Paltonul este piesa vestimentară cheie din garderoba pentru sezonul rece, de aceea trebuie ales cu grijă, astfel încât să ne asigurăm că ne avantajează formele – iată cum poți să alegi un palton în funcție de siluetă!

Multe femei au tendința de a își achiziționa un palton ținând cont de tendințe, ceea ce este complet greșit. Înainte de toate, trebuie să alegi un palton în funcție de siluetă, iar apoi să iei în considerare tendințele de sezon. Silueta clepsidră va fi avantajată de un model cu totul și cu totul diferit decât silueta pară – așadar, trebuie să îți cunoști corpul și să faci alegeri în funcție de forma sa.

Paltonul potrivit pentru silueta tip clepsidră

Silueta clepsidră este considerată ca fiind ideală. Femeile cu o asemenea siluetă au bust și posterior proeminente, în timp ce se mândresc cu o talie de viespe. Iar această talie trebuie evidențiată, de aceea paltonul potrivit este unul cambrat, cu cordon sau centură în talie.
Evită, dacă ai silueta tip clepsidră, paltoanele cu volane în zona bustului sau cu alte aplicații ce pot crea volum de care nu ai nevoie.

Paltonul potrivit pentru silueta tip pară

Dacă ai silueta tip pară, înseamnă că șoldurile tale sunt proeminente, de aceea trebuie să alegi un palton cu volum în partea de sus, pentru a crea echilibru. Alege, așadar, un palton cu guler supradimensionat sau chiar cu glugă. Sunt binevenite și centurile sau curelele prinse în talie întrucât mimează silueta tip pară.
Femeile cu forma corpului pară nu sunt avantajate de paltoanele scurte întrucât acestea evidențiază șoldurile mari și posteriorul proeminent. Lungimea potrivită este până la genunchi sau cu o palmă deasupra acestora.

Paltonul potrivit pentru silueta tip măr

Silueta tip măr este caracterizată de lipsa taliei. Femeile care au această siluetă nu au o talie bine definită, însă au bustul mare și colăcei. Dacă ai această siluetă, trebuie să îți pui în valoare picioarele și să alungești vizual trupul. Poți face asta alegând un palton cu un decolteu adânc, în “V”, cu o croială feminină, nicidecum de inspirație masculină.
Evită paltoanele nestructurate, supradimensionate și foarte voluminoase întrucât nu te avantajează deloc, ba dimpotrivă.

Paltonul potrivit pentru silueta atletică

Femeile cu siluta atletică nu au forme bine definite, ci au un corp de sportiv. De aceea e important ca, prin hainele purtate, să se creeze rotunjimi. Un palton cu cordon în talie, cu buzunare în zona bustului sau mai jos, pe șolduri, va crea iluzia unor forme. Și un palton cu peplum va avantaja această siluetă.
Pe de altă parte, paltoanele de inspirație masculină trebuie evitate. Stai departe de paltoanele drepte, fără cordon în talie și fără niciun buzunar sau accesoriu aplicat.

Paltonul potrivit pentru silueta minionă

Dacă ești mică de înălțime, trebuie să îți alungești silueta. Nu purta paltoane lungi ci mizează mai degrabă pe cele care nu depășesc linia șoldurilor. Poți miza pe o culoare puternică precum roșul, muștarul sau albastrul electric atunci când alegi paltonul potrivit.

E important să îți alegi paltonul în funcție de siluetă, dacă vrei să îți pui în evidență atuurile și să maschezi imperfecțiunile. La fel de important este să porți și celelalte haine, dar și încălțările potrivite.
Mare atenție și la asortarea încălțărilor la paltonul ales. De pildă, o pereche de cizme până la genunchi nu va arata bine cu un palton tot până la genunchi – proporțiile vor fi afectate și nu vei arăta bine. Fie porți cizme mai lungi, care să fie complet acoperite de palton, fie alegi o pereche de cizme mai scurte și un palton care să se termine în zona șoldurilor.
Uită-te bine în oglindă atunci când probezi haine sau încălțări și încearcă să alegi numai piesele care îți avatajează corpul, nu neapărat pe cele în tendințe.
Și geanta trebuie să fie în ton cu paltonul purtat, pentru ca outfit-ul să fie armonios per total. De pildă, la un palton cu buzunare, volane și accesorii e indicat să porți o geantă cât mai simplă, mică sau medie. Dacă vrei să porți o geantă supradimensionată, alege un palton cu o croială simplă, fără accesorii. În acest fel, ținuta nu va părea aglomerată în mod inutil, ci va fi armonioasă.