Exfolierea buzelor, fie cu produse profesionale, fie cu preparate DIY, este recomandată adesea de dermatologi și make-up artiști. Iată de ce se recomandă, dar și cum o poți face acasă, cu tehnici deloc agresive!

De ce se recomandă exfolierea buzelor

Prin exfolierea buzelor o dată sau chiar de două ori pe săptămână, vei reuși să:

  • Îndepărtezi celulele moarte de la nivelul buzelor, pentru a îți păstra buzele catifelate;
  • Permiți hidratarea profundă a buzelor;
  • Combați aspectul de buze crăpate;
  • Combați pigmentarea inestetică a unor porțiuni ale buzelor;
  • Asiguri buna aplicare a rujurilor și lipgloss-urilor.

Cum se face exfolierea corectă a buzelor

Dacă vrei să exfoliezi în mod corect buzele, trebuie să te asiguri că folosești un scrub blând. Cea mai comună greșeală în materie de exfoliere a buzelor este aceasta: folosirea unui produs mult prea agresiv, care nu numai că îndepărtează celulele moarte ale pielii, ci le afectează și pe cele sănătoase.

Este recomandată folosirea unui scrub care să conțină atât un ingredient care exfoliază, cât și un emolient. În acest fel, vei îndepărta stratul de celule moarte, însă totodată vei înmuia pielea sănătoasă, pregătind-o pentru hidratare. Mișcările prin care vei face exfolierea ar trebui să fie circulare, dar și blânde. La final, îndepărtează cu un șervețel sau prin clătire scrubul și aplică imediat un balsam de buze sau un tratament pentru hidratarea acestora.

După exfoliere, buzele vor rămâne catifelate și vor avea un aspect mai plăcut. De aceea poți să fii tentată să îți exfoliezi buzele mai des, însă trebuie să te abții. Dacă folosești un scrub mai des de două ori pe săptămână, îți vei irita buzele și în mod cert nu îți dorești asta.

Ce scrub să folosești pentru buze

În magazinele de specialitate vei găsi o mulțime de produse pentru exfolierea buzelor. Alege unul care să conțină ingrediente cât mai naturale. Variantele care conțin miere, unt de shea sau unt de cocos sunt preferate în general de femei.

Poți însă să folosești un scrub homemade, preparat chiar de tine, ori de câte ori ai nevoie, din ingrediente pe care le ai deja la îndemână.

Iată câteva idei de scrub DIY eficient și ușor de preparat:

  • zahăr + miere: zahărul este un exfoliant puternic, în timp ce mierea are proprietăți emoliente. Amesecă ½ linguriță de zahăr cu 1 linguriță de miere și masează-ți buzele cu scrubul obținut. Repetă această procedură o dată sau de două ori pe săptămână.
  • Zaț de cafea + ulei de măsline: amestecă ½ linguriță de zaț de cafea cu ½ linguriță de ulei de măsline și folosește preparatul obținut pentru a îți exfolia și hidrata totodată buzele.
  • Bicarbonat de sodiu + ulei de cocos: prepară un amestec din cantități egale din aceste două ingrediente și masează-ți buzele cu el, măcar o dată pe săptămână.
  • Ulei esențial de mentă + zahăr + ulei din sâmburi de strugure: prepară o pastă din aceste ingrediente și nu numai că vei exfolia buzele, însă datorită uleiului esențial de mentă, le vei oferi și extra volum.
  • Cacao + zahăr brun + miere: combină o linguriță de miere cu ¼ linguriță de zahăr brun și un praf de cacao. Folosește acest scrub frecvent.
  • Unt de shea + zahăr: prepară o mască de exfoliere din cantități egale de unt de shea și zahăr și masează buzele cu aceasta.

O altă variantă la îndemână și foarte ieftină de exfoliere a buzelor este cea cu o periuță de dinți cu peri moi. Aplică puțin ulei – de cocos, de jojoba sau argan, pe periuța de dinți și masează-ți buzele cu ea. Folosește mișcări circulare blânde.

exfolierea_buzelor

Foto: Pinterest

Pași pe care să îi urmezi după ce exfoliezi buzele

Este foarte important ca după ce îndepărtezi celulele moarte ale pielii să hidratezi buzele. Asta pentru că produsele aplicate pătrund mult mai ușor și mai profund în piele.

Poți folosi, și în acest caz, produse cosmetice special concepute, dar și ingrediente naturale. Un balsam de buze hrănitor, la fel ca și crema reparatoare, va hidrata pielea. Pe de altă parte însă, poți hidrata buzele și cu ulei de cocos ori unt de shea.

Ingrediente pe care să le eviți în rutina de îngrijire a buzelor

Medicii dermatologi recomandă evitarea ingredientelor care pot irita buzele – iată care sunt acestea:

  • Scorțișoara;
  • Eucaliptul;
  • Mentolul;
  • Camforul;
  • piperul.

Pe lângă exfoliere și hidratare, buzele au nevoie și de protecție solară. Indiferent de anotimp, radiațiile ultraviolete agresează buzele, așa că este indicat să folosești zilnic un balsam de buze cu SPF 30. În acest fel, te asiguri că reduci daunele produse de soare.