Tenul uscat are nevoie de atenție specială, așa că rutina de îngrijire este extrem de importantă. Odată cu înaintarea în vârstă, pielea devine tot mai subțire și are nevoie de hidratare intensă. Află cum alegi corect produsele de îngrijire pentru acest tip de piele și care sunt greșelile pe care trebuie să le eviți.

Cum identifici tenul uscat

Pielea uscată nu este greu de identificat: o poți simți la atingere, ca o zonă ceva mai aspră decât restul feței, sau pur și simplu uitându-te în oglindă. Simptomele variază în funcție de severitate. Dacă în unele cazuri, tenul uscat poate avea doar un aspect ușor îmbătrânit și lipsit de strălucire, în altele se poate manifesta prin iritații, mâncărimi, zone care se descuamează, senzație de arsură.

Uneori, uscarea excesivă a pielii poate fi genetică, alteori vorbim de influența unor factori externi: poluare, folosirea unor produse greșite de îngrijire, aerul rece din timpul iernii, umiditatea, expunerea la soare, aerul condiționat, toate aceste lucruri îți pot da peste cap nivelul de hidratare a tenului. Și o lipsă de vitamine și minerale sau stresul pot afecta modul în care arată pielea ta, așa că dacă observi că ai o față uscată, înseamnă că trebuie să iei măsuri.

De ce se usucă tenul

Pielea are o barieră naturală de lipide care o mențin hidratată și o protejează de factorii iritanți. Când mediul, obiceiurile personale sau procesul natural de îmbătrânire afectează această barieră, apar leziuni invizibile la nivelul epidermei. Prin aceste zone se elimină factorii de hidratare și pătrund mult mai ușor ingredientele care irită tenul și îl atacă. Atunci când pielea nu mai are un scut de apărare, apar uscăciunea și iritația.

Cum alegi corect crema pentru tenul uscat

Atunci când ai o piele uscată, produsele de îngrijire trebuie alese cu mare grijă. Nu trebuie să cheltuiești sume uriașe, pentru a rezolva problema, ci doar să citești ingredientele cu atenție. O cremă care să îți hidrateze tenul în profunzime trebuie să conțină următoarele:

  • Ceramide: aceste ingrediente ajuta pielea să retina apa și să calmeze iritația.
  • Glicerină: atrage apa și o menține în piele, crescând nivelul de hidratare.
  • Acid hialuronic: acționează precum ceramidele.
  • Lanolină și vaselină: au același rol, de a atrage apa și a o menține în piele.

Aloe-vera, untul de shea, Squalane, vitamina B, soia, urea sau uleiurile vegetale sunt, de asemenea, ingrediente ce hidratează tenul.

Dacă vrei ca produsul să te ajute, este important să nu aibă următoarele substanțe: alcool, sulfați sau parfum – toate aceste ingrediente irită pielea și pot provoca chiar alergii. Este esențial să urmărești cum se simte tenul, după ce încerci un produs nou. Daca apar roșeață, mâncărimi sau senzația de arsură, oprește imediat folosirea acestuia.

Cum cureți corect tenul uscat

Unul dintre cei mai importanți pasi în rutina de îngrijire a tenului uscat este curățarea. Dacă folosești produsele greșite, efectele pot fi dezastruoase, așa că acorda atenție sporită acestei etape.

În primul rând, folosește un cleasner care hidratează și are acțiune delicată și nu alege niciodată produse care au alcool, parfum sau efect astringent. Poți încerca să îți cureți pielea cu un ulei natural, precum jojoba, argan sau migdale dulci. Aceste produse ajută și la îndepărtarea machiajului, dar ai grija să folosești mișcări blânde, care nu atacă pielea.

După ce ți-ai curățat fața, nu te șterge agresiv cu prosopul. Poți, chiar, să sari acest pas și să îți lași fața să se usuce sau să o tamponezi ușor. Următorul pas este să folosești un tonic cu efect de hidratare. Aceste produse au rolul de a reduce porii și a da luminozitate pielii, dar mare grijă ca acesta să nu conțină alcool.

Greșeli pe care să le eviți dacă ai tenul uscat

Pe lângă pașii de îngrijire de mai sus, trebuie să ai grija și la obiceiurile personale care ți-ar putea afecta pielea. În primul rând, va trebui să sari peste băile sau dușurile foarte fierbinți, pentru că apa la temperaturi ridicate sporește deshidratarea. În al doilea rând, nu sta mai mult de 10 minute în duș sau cadă, pentru că statul exagerat în apă îți lasă pielea mai uscată.

Foarte important este să aplici cremă hidratantă după fiecare duș sau baie, pentru ca aceasta să pătrundă mai ușor în piele. Nu ieși niciodată afară fară cremă cu SPF, iar în zilele cu temperaturi foarte mici este indicat să îți acoperi fața cu o eșarfă din materiale delicate.