Părul blond necesită o rutină de îngrijire aparte, fie că este natural, fie că este vopsit. Asta pentru că firele de păr blonde sunt mai sensibile și mai predispuse ruperii, în comparație cu cele de altă culoare. Iată cum să îngrijești corect părul părul blond, pentru a îl menține frumos și sănătos!

Părul blond natural este mai sensibil decât cel brunet sau roșcat, de aceea se rupe mai ușor și are nevoie de mai multă hidratare. Pe de altă parte însă, părul vopsit sau decolorat pentru a fi blond își pierde, odată cu pigmentul natural, și strălucirea și hidratarea. De aceea părul blond are adesea aspectul de “păr ars”.

Pentru a îți menține părul blond hidratat, puternic și strălucitor, este important să ai o rutină de îngrijire adecvată, care să îl mențină hidratat în permanență, dar totodată să fortifice și firele de păr.

Rutina de îngrijire pentru părul blond

Spală-ți părul mai rar

Dacă ți-ai vopsit recent părul blond, trebuie să știi că este important să renunți la spălatul părului în fiecare zi. De fapt, nici o dată la două zile nu este tocmai recomandat să îl speli. Asta pentru că prin șamponare se îndepărtează uleiurile naturale de la nivelul scalpului și de pe lungimea firelor de păr, ceea ce înseamnă că părul va fi mai uscat și mai fragil. Fă-ți un obicei din a îți spăla părul de 2 ori pe săptămână, iar dacă ai scalpul gras, folosește șampon uscat între șamponări.

Folosește un șampon potrivit pentru părul tău

Dacă ești blondă natural, ar fi bine să folosești un șampon pentru păr uscat, iar dacă ai părul blond vopsit, folosește un șampon cu reflexe mov, pentru a combate nuanța gălbuie pe care o poate căpăta blondul în urma spălărilor repetate. Și balsamul de păr poate fi unul nuanțator, pentru menținerea intensității culorii părului.

Folosește săptămânal un tratament de păr

Părul blond necesită o îngrijire mai atentă, de aceea este recomandat să folosești un tratament hidratant în mod regulat pentru îngrijirea acestuia. Există pe piață o mulțime de măști intensiv hidratante special concepute pentru această nuanță de păr. Aplică masca pe părul proaspăt spălat și las-o să acționeze atât cât te sfătuiește producătorul, pe eticheta produsului, după care clătește bine părul și usucă-l.

Nu îl coafa cu aparate cu aer cald decât la ocazii speciale

Cel mai mare dușman al părului blond, deja deshidratat în exces, este aerul cald. De aceea se recomandă să eviți foehn-ul, placa de îndreptat părul, ondulatorul, dar și bigudiurile calde, dacă vrei să îți protejezi podoaba capilară.

Atunci când nu ai încotro și trebuie să folosește asemenea ustensile, folosește neapărat un produs cu protecție termică pentru a reduce daunele produse.

Nu îți prinde părul foarte strâns

Părul blond este foarte fragil, așa că este indicat să eviți să îl prinzi în cozi foarte strânse, cocuri rigide sau împletituri perfecte. Mai degrabă, optează pentru coafuri relaxate, care nu cresc riscul de rupere a firelor de păr. Coada la ceafă, prinsă lejer cu un elastic de păr mai larg, cocul lejer sau părul prins cu cleștele de păr sunt recomandate pentru femeile cu păr fragil.

Mergi la un hair-stylist pentru a te vopsi

Mai ales dacă ai părul închis la culoare și părul tău necesită decolorare, este absolut esențial să mergi la un specialist pentru a face o asemenea schimbare de look. Altfel, riști să îți arzi părul și să fii pusă în situația de a te tunde scurt, chiar dacă nu aveai nicio intenție de acest gen.

Bineînțeles, trebuie să știi că dacă ești brunetă și vrei să devii blondă, transformarea nu se va petrece neapărat peste noapte. Stilistul tău te poate sfătui să faci această tranziție pe parcursul câtorva luni, treptat.

Foto: Instagram

Evită produsele cosmetice pe bază de alcool și sulf

Aceste două ingrediente – alcoolul și sulful, se regăsesc în multe produse pentru îngrijirea părului, însă trebuie să știi că pot usca și mai mult podoaba ta capilară, deci este bine să le eviți dacă ești blondă.

Tunde-ți vărfurile în mod regulat

Vârfurile părului blond se despică mai rapid, iar acest lucru este mai vizibil decât la alte nuanțe de păr. De aceea se recomandă tunderea vârfurilor o dată la 6 săptămâni în cazul femeilor cu păr blond.

Folosește ulei hidratant în fiecare zi

Părul blond are nevoie de foarte multă hidratare. Poți observa cum absoarbe instantaneu produsele hidratante, mai ales dacă este decolorat. De aceea este indicat să folosești zilnic, pe vârfuri, un ulei de păr hidratant. Poate fi un ulei special de păr, însă foarte eficiente sunt și uleiurile naturale de argan ori jojoba, aplicate după ce sunt încălzite între palme preț de câteva secunde.

Protejează-ți părul când intri în piscină

Clorul din apa din piscină agresează orice tip de păr, însă efectele se văd imediat asupra părului blond. De aceea este bine să porți o cască pentru înot atunci când intri în piscină ori măcar să aplici un strat generos de balsam pe lungimea podoabei capilare, înainte de a intra în piscină. Balsamul va crea o barieră de protecție pentru firele de păr. Acest lucru este valabil și când vorbim despre apa mării pentru că sarea are aceleași efecte dăunătoare asupra părului.

Folosește protecție solară

Radiațiile UV sunt și ele dăunătoare pentru păr, mai ales dacă acesta este vopsit sau decolorat. De aceea hair-stylist-ii ne sfătuiesc să ne protejăm pe timpul verii părul blond purtând pălării, turbane ori șepci, precum și folosind uleiuri și alte produse de păr cu factor de protecție solară.

Părul blond are parte de o popularitate crescută, însă necesită o rutină de îngrijire mai atentă. Dacă te-ai vopsit blondă și vrei să îți menții părul sănătos, ține cont de sfaturile de mai sus.