Saloanele de înfrumusețare s-au închis pentru o periodată nedeterminată din cauza pandemiei de Covid-19, așa că trebuie să înveți să îndepărtezi gelul de pe unghii acasă. Pentru a nu îți distruge unghiile, este important să acționezi cât mai blând.

Cu toate că manichiura cu gel este una foarte rezistentă, aceasta trebuie refăcută o dată la 3-4 săptămâni. Întrucât acest lucru nu este posibil la specialist, trebuie să încerci acasă metode sigure, care nu îți distrug unghiile.

Îndepărtarea gelului de pe unghii, pas cu pas

  1. Pilește unghiile cu grijă

La fel ca și la salon, top coat-ul de pe unghie trebuie dat jos prin pilire. Pentru acest proces ai însă nevoie de o pilă lată, profesională, dar și de multă răbdare, pentru că e indicat să pilești unghia cu blândețe, pentru a nu o distruge. Vei ști că acest pas este încheiat când vei înlătura strălucirea dată de top-coat. Mai departe vei avea nevoie de acetonă și de multe dischete demachiante (poți folosi și vată), dar înainte să treci la etapa următoare, hidratează-ți cuticulele.

  1. Hidratează cuticulele și pielea de lângă unghie

Acetona este foarte agresivă cu pielea, deshidratand-o în profunzime. Poți însă să îți protejezi cuticulele și pielea aplicând o cremă hidratantă într-un strat gros, în jurul fiecărei unghii.

  1. Înmoaie unghiile în acetonă

Alege o acetonă simplă, nu una care promite să îți și hidrateze unghiile. Înmoaie 10 dischete demachiante în acetonă, pe rând, și acoperă-ți fiecare unghie cu una dintre ele. Pentru a fixa discheta demachianta pe unghie, vei înfășura vârfurile degetelor cu folie de aluminiu.

Lasă gelul să se înmoaie în acetonă cel puțin 15-20 de minute. Îndepărtează apoi folia de aluminiu și dischetele demachiante și, cu o pilă metalică sau cu un bețișor de portocal pentru manichiură, vei îndepărta cu ușurință gelul rămas pe unghie.

Dacă gelul nu cedează, înseamnă că trebuie să prelungești timpul de înmuiere în acetonă. Așadar, vei acoperi iar unghia cu dischetă demachiantă îmbibată în acetonă, dar și cu folie de aluminiu, și vei mai lăsa încă 5-10 minute.

Pont: dacă nu ai răbdare să te ocupi de fiecare unghie în parte, poți încerca o metodă mai rapidă, care însă nu este la fel de eficientă, mai ales în cazul gelurilor foarte rezistente. Pune un bol mic într-un bol puțin mai mare. În bolul mare, cu atenție, vei pune apă fierbinte. Iar bolul cel mic îl vei umple cu acetonă. Lasă-ți unghiile la înmuiat în bolul cu acetonă timp de un sfert de oră, apoi folosește un băț de portocal pentru îndepărtarea gelului de pe unghii.

  1. Hidratează unghiile

Vei observa că unghiile tale sunt foarte uscate după ce reușești să dai gelul jos de pe ele. Așadar, au nevoie de hidratare. Încălzește, într-un bol, ulei de cocos sau de măsline și înmoaie-ți unghiile în acesta. Lasă-le cel puțin 10 minute, clătește apoi cu apă călduță și un săpun lichid hidratant, după care aplică un ulei special pentru cuticule, de jur împreujurul unghiilor.

Ideal ar fi să lași unghiile așa, fără pic de ojă, cel puțin câteva zile, timp în care vei aplica în mod regulat produse cosmetice hidratante. Dacă însă nu te poți obișnui cu unghiile tale așa, poți aplica un lac protector, care hrănește și totodată protejează unghiile și accelerează procesul de refacere a acestora.

De ce NU este indicat să pilești tot gelul de pe unghii

Cu toate că poate părea mai rapid și mai simplu așa, specialiștii ne recomandă să nu încercăm să îndepărtam manichiura cu gel numai prin pilire. Pentru că în acest fel distrugem unghiile, care se vor rupe sau se vor exfolia rapid și nu își vor reveni decât după ce se vor regenera complet- acest proces poate dura câteva luni.

Cum să îți fortifici unghiile după îndepărtarea gelului 

După ce renunți la manichiura cu gel, orice metodă de îndepărtare a gelului ai folosi, unghiile tale vor fi deshidratate și mai fragile pentru o perioadă. Însă poți folosi câteva metode pentru fortificarea acestora:

  • Renunță pentru o perioadă la ojele colorate și folosește numai lac protector pentru unghii sau tratamente sub formă de lac strălucitor.
  • Lasă unghiile, cel puțin o zi pe săptămână, să respire. Asta înseamnă că îți vei reface manichiura săptămânal și vei lăsa unghiile chiar și fără lac măcar o zi.
  • Hidratează unghiile în mod regulat, folosind atât uleuri naturale și tratamente cosmetice, cât și gel pentru cuticule.
  • Pilește unghiile într-o singură direcție, altfel vei favoriza exfolierea și ruperea acestora. Chiar dacă ți se pare mai rapid să le pilești haotic, în toate direcțiile, nu uita că nu te grăbești nicăieri zilele acestea :-).
  • Ține-ți unghiile scurt, astfel încât să nu existe riscul ca acestea să se rupă. Abia după ce observi că acestea s-au îngroșat și au revenit la forma inițială, te poți gândi la o manichiură cu unghii lungi. Între timp, bucură-te de ele scurte.

Când lucrurile vor reveni la normal și saloanele de înfrumusețare se vor redeschide, poți reveni la manichiura cu gel. Între timp însă, profită de această perioadă pentru a da unghiilor o binemeritată pauză. S-ar putea să fii atât de mulțumită încât să rămâi la manichiura clasică chiar și după ce această perioadă se va încheia.