Dress code-ul este alcătuit dintr-un set de reguli, bazat pe etichetă și norme de stil, folosit pentru a stabili ținuta potrivită în funcție de ocazie, circumstanțe și nu numai. Iată cum trebuie să te îmbraci în funcție de dress code-ul evenimentului la care participi!

 Descifrarea codurilor vestimentare 

 White tie

Acesta este cel mai formal cod vestimantar și se aplică la evenimentele foarte importante și elegante – decernări de premii, gale ori cine oficiale.

Femeile trebuie să poarte o rochie lungă, de seară, cât mai formală. Ținuta trebuie accesorizată cu pantofi eleganți și bijuterii luxoase, dar și cu mănuși lungi.

Bărbații trebuie să poarte frac cu cămașă, vestă și papion albe și obligatoriu pantofi negri. Mănușile albe sau gri sunt, de asemenea, recomandate.

 Black tie

Cu toate că este mult mai puțin pretențios decât codul white tie, și acesta este unul formal. Este rezervat evenimentelor de seară, elegante.

Femeile pot purta atât rochii lungi, până în pământ, cât și rochii până la genunchi, însă cu tocuri. În unele situații, se poate combina și o fustă până la genunchi cu un top elegant.

Bărbații vor purta costum, cravată sau papion, vestă neagră dar și pantofi negri, lăcuiți.

 Creative black tie

Acest cod vestimentar este unul formal, însă cu un aer șic, modern.

Femeile pot înlocui rochia lungă, clasică, cu una mai fancy, însă tot formală. Sunt acceptate și rochiile până la genunchi, dar și rochiie de bal, din satin, accesorizate cu pulovere din cașmir. Un costum de inspirație masculină, cu un top din mătase, este de asemenea potrivit pentru acest dress code.

Bărbații pot purta un costum clasic, însă cu o cămașă neagră sau de altă culoare ori cu un papion sau o cravată în mai multe culori sau cu imprimeuri îndrăznețe.

 Black tie opțional/ formal

Este varianta mai permisivă a codului black tie. Femeile pot purta rochii lungi, dar și de cocktail, însă în aceeași măsură pot purta și celebra little black dress (n.r. rochia neagră, scurtă, clasică).

Bărbații pot purta costume în culori închise, cu pantofi din piele normală, nelăcuită.

 Semi-formal

Acest cod vestimentar se situează la limita dintre cel formal și cel casual. Femeile pot purta o rochie de cocktail, little black dress, o fustă cu un top, dar și pantaloni cu dungă, asortați cu o bluză sofisticată.

Bărbații pot purta un costum cu cravată, precum și pantaloni eleganți cu cămașă și un pulover sau o jachetă.

 Cocktail

Codul vestimentar de cocktail este festiv, însă deloc formal. Așadar, femeile pot purta rochii până la genunchi, dar și pantaloni sau fuste elegante cu topuri și bluze în ton.

Bărbații pot purta pantaloni cu croială clasică și jachetă, cu sau fără cravată. Sunt permise culorile mai îndrăznețe.

 Business formal

Specific petrecerilor corporate, acest cod vestimentar este destul de rigid. Asta înseamnă că femeile trebuie să poarte fie un costum, fie o rochie office cu jachetă deasupra. Dresurile, dar și tocurile sunt obligatorii, indiferent de sezon.

Regulile sunt similare și la bărbați – aceștia pot purta costume office închise la culoare, cravată și pantofi din piele cu șosete închise la culoare.

 Business casual

Mult mai relaxat decât dress code-ul business formal, acesta permite femeilor să poarte rochii, fuste, dar și pantaloni, cu cămăși, pulovere sau bluze. Sunt interzise totuși maiourile și bluzele foarte decoltate.

Bărbații pot asorta o pereche de pantaloni cu un tricou tip polo, cu cămașă casual sau cu un blazer. Cravata este opțională. Și la capitolul încățăminte lucrurile sunt ceva mai relaxate, fiind permiși mocasinii, însă neapărat cu șosete.

 Casual

Codul vestimentar casual este cel mai permisiv dintre toate – acesta încurajează ținutele relaxate, nu pe cele elegante.

Jeanșii, rochiile lejere, pantalonii, puloverele și pantofii sport ori espadrilele se încadrează perfect în acest dress code.

 Smart casual/ Dressy casual

Acest cod vestimentar este similar cu cel casual, însă într-o variantă mai studiată, cu un aer elegant.

Femeile pot purta rochii, fuste, dar și pantaloni ori jeanși cu topuri sofisticate, din materiale fluide. Sunt interzise însă piesele vestimentare precum pantalonii scurți sau jeanșii rupți.

Bărbații pot purta pantaloni lungi sau jeanși cu tricou tip polo sau cămașă.

 

Atunci când primești o invitație la un eveniment care impune un anumit dress code, e indicat să îl respecți întrucât astfel îți arăți respectul atât față de organizatori, cât și față de ceilalți invitați.