Cu toții încălțăm papuci de casă imediat ce ajungem acasă, întrucât sunt foarte confortabili. Simpli, cu talpă subțire sau groasă, din material textil subțire sau, dimpotrivă, din blăniță, papucii de casă nu lipsesc din garderoba nimănui. Însă medicii ne atenționează cu privire la aceștia întrucât, dacă nu oferă suținerea necesară labei piciorului, pot cauza o mulțime de probleme de sănătate.

Ce probleme de sănătate pot apărea, dacă porți papuci de casă

Specialiștii în podiatrie sunt de părere că papucii de casă lejeri, cum sunt cei pe care îi găsim în camerele de hotel, sunt extrem de periculoși și trebuie evitați. Totodată, aceștia recomandă evitarea oricărei perechi de papuci de casă care nu oferă susținere piciorului – dacă simți că trebuie să te străduiești să îți păstrezi papucii în picioare atunci când mergi sau urci scările, înseamnă că aceștia nu sunt potriviți și trebuie aruncați la coșul de gunoi.

Problemele care ar putea apărea din cauza papucilor de casă nepotriviți sunt:

Degetul în ciocan. Atunci când papucul nu oferă susținere labei piciorului, se produce flexia articulației proximale a degetelor de la picior, ceea ce determină deformarea degetelor mici, care se arcuiesc și devin dureroase. Bineînțeles, nu vei avea această problemă dacă porți papucii de casă numai seara, după baie, pentru a nu merge în picioarele goale prin casă. Însă dacă obișnuiești să porți papucii de casă tot timpul, de dimineața până seara, se poate ivi această problemă a degetelor în ciocan.

Fasceita plantara. Această afecțiune este caracterizată de procesul inflamator care apare în porțiunea dintre călcâi și degete, care are forma unui arc. Astfel, apar durerile la nivelul călcâielor și întregii tălpi, care se resimt în primă fază numai dimineața, iar apoi pe toată perioada zilei. Și urcarea scărilor va deveni dureroasă. Persoanele supraponderale, dar și atleții, prezintă risc crescut de dezvoltare a unei asemenea probleme.

În cazul apariției unei asemenea afecțiuni, e indicat să se poarte încălțări care să ofere susținere arcului tălpii, dar și a căror talpă să absoarbă șocurile ce pot apărea în mers.

Compresele cu gheață și antiinflamatoarele sub formă de unguent sau pastile pot ameliora durerile ce apar în cazul fasceitei plantare.

Tendinită ahileană. Așa cum sugerează și numele, această afecțiune este caracterizată de inflamația tendonului lui Ahile. Este caracterizată de dureri, dar pot apărea și rigiditate, umflături ori chiar noduli în zona călcâiului. Persoanele care suferă de această afecțiune au probleme mai ales în prima parte a zilei, după repausul din timpul nopții.

Bătături și calusuri. Acestea pot apărea ca urmare a presiunii sau frecării pielii de o suprafață rigidă – pot apărea în urma purtării unor papuci de casă cu talpă foarte rigidă, dar și ca o urmare a purtării papucilor prea lejeri. Pentru a scăpa de bătături și calusuri se pot folosi băile de picioare cu apă fierbinte, hidratarea cu creme speciale, precum și peelingul cu acid salicilic.

Ce papuci de casă sunt benefici pentru picioarele tale

Dacă nu poți renunța la obiceiul de a purta papuci de casă, oricât te-ai strădui, alege unii care să respecte următoarele condiții:

  • Să aibă o talpă ortopedică;
  • Să aibă branțuri;
  • Să fie confecționați dintr-un material textil rigid.

Modele de papuci de casă recomandate de medicii podiatri:

Papucii de casă cu talpă ortopedică

Foto: Pinterest

Poate că nu sunt chiar cei mai aspectuoși papuci de casă, însă în mod cert sunt extrem de comozi și îți vor face picioarele fericite. Vestea bună este că în ultimii ani au apărut modele din ce în ce mai cool de papuci de casă cu o asemenea talpă, deci vei avea de unde să alegi unii pe placul tău.

Botoșii de casă cu talpă ortopedică

Foto: Pinterest

Pentru sezonul rece, botoșii sau ghetele de casă cu talpă ortopedică sunt recomandați de specialiști. Nu uita însă să îi speli în mod regulat și să îi porți întotdeauna cu șosete de bumbac, pentru a nu crea mediu umed care favorizează dezvoltarea bacteriilor și fungilor.

Mocasini

Foto: Pinterest

Mocasinii pot fi și ei purtați fără probleme prin casă – acești sunt confortabili și oferă totodată susținerea necesară picioarelor tale. Poți alege unii din piele întoarsă, căptușiți cu blană, pentru anotimpurile reci, dar și unii din material textil pentru zilele călduroase de vară.

Pantofi sport de alergat

Foto: Pinterest

Încălțările pe care le porți când mergi la alergat sau la sală sunt recomandate și pentru statul îndelungat în casă. Asta pentru că acestea sunt extrem de confortabile, însă susțin așa cum se cuvine laba piciorului. Bineînțeles, e indicat să ai o pereche de pantofi sport de alergat pe care să o porți exclusiv în casă, pentru a nu aduce pe tălpile acestora bacterii din exterior, pe podeaua casei tale.