Tu știi cu ce să te speli pe față, dacă ai coșuri? Dar dacă ai tenul uscat ori matur? Află cum, când și cu ce să te speli pe față, în funcție de tipul tău de ten și de problemele pe care acesta le are!

Tenul cu acnee – când și cu ce să te speli pe față dacă ai coșuri

Poate cel mai problematic tip de ten, cel predispus la acnee, este de cele mai multe ori tenul gras. Sebumul în exces favorizează blocarea porilor și apariția coșurilor ori a punctelor negre, de aceea principala preocupare a femeii cu acest tip de ten este să reducă producția de sebum și totodată să înlăture uleiurile în exces de la nivelul feței cât de des se poate. În acest fel, se va reduce riscul de apriția a coșurilor. Cea mai eficientă metodă de înlăturare a sebumului în exces este spălatul feței. Se recomandă folosirea unui gel de curățare special conceput pentru ten gras sau acneic. Dacă tenul este machiat, înainte se va folosi un demachiant eficient, pe bază de ulei, iar apoi se va spăla fața cu gel de curățare. 

Fața trebuie spălată mai des când există probleme precum coșurile, așadar nu trebuie să te limitezi la spălarea acesteia numai dimineața și seara. După sport, efort fizic intens, stat la plajă sau alte situații care favorizează transpirația și secreția de sebum, este obligatoriu ca tenul gras să fie spălat.

Nu se vor folosi mișcări foarte agresive în timpul spălării, pentru că acestea au efect invers, adică stimulează și mai mult secreția de sebum. După spălare, pentru a preveni uscarea, se va folosi fie un toner, fie apă termală ori o cremă hidratantă cu textură light.

Tenul uscat – ponturi pentru curățare

Spre deosebire de tenul gras, cel uscat trebuie spălat mai rar – asta înseamnă că dimineața și seara este suficient. Tenul uscat nu produce suficient sebum și este predispus la exfoliere și aspect tern. Ideal ar fi să folosești un produs delicat pentru curățarea feței, pentru pielea sensibilă, care să nu înlăture toate uleiurile naturale produse de piele. De asemenea, înainte de antrenamentele fizice sau alte activități care favorizează transpirația și întinderea machiajului, se recomandă o demachiere blândă cu șervețele demachiante sau cu apă micelară în loc de spălarea feței. 

Tenul uscat are neapărată nevoie de hidratare după spălare, de aceea aplicarea cremei hidratante este obligatorie după fiecare curățare.

Tenul mixt – cum te speli pe față dacă ai zona “T” problematică

Femeile cu ten mix au unele zone ale feței uscate, iar zona “T” (frunte, nas și bărbie) uleioase. Punctele negre sunt o mare problemă pentru persoanele cu acest tip de ten. În cazul tău, scopul este să cureți zonele cu sebum în exces, fără să favorizezi deshidratarea celorlalte. Ideal ar fi să speli fața de mai multe ori pe parcursul zilei, insistând pe zona cu probleme și ocolind zonele mai uscate. La final, vei hidrata cu o cremă specială în mod deosebit zonele uscate. 

Ten sensibil – cum îl cureți fără să îl agresezi?

Tenul sensibil este iritat, roșu, dureros, uscat și predispus la tot felul de eczeme și erupții. Acesta este destul de dificil de îngrijit, întrucât alegerea produselor potrivite poate fi o provocare. Produsele de curățare folosite nu trebuie să fie deloc agresive, ceea ce înseamnă că nu sunt recomandate cele cu formulă abrazivă, cele care conțin parfumuri sau alcool, dar nici cele pentru ten gras. Cele mai potrivite produse de curățare pentru acest tip de ten sunt cele din categoria dermatocosmeticelor, special concepute pentru ten sensibil. Trebuie menționat faptul că în cazul tenului sensibil rutina de îngrijire trebuie schimbată odată cu sezonul – asta înseamnă că produsele eficiente pe timpul verii nu vor fi la fel de potrivite pe timp de iarnă. Vara sunt mai potrivite cele cu textură light, în timp ce iarna sunt de preferat produsele cu texturi cremoase. Asta înseamnă că pe timp de vară se poate curăța fața cu un demachiant ușor și cu o loțiune micelară pentru ten sensibil, iar iarna cu un demachiant tip cremă sau pe bază de ulei. 

Acum, că ai aflat cu ce să te speli pe față dacă ai coșuri, ten uscat, sensibil sau chiar mixt, nu rămâne decât să descoperi cele mai potrivite produse pentru pielea ta. Dacă nu reușești să identifici pe cont propriu aceste produse, poți apela la ajutorul unui medic dermatolog, care are cunoștințele, dar și experiența necesară pentru a te sfătui așa cum trebuie. 

PS: Acidul salicilic te poate ajuta să scapi de coșuri, însă trebuie să știi cum să îl folosești – află din acest articol tot ce trebuie să știi despre acidul salicilic folosit în tratarea acneei.