Rutina de curățare este foarte importantă pentru bijuterii, dacă vrei ca acestea să își păstreze strălucirea în ciuda trecerii timpului. Indiferent de materialul din care sunt confecționate bijuteriile tale, mai devreme sau mai târziu, acestea se vor mătui și vor căpăta un aspect învechit, pe care, din fericire, îl poți combate cu o curățare rapidă.

Curățarea bijuteriilor din argint, pas cu pas

Dacă nu ai o soluție specială pentru curățarea bijuteriilor din argint, nu trebuie să dai fuga la magazin să îți cumperi una, pentru că există și metode de curățare a argintului cu ingrediente pe care le ai deja în gospodărie.

De pildă, o pastă făcută din bicarbonat de sodiu și apă poate fi folosită pentru curățarea bijuteriilor din argint, folosind un prosop. De asemenea, și o pastă de dinți clasică este la fel de eficientă – mare atenție însă, pastele de dinți de tip gel nu vor acționa astfel.

Este important de menționat că bicarbonatul poate fi folosit pentru curățarea bijuteriilor din argint fără pietre. Dacă ai bijuterii de argint cu pietre, nu folosi o asemenea soluție DIY, pentru că va afecta aspectul pietrelor. Clătește bine bijuteria cu apă rece, apoi șterge-o cu o cârpă din bumbac. Dacă nu se curăță cum ți-ai dori, du-o la un bijutier pentru o curățare profesională.

Foto: Pinterest

Curățarea bijuteriilor din aur, pas cu pas

Prepară un amestec din apă călduță și câteva picături de detergent lichid de vase. Înmoaie în el bijuteriile de aur și lasă-le acolo timp de 15 minute. Scoate-le și curăță-le cu blândețe cu perii de la o periuță de dinți. Clătește apoi sub jetul de apă rece de la chiuvetă și șterge bijuteriile cu o cârpă moale.

Curățarea bijuteriilor cu diamante sau alte pietre prețioase

Pune apă caldă într-un bol și diluează în ea câteva picături de detergent de vase lichid. Lasă bijuteriile cu pietre la înmuiat aproximativ 10 minute, după care curăță-le cu atenție cu o periuță de dinți moale, care va scoate murdăria din locurile înguste. Clătește bine-bine bijuteriile cu diamante și șterge-le apoi cu o cârpă moale, pentru a îndepărta excesul de apă.

Curățarea bijuteriilor cu pietre semiprețioase

Prepară un amestec din apă caldă și detergent de vase lichid. Lasă apoi bijuteriile cu pietre semiprețioase la înmuiat pentru câteva minute. Cu ajutorul unei scobitori, curăță locurile dintre pietre, acolo unde murdăria se acumulează.

La final, după ce ai curățat bijuteriile cu răbdare, mai lasă-le în soluția DIY încă 5 minute. După aceea, clătește-le bine și șterge-le cu un prosop.

*Nu se recomandă să folosești periuța de dinți pentru curățarea pietrelor semiprețioase pentru că acestea se zgărie foarte ușor.

Curățarea bijuteriilor cu pietre poroase – perle/ corali/ opal

Bijuteriile cu pietre poroase nu se vor lăsa la înmuiat pentru că astfel pietrele își pierd strălucirea. De asemenea, acestea trebuie protejate și de substanțele chimice de orice fel, care au același efect de mătuire asupra lor.

Pentru a curăța bijuteriile cu asemenea pietre, întinde-le pe o cârpă moale. Prepară o pastă din șampon și apă caldă și folosește o peiuță de dinți pentru a curăța cu aceasta numai metalul pe care e montată piatra poroasă. La final, îndepărtează acest amestec ștergând cu cârpa. Perlele, coralii și opalul vor fi șterse numai cu o cârpă uscată.

Curățarea bijuteriilor din metale neprețioase

Aceste bijuterii nu vor fi curățate niciodată cu soluții pentru curățarea bijuteriilor întrucât acestea sunt prea agresive și materialul neprețios va rămâne pătat.

Prepară un amestec de apă caldă cu săpun lichid și zeamă de lămâie, în care vei lăsa la înmuiat, vreme de 15 minute, bijuteriile. Apoi, le vei lua rând pe rând și le vei curăța cu o periuță de dinți. Clătește sub jet puternic de apă rece fiecare bijuterie pe rând, apoi folosește uscătorul de păr pentru a le usca.

Bijuteriile, pentru a își păstra strălucirea, fie că le porți sau nu în mod regulat, ar trebui curățate o dată la 6 luni. În acest fel, vor arăta impecabil în orice moment.

Bijuteriile foarte scumpe, cu pietre prețioase, ar fi bine să le duci la un bijutier pentru o curățare profesională măcar o dată la câțiva ani.