Folosim adesea denumirea de parfum când facem referire la eau de toilette, nu numai când vorbim despre eau de parfum. Știi, însă, care este diferența dintre aceste două produse parfumate?

Multe parfumuri sunt comercializate atât în varianta apei de toaletă, cât și sub formă de apă de parfum, aroma acestora fiind identică, însă prețul foarte diferit. Ei bine, diferența de preț este justificată, întrucât apa de parfum conține o concentrație mai mare de uleiuri aromate, comparativ cu apa de toaletă care este, însă, mai ieftină. Așadar, intensitatea mirosului diferă când vorbim despre aceste două variante de parfum, precum și modul în care ele persistă pe piele.

Concret, apa de toaletă se poate lăuda cu cel mult 15% concentrație de uleiuri parfumate, care persistă în mediu 3 ore, în timp ce apa de parfum ajunge la o concentrație de uleiuri de 20%, ceea ce înseamnă că mirosul se va simți cel puțin 5 ore după aplicare.

Acestea nu sunt singurele forme sub care putem regăsi parfumul. Există, de asemenea, și apă de colonie, care este cea mai ieftină și al cărei miros nu rezistă mai mult de 2 ore pe piele, dar și esența de parfum, care este cea mai scumpă, dar și cea mai persistentă. Cu o concentrație de uleiuri de până la 40%, esența de parfum își va păstra mirosul intact până la 8 ore.

Datorită raportului calitate preț, însă, cele mai populare variante sunt apa de toaletă și apa de parfum. Merită să investești și într-un recipient cu apă de parfum, întrucât vei pulveriza cantități mult mai mici pentru a obține intensitatea dorită, comparativ cu apa de toaletă, care trebuie folosită în cantități mai mari pentru ca mirosul să fie intens. Așadar, chiar dacă te costă mai mult, apa de parfum te va ține mai mult timp decât cea de toaletă, deci investiția este una înțeleaptă.

De ce se numește apă de toaletă?

Apa de toaletă (n.r. EDT – “eau de toilette) se aplică direct de piele după baie sau după bărbierit, în cazul bărbaților. Denumirea sa provine din franțuzescul “toilette”, care înseamnă a se aranja, a se pregăti.

Apa de toaletă a apărut înaintea celei de colonie, la curtea regală a Reginei Elisabeta a Ungariei, în timpul secolului al XIV-lea. Un slujitor de la curte a produs această apă în cinstea reginei – conținea rozmarin, care permitea mirosurilor să se evapore treptat în aer.

Apa de toaletă este în mod deosebit recomandată în sezonul cald, când apa de parfum poate fi considerată prea “greoaie”. Este important de menționat că aceasta, la fel ca și balsamul de buze ori loțiunea cu SPF, trebuie reaplicată pe parcursul zilei o dată la 3-4 ore, dacă îți dorești ca aroma să fie la fel de intensă de dimineață până seara.

La ocaziile speciale și iarna, însă, poți intensifica aroma apei de toaletă prin aplicarea sa în mai multe straturi.

Este important de menționat că, dacă apa de parfum poate fi aplicată fără probleme și pe păr, chiar dacă ești vopsită sau ai părul decolorat, apa de toaletă ar trebui să stea departe de podoaba capilară. Deoarece are un conținut ridicat de alcool, aceasta îți poate deshidrata și mai tare părul, ceea ce nu este de dorit.

Ce alegi – eau de toilette sau eau de parfum?

Alegerea aceasta depinde numai de tine și de preferințele personale. Dacă bugetul nu îți permite o apă de parfum, alege apa de toaletă și reaplic-o la nevoie pentru a te bucura de aceeași persistență a mirosului.

Pe de altă parte, însă, dacă ai descoperit parfumul preferat și nu mai folosești altul, este înțelept să investești într-o apă de parfum. Nu numai că eau de parfum, adică apa de parfum, își menține mirosul mai mult timp, însă totodată și intensitatea acestuia este alta, mirosul fiind mult mai puternic.

Parfumul poate fi cartea ta de identitate, de aceea este important să porți unul care te reprezintă și care te face să te simți bine în pielea ta. Explorează mai multe arome și gasește-le pe cele cu care te identifici cel mai bine, apoi testează mai multe parfumuri care au notele tale favorite. Odată ce îți găsești parfumul favorit, rămâi fidelă acestuia și poartă-l în fiecare zi. Dacă simți nevoia, poți schimba parfumul în funcție de sezon, pentru ca acesta să fie în ton cu anotimpul. Primăvara, de pildă, sunt mai potrivite parfumurile florale, în timp ce vara nu ai cum să dai greș cu un parfum citric, foarte fresh. Pe de altă parte, însă, toamna și iarna sunt ideale parfumurile dulci, grele, cu mirosuri intense.