Dacă folosești benzi depilatoare și pielea ți se irită după îndepărtarea firelor de păr, înseamnă că nu aplici o tehnică adecvată. Iată cum să folosești aceste benzi fără să te iriți, astfel încât să ai o piele catifelată imediat după epilare! 

Epilarea cu ceară este o procedură care îți asigură o piele mătăsoasă preț de cel puțin 3 săptămâni, de aceea multe femei preferă această variantă în locul aparatului de ras ori al cremei depilatoare. Vestea bună este că poți îndepărta firele de păr nedorite și acasă, mai ieftin și mai comod. Ai nevoie doar de benzi depilatoare, de puțină îndemânare și de tehnica potrivită.

Pregătirea pielii pentru epilare

Dacă vrei să eviți iritațiile care apar în urma epilării cu ceară, trebuie să acorzi puțin timp procesului de pregătire a pielii.

Cu benzile depilatoare, firul de păr este smuls din folicul, care rămâne astfel gol. De asemenea, și stratul superficial al pielii este exfoliat, ceea ce înseamnă că pielea este agresată și totodată devine predispusă iritațiilor și chiar și infecțiilor după epilarea cu ceară.

Pentru a pregăti pielea corespunzător. astfel încât să eviți iritațiile, este important să o exfoliezi cu un scrub delicat cu 1-2 zile înainte de a folosi benzile depilatoare. În acest fel, firele de păr crescute în piele vor ieși la suprafață și îndepărtarea acestora va fi mai ușoară. Apoi, este necesar să îți cureți în profunzime pielea înainte de a aplica benzile. Altfel, crește riscul de pătrundere a bacteriilor în foliculii de păr, ceea ce înseamnă că pot apărea iritațiile și chiar și infecțiile.

Pentru a te asigura că pielea este pregătită pentru epilare, usuc-o bine cu un prosop absorbant și aplică un strat fin de pudră de talc, care absoarbe umiditatea și transpirația.

Dacă ai o piele extrem de sensibilă și dureri foarte intense în timpul epilării, poți lua un calmant pe bază de ibuprofen cu 30 de minute înainte de a aplica benzile. În acest fel, ameliorezi durerile și totodată reduci riscul de inflamație.

Epilarea propriu-zisă

benzi-depilatoare

Foto: Pinterest

Când pielea este pregătită cum se cuvine, poți încălzi între palme banda cu ceară, după care o poți aplica pe piele în sensul creșterii firelor de păr. Pune o presiune ușoară, astfel încât să te asiguri că ceara este distribuită uniform pe toată suprafața. Îndepărtează apoi banda în sensul invers creșterii părului, respectând indicațiile de pe ambalaj.

Curăță apoi pielea proaspăt epilată cu șervețelele speciale din pachetul de benzi depilatoare sau cu ulei de jojoba/ măsline.

Pentru cele mai bune rezultate, este indicat să folosești benzi depilatoare de calitate, tesate dermatologic și îmbogățite cu vitamine care ajută la repararea pielii agresate în timpul îndepărtării firelor de păr. Consultă-te cu medicul tău dermatolog cu privire la alegerea celor mai potrivite benzi pentru epilarea la domiciliu.

Îngrijirea pielii după folosirea acestor benzi depilatoare

Iritațiile apar în general la câteva ore după epilare. Însă dacă iei anumite măsuri după îndepărtarea firelor de păr, ai șanse să nu ai de-a face cu asemenea probleme.

Medicii dermatologi recomandă, în special celor care au probleme de acest gen, să aplice o cremă pe bază de hidrocortizon imediat după îndepărtarea firelor de păr. De asemenea, aceștia ne îndeamnă să reaplicăm această cremă o dată la 12 ore în primele zile după folosirea benzilor cu ceară. Hidrocortizonul are proprietăți antiinflamatorii, antipruriginoase, vasoconstrictoare precum și antialergice, deci va preveni o serie de probleme care ar putea apărea după epilare.

Pentru hidratarea pielii proaspăt epilate este extrem de eficient gelul de aloe vera. Acesta nu numai că oferă hidratare pielii, însă totodată are și efect calmant, deci va reduce disconfortul specific acestei operațiuni de îndepărtare a părului nedorit de pe față și corp.

Se recomandă, de asemenea, evitarea produselor cosmetice care conțin parfumuri, cel puțin în primele 12-24 ore de la îndepărtarea firelor de păr cu ceară. Aceste produse pot irita pielea, cauzând erupții cutanate, usturimi și alte simptome neplăcute. Folosește, mai degrabă, produse cosmetice pentru piele sensibilă după ce te epilezi, pentru a reduce riscurile.

Dacă în ciuda eforturilor tale de a îți pregăti și îngriji pielea corespunzător înainte și după folosirea acestor benzi depilatoare, iritațiile tot apar, este cazul să mergi la un consult dermatologic. Este posibil să suferi de foliculită ori de alte probleme dermatologice care necesită tratament.

Epilarea cu ceară este în general o metodă sigură și eficientă, însă există și situații în care este contraindicată. Persoanele care au o piele exagerat de sensibilă, cele care suferă de foliculită sau de alte afecțiuni dermatologice similare pot fi sfătuite de medicii dermatologi să renunțe la epilarea cu ceară. Epilarea definitivă, cu laser, poate fi o opțiune pentru acestea, la fel și metode mai la îndemână precum crema depilatoare.