Spălarea părului a fost întotdeauna un subiect controversat atunci când a venit vorba despre frecvența cu care facem acest lucru. Iată cât de des e recomandat să te speli pe cap, în funcție de tipul de păr pe care îl ai!

Mai mult ca sigur și tu ai auzit cel puțin o dată mitul potrivit căruia cu cât speli părul mai rar, cu atât mai greu se va îngrășa acesta. Ei bine, specialiștii susțin că tendința de îngrășare a scalpului există la unele persoane, fără să aibă legătură neapărat cu frecvența spălării podoabei capilare. Este adevărat că dacă te speli pe cap foarte des (de două ori pe zi), poți irita scalpul și poți stimula producția de sebum, însă pe de altă parte, dacă o faci prea rar (o dată pe săptămână), poți avea probleme cu blocarea porilor din cauza sebumului excesiv, precum și cu mătreața.

Spălarea părului în funcție de tipul acestuia

Părul cu tendință de îngrășare ar trebui spălat o dată la două zile sau chiar zilnic, dacă este necesar. În mod normal, este în regulă să te speli pe cap o dată la două zile, însă dacă ai părul gras, atunci când mai faci și sport și transpiri foarte mult ori când te afli într-o zonă cu umiditate crescută, spălarea părului în fiecare zi devine necesară.

Părul uscat și subțire ar trebui spălat mai rar, o dată la 3-4 zile. Întrucât uleiurile în exces la rădăcină nu reprezintă o problemă în cazul părului uscat, spălarea părului poate fi amânată mai mult decât în cazul părului cu tendință de îngrășare.

Părul foarte creț este cel care necesită spălări mai rare. Specialiștii sunt de părere că femeile care au părul cârlionțat pot amâna spâlarea acestuia până la 7 zile fără probleme. Datorită texturii firului de păr, acesta nu va părea nespălat. Mai mult decât atât, va arăta mai bine la 1-2 zile după spălare.

Părul decolorat trebuie spălat cel mult de două ori pe săptămână, pentru a nu îl agresa și mai mult. Dacă ai părul gras, poți prelungi perioada dintre spălări cu ajutorul șamponului uscat.

Dacă ți-ai făcut un tratament cu keratină pentru păr ori dacă ai fost la salonul de înfrumusețare și podoaba capilară a fost uscată cu peria și foehn-ul, poți prelungi perioada dintre spălări, pentru că părul se va îngrășa mai greu.

Concluzia specialiștilor este, însă, că avem tipuri de scalp și texturi de păr diferite, ceea ce înseamnă că rutina de îngrijire a părului ar trebui personalizată în funcție de particularitățile fiecăruia. Un lucru e cert: când părul este în mod evident gras la rădăcină ori când ai mâncărimi la nivelul scalpului, e momentul să te speli pe cap.

Indiferent de circumstanțe și de modul în care arată părul tău, nu este însă recomandat să amâni cu mai mult de 8-10 zile spălarea podoabei capilare.

Cum funcționează șamponul 

Pentru a îți da seama mai ușor cât de des trebuie să îți speli părul, trebuie să înțelegi cum funcționează șamponul.

Șamponul absoarbe uleiurile de la nivelul scalpului, dar și de pe păr, ceea ce înseamnă că dacă ai un păr uscat și te speli prea des, îți vei agresa și pielea capului, dar și firele de păr.

Dacă te numeri printre cei cu păr cu tendință de îngrășare, alege un șampon fără sulfați. Având în vedere că ești nevoit să îți speli podoaba capilară mai des, e bine să folosești un șampon care să nu agreseze părul.

Cum să îți speli părul în mod corect

Pentru un păr curat și deloc agresat, e bine să folosești o tehnică de spălare potrivită, corectă.

În primul rând, părul trebuie șamponat de două ori, nu o singură dată. Prima șamponare îndepărtează murdăria și produsele de styling de pe păr, în timp ce abia la a doua șamponare se curăță scalpul în profunzime.

Este indicat să începi aplicarea șamponului din zona cefei, nu din creștet. Șamponarea trebuie să se facă prin mișcări de masaj circulare și lente, executate cu buricele degetelor. Părul nu se va spăla prin frecare agresivă, pentru că îl poți rupe. Ai răbdare și masează cu grijă tot scalpul, apoi clătește cu apă călduță din abundență. Dacă nu clătești părul suficient de mult, șamponul va rămâne la nivelul scalpului și părul tau va căpăta un aspect îmbâcsit.

La final, aplică o mască hidratantă sau un balsam. După ce lași produsul pentru hidratare să acționeze preț de câteva minute, clătește iar cu apă din abundență. Masca și balsamul nu trebuie aplicate niciodată pe scalp, ci numai pe lungimea părului, altfel vor încărca rădăcina părului și vor accelera îngrășarea.

Ce greșeli să eviți când îți speli părul

Spălarea părului este atât de banală, încât nu ne gândim că putem face greșeli la acest capitol. Ei bine, există unele lucruri pe care este bine să NU le faci, când îți speli podoaba capilară:

  • Nu folosi apă prea fierbinte când îți speli părul, ci mai degrabă reglează apa la o temperatură cât mai scăzută, dar totuși plăcută;
  • Nu folosi unghiile pentru a îți spăla scalpul, e suficient să masezi cu ajutorul buricelor degetelor;
  • Nu folosi un șampon prea agresiv și nu șampona niciodată mai mult de două ori, oricând de murdar ar fi părul;
  • Înainte de a îți usca părul, folosește un prosop pentru a îndepărta apa în exces – atenție însă, nu freca părul cu prosopul pentru că acesta se poate rupe, ci înfășoară-l bine în prosop și lasă-l preț de câteva minute, timp în care apa va fi absorbită;
  • Dacă îți usuci părul cu foehn-ul, nu uita să folosești un produs pentru protecție termică.

Indiferent de rutina pe care o ai pentru îngrijirea părului, important este să te simți bine în pielea ta și părul tău să arate bine. Dacă observi că părul își schimbă aspectul sau se îngrașă mai repede decât de obicei, încearcă să îți adaptezi rutina de beauty, astfel încât părul tău să își revină. Este posibil ca unele produse de styling folosite să fie de vină, așa că gândește-te să le înlocuiești cu unele mai potrivite.

Iar dacă preferi să îți speli părul în mod natural, fără șampon, metoda no-poo s-ar putea să fie exact ce ai nevoie.