Tușul de ochi este probabil unul dintre primele produse de make-up cu care ai intrat în contact. Cu toate acestea, de multe ori îți poate da bătăi de cap, iar limita dintre o aplicare corectă și una greșită este foarte fină. Tușul de ochi și-a câștigat reputația de-a lungul anilor pentru plusul de rafinament pe care îl aduce. Când îl aplici corect, poți aduce deopotrivă un aer vintage machiajului tău, cât și o accentuare a trăsăturilor feței care să te ajute să te faci remarcată.

Cum a apărut tușul de ochi

Se pare că tușul de ochi a fost prima dată folosit în Egiptul Antic și în Mesopotamia, în urmă cu mai bine de 10.000 de ani. În acea perioadă, produsele cosmetice erau folosite atât cu rol estetic, cât și pentru a proteja de soare. De asemenea, în popor se spunea că această linie trasată deasupra ochilor ținea deochiul departe.

Utilizarea sub formă lichidă și producerea industrială a căpătat accente importante în anii ‘60. În acea perioadă, era folosit în special pentru trasarea de linii subțiri și era asociat cu diverși designeri ca Mary Quant. Ulterior, odată cu creșterea industriei de machiaj, au apărut produse derivate din tușul de ochi (de exemplu, rimelul), iar apariția modei gotice și punk a început să dea o nouă direcție, cu un efect mult mai dramatic folosirii tușului de ochi.

Sfaturi pentru a aplica tușul de ochi corect

ochi alnastri cu rimel si tus

Trasează linii cât mai subțiri

Încearcă să trasezi linii cât mai subțiri și „netede” (să nu pară tremurate). Pentru asta, poți încerca să experimentezi la început cu tușul de ochi cu ștampilă. Acesta este un tuș lichid în formă de creion, cu vârful mai tare, pe care îl poți folosi să trasezi linia de tuș deasupra ochiului așa cum ai desena o linie pe un caiet. Pentru o precizie mai mare, sprijină cotul mâinii cu care folosești tușul de oglindă sau de robinet (dacă te machiezi în fața oglinzii de la baie), astfel încât să oferi mâinii stabilitate.

Alege produse de calitate

Atât pentru tușul cu ștampilă, cât și pentru cel cu pensulă, trebuie să te asiguri că alegi produse de calitate. Un tuș delicat cu ochii va avea vârful ascuțit, respectiv, firele de pensulă apropiate, nu despicate. De asemenea, tușul trebuie să fie suficient de lichid cât să îl poți aplica cu ușurință, fără să fie nevoie să apeși prea tare, dar nu extrem de lichid, în așa fel încât să se usuce rapid și să nu se scurgă.

Alegerea unor produse de calitate când vine vorba de machiaj ar trebui să fie o prioritate, nu doar pentru rezultatele pe care le vei obține, dar și pentru că sănătatea ta poate fi afectată în cazul în care folosești produsele nepotrivite. Zona ochilor este deosebit de sensibilă, iar anumite ingrediente pot avea un efect dezastruos asupra lor. Printre efectele secundare se numără iritațiile, alergiile, eczemele, precum și boli mai grave, printre care cancerul de piele.

Chiar dacă prețul poate fi un pic mai mare, este o investiție care merită cu siguranță și există numeroase firme reputate de machiaj care au produse de ochi la prețuri accesibile. Pentru a alege produsul potrivit, sunt câteva ingrediente pe care trebuie să le eviți: plumbul, clorura de benzalconiu, aluminiul și orice alte metale grele. De asemenea, deși multe produse de machiaj conțin parabeni, fiind conservanți care previn apariția bacteriilor, ar trebui evitați, deoarece se absorb în piele și pot avea reacții adverse, cum ar fi uscarea excesivă a ochilor, pentru că împiedică secreția glandelor uleioase.

Un alt mod de a te asigura că alegi produsul potrivit, este să te uiți după logo-ul „EWG Verified”: acestea sunt produsele testate și stabilite oficial ca fiind sigure pentru folosire. Nu în ultimul rând, este indicat să cumperi produsele de la magazine recunoscute, despre care știi că nu vând produse contrafăcute și să te asiguri că sunt sigilate atunci când le iei.

Aplică tușul la baza genelor

Când aplici tușul de ochi, evită să lași spațiu între gene și linia de tuș. Pentru asta, poți îngroșa puțin linia inițială adăugând o alta la fel de subțire de la jumătatea pleoapei spre exterior.

Evită întinderea tușului

Dacă ți se întâmplă adeseori ca tușul să se întindă, este timpul să cauți un produs rezistent la apă. Ține cont că s-ar putea să încerci mai multe variante până când ajungi la cel potrivit pentru tenul tău – deși tușul va fi rezistent la apă, tot se poate întinde pe pielea ta, dacă nu răspunde bine la tenul tău.

Nu uita să nu clipești imediat după ce ai aplicat liniile de tuș, ci rămâi cu privirea în jos câteva secunde, pentru a-i da timp să se usuce fără să se lipească de pleoapa superioară.

Folosește și alte produse pentru un efect „wow”

Dacă vrei să eviți întinderea tușului, poți adăuga și un fard translucid pe pleoape. Tușul rămâne, astfel, intact întreaga zi!

Sau, dacă obținerea unei linii fine și subțiri spre final este o problemă, poți folosi un leucoplast. Pune-l la colțul ochiului, în direcția în care vrei să se termine aplicarea tușului. Dacă depășești ușor conturul, surplusul va rămâne pe leucoplast, iar când îl vei îndepărta, totul va fi arăta cum îți dorești.

Trasează linii egale

Dacă vrei să obții un machiaj reușit, atunci când folosești tușul de ochi, este important să trasezi linii egale la ambii ochi. Începe să trasezi o linie subțire în ambele părți, apoi îngroașă-le treptat. Poți folosi o dischetă demachiantă sau un bețișor de urechi înmuiat în demachiant, pentru a interveni, când depășești grosimea dorită.

Optează pentru linii ascuțite

De cele mai multe ori, liniile ascuțite și subțiri vor evidenția mai bine trăsăturile feței decât unele groase, care pot să dea impresia că ochii tăi sunt mult mai mici decât în realitate.

Dacă nu ai la îndemână leucoplast pentru a obține liniile subțiri, mai este o metodă! Nu încercă să întinzi pielea când aplici tușul, pentru că, în acest fel, tușul nu va urmări cutele naturale ale pielii, iar machiajul va arăta inestetic la final. În schimb, poți încerca să privești în lateral în timpul aplicării, în așa fel încât pielea se va întinde în mod natural și vei putea aplica tușul pe întreaga suprafață fără probleme.

Nu uita de demachiant

Peste noapte, tușul se întărește, iar combinat cu secrețiile pielii, devine foarte greu de îndepărtat. Oricât de obosită ai fi, trebuie să îți amintești să îndepărtezi întotdeauna tușul înainte de culcare.

De asemenea, pielea are nevoie să respire, iar demachierea seara este esențială pentru păstrarea unui ten curat și proaspăt.

Cum să aplici tușul în funcție de forma ochilor

Dacă ai ochii apropiați, poți folosi tușul pentru a masca această trăsătură. Tot ce trebuie să faci este să începi linia de tuș de la jumătatea ochiului, nu din colțul interior, și să o îngroși spre exterior, alungind-o ușor în continuarea colțului exterior, fără să o faci prea ridicată, dând astfel senzația că ochiul tău se continuă mai mult.

Pentru ochii depărtați, efectul optim se obține începând trasarea liniei de tuș de la colțul interior al ochiului și oprindu-te la cel exterior. În acest caz, linia poate fi un pic mai groasă în partea interioară, subțiindu-se ușor spre exterior.

Ochii rotunzi pot fi puși în valoare cu forma de „ochi de pisică”, adică o linie ascuțită și alungită, care se ridică de la colțul exterior al ochiului, spre sprânceană.

Pentru ochii mici, optează pentru un tuș mai colorat, care să-i scoată în evidență, o linie subțire și limitează-te la a adăuga tuș doar pe pleoapa superioară, pentru a nu crea un aspect prea încărcat.