Te bate gândul să apelezi la procedura de epilare definitivă cu IPL? Află tot ce trebuie să știi despre îndepărtarea părului nedorit cu ajutorul luminii intens pulsate (IPL).

Epilarea definitivă este o procedură preferată de femei, întrucât chiar dacă nu este întocmai definitivă și necesită 1-2 ședințe de întreținere pe an și după încheierea tratamentului, are rezultate mai îndelungate, față de metodele tradiționale. Dacă îndepărtarea părului nedorit de pe corp cu aparatul de ras are efect timp de 1-2 zile, iar după epilarea cu ceară, pielea rămâne fină încă 2-3 săptămâni, în cazul epilării definitive cu IPL, părul nu va mai crește luni la rând. Mai mult decât atât, dispar iritațiile provocate de alte metode de epilare ori chiar foliculita. Unde mai pui că nu este o procedură dureroasă, așa cum este epilarea cu ceară.

Cum funcționează lumina intens pulsată (IPL)

Aparatul pentru epilare definitivă emană impulsuri de lumină intens pulsată, care atacă rădăcina firelor de păr, distrugând-o și totodată inhibând procesul de creștere. Concret, lumina este atrasă de pigmentul din foliculul pilos, pe care reușește să îl distrugă.

Întrucât lumina intens pulsată este atrasă de pigmenți, acest tip de epilare este cu atât mai eficient cu cât firele de păr sunt mai închise la culoare. Această metodă înregistrează rezultate slabe în cazul femeilor cu fire de păr blond deschis, alb sau roșcat, pentru care este mai degrabă recomandată epilarea definitivă cu laser. Totodată, și nuanța pielii este un factor important când vine vorba despre eficacitatea IPL – în cazul femeilor cu pielea mai deschisă la culoare, rezultatele sunt mai rapide decât în cazul celor cu pielea măslinie sau proaspăt bronzată.

Întrucât părul crește în cicluri, iar IPL distruge numai foliculii activi din timpul unui ciclu de creștere a firelor de păr, este necesar ca epilarea să fie făcută în mai multe ședințe, la o distanță de câteva săptămâni, iar apoi tot mai rar. În acest fel, toate rădăcinile firelor de păr vor fi surprinse la un moment dat în faza activă pentru a fi țintite.

Epilarea definitivă cu IPL la salon

epilare_definitiva

Foto: Pinterest

Epilarea definitivă cu IPL la salon este făcută de un specialist în domeniu, iar tu nu trebuie să faci altceva decât să te relaxezi. Aparatul IPL profesional va aplica impulsuri controlate de lumină asupra foliculilor de păr, astfel încât să inhibe creșterea acestora.

După prima ședință, se poate observa o reducere a numărului firelor de păr cu până la 40% în zonele tratate. Este nevoie, însă, în medie de 6 ședințe pentru eliminarea completă a părului nedorit – numărul acesta poate varia în funcție de tipul de păr și de piele al fiecărei femei. Pe termen lung, va fi nevoie de alte ședințe de întreținere, însă mult mai rare.

Avantajele epilării IPL la salon:

  • Rezultatele se văd mai repede și persistă mai mult decât în cazul epilării definitive acasă;
  • Riscul de arsură este inexistent, având în vedere că de procedură se ocupă un specialist în domeniu;
  • Disconfortul este redus sau chiar inexistent, întrucât aparatul profesional este mai blând cu pielea, iar în cazul femeilor cu sensibilitate crescută se folosește chiar un anestezic topic pentru confort sporit.

Dezavantajele epilării IPL la salon:

  • Costuri mult mai mari decât în cazul folosirii unui aparat cu IPL acasă;
  • Necesită deplasarea la salon pentru ședințele de epilare, iar în contextul pandemic poate fi o problemă pentru unele persoane.

Epilarea definitivă cu IPL acasă

În primă fază, epilarea cu IPL a fost disponibilă numai în cabinetul medicului dermatolog ori în clinicile de specialitate. Acum, însă, există și posibilitatea de a te epila cu IPL singură, din confortul casei tale.

Epilarea definitivă cu IPL acasă se face cu un epilator ușor de folosit, care emană lumină intens pulsată, ce-i drept, la o intensitate mai mică decât varianta profesională, însă suficient de mare, încât să scapi de părul nedorit de pe corp fără prea mari bătăi de cap.

Un asemenea dispozitiv se va folosi în primă fază din două în două săptâmâni, apoi o dată pe lună, după care vei avea nevoie de el o dată la 6 luni. Rezultatele se vor vedea, însă, după primele 2 luni, adică după 4 ședințe de epilare.

Avantajele epilării definitive IPL acasă:

  • Costuri mult mai mici decât în cazul epilării la salon;
  • Epilarea poate fi făcută din confortul propriei case, în orice moment;
  • După încheierea tratamentului, când vei observa noi fire crescute din loc în loc, ai dizpozitivul la îndemână pentru a le îndepărta.

Dezavantajele epilării defnitive IPL acasă:

  • Nu are rezultate atât de rapide, dar nici atât de persistente în timp;
  • Necesită mai mult timp și răbdare – zona pe care o tratează este mult mai mică, de aceea procedura va dura mai mult.

Cât costă epilarea definitivă cu IPL

Tariful pentru epilarea definitivă cu IPL diferă de varianta aleasă – la salon sau acasă, iar în cazul în care preferi salonul, tarifele pot varia în funcție de orașul în care locuiești, de zona în care se află salonul ori clinica la care mergi, precum și de perioada anului (uneori poți prinde campanii de reduceri).

În cazul unui aparat IPL pentru acasă, costurile vor fi undeva între 1000-2500 lei. Cu cât aparatul este mai performant și are mai multe accesorii ori un număr mai mare de impulsuri, cu atât prețul este mai mare.

Dacă vorbim despre epilarea cu IPL la salon, tarifele ajung la 5000-8000 de lei pentru tot corpul. Se achită fie întreg pachetul de ședințe, fie individual.

Cum pregătești pielea pentru această procedură

În primul rând, părul nedorit trebuie îndepărtat cu aparatul de ras, pentru că altfel se arde și procedura devine dureroasă. Folosirea cremei depilatoare înainte de epilarea cu IPL este contraindicată. În al doilea rând, este esențial să nu te expui la soare cu câteva zile înainte de epilarea definitivă cu IPL, pentru că nu numai că îți sensibilizezi pielea, dar reduci și eficacitatea procedurii. Dacă nu ai încotro și ești nevoită să te expui la soare, o vei face numai după ce aplici o loțiune cu SPF 50 pe zonele pe care le vei trata cu IPL, dar și după ce vei acoperi aceleași zone cu piese vestimentare – pantaloni lungi pentru picioare, pălării cu boruri mari pentru față, bluze cu mâneci lungi și șaluri pentru brațe și decolteu.

Nici exfolierea agresivă a pielii (peeling chimic sau mecanic) nu este recomandată în săptămâna de dinaintea epilării definitive.

Înainte de a începe procedura de epilare, acoperă cu un creion alb (dermatograf) alunițele și tatuajele – acestea sunt foarte pigmentate și vor atrage lumina intens pulsată pe zone mai mari ale pielii, provocând arsuri. În cazul tatuajelor, poți folosi și un plasture.

Cum îngrijești pielea după epilarea definitivă

În general, fiind vorba despre o procedură deloc invazivă, pielea nu necesită o îngrijire specială după epilarea cu IPL. Rareori pot apărea mici iritații în primele 60 de minute după procedură, însă prin hidratarea pielii cu o loțiune de corp fără parfum, această problemă se va rezolva.

Expunerea la soare este contraindicată și imediat după procedura de epilare definitivă, pentru că pielea este sensibilizată.

Diferența dintre epilarea definitivă cu IPL și laser

epilare_definitiva

Foto: Pinterest

Epilarea definitivă se poate face în două moduri: cu laser sau cu IPL. A doua metodă însă, cea cu lumină intens pulsată, este mult mai populară. Vestea bună este că și aceasta se poate face acasă, cu un dispozitiv special.

Principala diferență dintre aceste două metode de epilare este lungimea de undă. Epilarea cu IPL emite impulsuri luminoase cu lungimi de undă diferite, ceea ce înseamnă că acționează asupra unei zone mai mari de piele. Pe de altă parte, însă, laserul folosit pentru epilare are impulsuri mult mai bine controlate, cu o lungime de undă precisă, care atacă direct rădăcina firului de păr de sub piele.

Când este contraindicată epilarea cu IPL

Cu toate că este o procedură sigură pentru majoritatea femeilor, sunt și situații în care epilarea definitivă cu IPL este contraindicată. Femeile însărcinate și cele care alăptează, de pildă, nu ar trebui să apeleze la o asemenea procedură, pentru că nu se cunosc efectele pe care le poate avea asupra fătului.

De asemenea, persoanele care prezintă leziuni la nivelul pielii nu ar trebui să folosească IPL pentru epilare definitivă până la vindecarea pielii.

Epilarea definitivă cu lumină intens pulsată îți poate face viața mai ușoară, așa că poți lua în calcul această variantă. Dacă ai temeri sau nelămuriri, consultă-te cu medicul tău dermatolog și te vei lămuri.