă să acționeze cel puțin 30 de minute, palmele se pot spăla. Este important ca un asemenea tratament să fie utilizat în mod regulat, pentru a avea rezultatele dorite.
Cum îți îngrijești unghiile după gel
Manichiura cu gel este una dintre preferatele femeilor, datorită faptului că rezistă până la 3 săptămâni, timp în care arată la fel de bine ca în prima zi. Problema este, însă, că această manichiură este și cea mai dăunătoare pentru unghie, pentru că necesită pilirea excesivă a acesteia atât înainte de aplicarea gelului, cât și pentru îndepărtarea acestuia. Așadar, unghia se subțiază, devine fragilă și, după ce dăm gelul jos de pe unghie, are un aspect extrem de neplăcut.
Există, însă, o serie de ponturi care te vor ajuta să îți fortifici unghiile mai repede după ce renunți la manichiura cu gel – iată ce poți face:
- hidratează unghiile de mai multe ori pe zi, cu uleiuri naturale, cu produse speciale pentru unghii ori cu o cremă de mâini hidratantă;
- hidratează zilnic cuticulele cu uleiuri speciale;
- fă-ți tratamente pentru unghii cel puțin o dată pe săptămână;
- renunță, pentru o perioadă, la oja colorată și folosește, mai degrabă, un lac întăritor pentru unghii;
- protejează-ți unghiile folosind mănuși pentru curățenie.
Răbdarea este extrem de importantă în procesul de refacere a unghiilor după manichiura cu gel. Nu ceda tentației de a-ți pune o ojă semipermanentă sau chiar gel pentru a acoperi unghiile fragile, pentru că nu faci altceva decât să înrăutățești starea unghiilor tale.
Totul despre întărirea unghiilor cu lămâie: mit sau adevăr
Lămâia este adesea recomandată pentru fortificarea unghiilor, însă chiar este eficientă? Răspunsul este da, însă trebuie folosită cu atenție și moderație.
Zeama de lămâie conține vitamina C, care are efect antioxidant și protejează pielea și unghiile de efectul radicalilor liberi. Totodată, acidul citric din lămâie are efect exfoliant, reușind să curețe în profunzime unghia. De asemenea, conține și vitamina B3, adică niacină, care combate pigmentarea, ceea ce înseamnă că poate îndepărta petele de la nivelul unghiei.
Este foarte important, însă, de menționat că aciditatea lămâii poate afecta pielea, cauzând iritații fie pe fondul sensibilității pielii, fie din cauza folosirii excesive.
Dacă vrei să beneficiezi de efectele benefice ale lămâii asupra unghiilor, fără, însă. să pui în pericol pielea, folosește-o în tratamente pentru unghii, în amestec cu uleiuri naturale precum cel de măsline ori de cocos.
Comenteaza