Botezul, la fel ca și nunta, este un eveniment formal, chiar dacă nu are un dress code atât de rigid. Iată câteva idei de ținute pentru botez care te vor face să  arăți impecabil fără să te abați de la regulile de etichetă!

 Ce informații trebuie să deții înainte de a alege ținuta de botez 

Principala diferență dintre ținuta de nuntă și cea de botez constă în posibilitatea de a purta orice culoare. Dacă la o nuntă nu este deloc potrivit să îmbraci o rochie albă sau ivoire, la botez este chiar recomandat, albul fiind o culoare ce transmite puritate.

Pentru a te asigura că adopți o ținută potrivită, trebuie să te interesezi cu privire la dress code-ul impus de organizatori, dacă acesta există, dar trebuie să te documentezi și cu privire la locul în care se va desfășura evenimentul. Unii părinți preferă ca invitații să se îmbrace într-o anumită culoare, în timp ce alții își doresc ca cei care participă la eveniment să aleagă o ținută lejeră. Dacă pe invitație există asemenea cerințe, este bine să le respecți.

E important să știi unde se va desfășura petrecerea de după încreștinarea celui mic astfel încât să te îmbraci adecvat. Pentru un restaurant luxos, de pildă, ai nevoie de o rochie de seară și de pantofi cu toc înalt, în timp ce pentru o petrecere în grădină sau la piscină vei avea nevoie de o ținută mai relaxată.

 Idei de ținute potrivite pentru botez 

Înainte de a alege outfit-ul pentru un botez, amintește-ți că acesta trebuie să fie mai elegant decât o ținută pe care o porți la serviciu sau când ieși în oraș cu prietenii, dar nu la fel de elegant precum o ținută de nuntă.

Fie că îți achiziționezi piese vestimentare sau accesorii special pentru acest eveniment, fie că porți ceva ce ai deja în garderobă, un lucru e cert: trebuie să se vadă că te-ai străduit să arăți bine, din respect pentru cei care te-au invitat.

Nu vei da greș dacă alegi una dintre următoarele variante:

  • O rochie elegantă, însă nu foarte extravagantă
  • O rochie simplă, de zi, însă accesorizată într-o manieră deosebită
  • Un deux-piece
  • Un costum de inspirație masculină

Pentru toate ținutele de mai sus se recomandă pantofii cu toc (în cazul în care dress code-ul nu este unul foarte permisiv), dar și genți de tip plic sau clutch-uri, în niciun caz genți supradimensionate, de zi cu zi. Nu purta tocuri foarte înalte, e important să te simți bine.

În privința culorilor ai lbertate deplină, însă ai putea să eviți culoarea negru, fiind foarte dură și făcând un contrast puternic cu evenimentul și bebelușul.

Culorile pastelate sunt extrem de potrivite pentru o asemenea ocazie, așa că ai putea să le iei în calcul.

 

Ce să NU porți la un botez 

Anumite ținute și piese vestimantare nu pot fi purtate la un botez – iată despre ce este vorba:

  • Hainele indecente, foarte mulate, transparente, cu decupaje care expun prea multă piele
  • Jeanșii, hainele sport și piesele vestimentare de zi cu zi
  • Pantofii sport, șlapii, UGG-urile

 

Ține cont de faptul că încreștinarea are loc în biserică, deci trebuie să ai o ținută decentă. Poți lua la tine o jachetă, în cazul în care rochia sau bluza purtată este decoltată sau expune umerii.

 

Indiferent de ținuta aleasă pentru botez, e important ca și machiajul și coafura să fie în ton. Optează pentru un make-up cât mai natural și pentru o coafură lejeră, de inspirație romantică.

Pont: Dacă ești o fashionistă împătimită și te îngrozește gândul că ai putea fi îmbrăcată cu aceeși rochie sau piesă vestimentară ca o altă invitată la botez, ar trebui să eviți magazinele de mass market. Dacă îți achiziționezi ținuta dintr-un magazin de la mall, sunt șanse foarte mari să vezi aceleași haine pe altcineva, mai ales dacă îți cumperi hainele din colecțiile noi.

Poți reduce acest risc cumpărând haine din buticuri care nu au haine în serii foarte mari sau făcându-ți haine pe comandă, la un atelier de croitorie.

Dacă bugetul nu îți permite o asemenea investiție, îmbină hainele de la mall într-o manieră cât mai neașteptată sau accesorizează-le într-un mod deosebit, nu îți cumpăra niciodată ținuta completă așa cum e prezentată pe manechin, în magazin.