Dacă ești interesată de modă sau dacă, pur și simplu, vrei să îți organizezi mai bine ținutele, e timpul să afli despre garderoba capsulă. Termenul a căpătat popularitate în 2014, când Caroline Rector, o bloggeriță mindful de modă, a decis să își pună ordine în garderobă.

Pe scurt, garderoba capsulă este o metodă mai eficientă de aranjare a hainelor, începând cu momentul în care decizi să le cumperi.

Dulapurile uriașe și pline de haine pe care nu apuci să le porți scad în popularitate, fiind tot mai apreciate garderobele mici, cu haine de calitate și pe care le poți purta oricând. Moda fast fashion este criticată puternic, din cauza practicilor neetice de muncă pe care le impune, dar și pentru că este considerată o risipă de bani și de resurse.

Cum realizezi o garderobă capsulă

Acum că ai aflat câte ceva despre ce este garderoba capsulă, citește mai departe pașii ca să o poți realiza chiar tu:

Nu păstra mai mult de 50 de haine

Nu trebuie să fie un număr fix, dar ar fi bine să nu ai mai mult de 50. Dacă stabilești această limită, nu vei păstra orice haină, ci va trebui să decizi care sunt cu adevărat hainele tale preferate.

Verifică hainele pe care le ai deja

După ce ți-ai stabilit numărul limită, e timpul să îți creezi noua garderobă capsulă. Nu te grăbi să mergi la cumpărături, ci verifică întâi ce ai acasă și separă-le în trei categorii. Hainele pe care vrei să le păstrezi, hainele bune de purtat, dar la care vrei să renunți, și hainele vechi, care nu mai pot fi folosite. Vei fi surprinsă câte comori ascunse vei găsi, haine de care ai uitat sau care poate nu ți-au plăcut atât de tare când le-ai luat, dar acum sunt fix pe gustul tău.

Poți dona hainele pe care nu le mai porți, iar pe cele vechi le poți duce la magazinele sau în locurile unde se reciclează materiale. În felul acesta, deși îți golești mare parte din garderobă, nu vei risipi nimic, iar îmbrăcămintea ta va căpăta o nouă viață.

Reevaluează-ți gusturile

După ce ți-ai împărțit hainele pe categoriile de mai sus, uită-te la ele și întreabă-te de ce nu ai purtat unele haine. Nu ți-a plăcut materialul? Modelul? Forma? Realizând care este tipul de îmbrăcăminte care îți place te va ajuta să îți alegi mai bine hainele, evitând riscul de a alege unele pe care nu le vei purta, de fapt.

Cumpără puțin

Dacă ai deja destule piese vestimentare potrivite pentru garderoba capsulă, nu este obligatoriu să mergi la cumpărături. Ia-ți haine doar când este necesar. Ai grijă să eviți cumpărăturile din impuls, în scop „terapeutic” sau pentru că vezi ceva la reduceri. Acestea te vor bucura doar pe moment, iar apoi vei realiza că, de fapt, nu aveai nevoie de produsul respectiv.

Pentru a te hotărî mai ușor, poți aplica regula „purtatul #30”. Întreabă-te, aș vrea să port haina aceasta de 30 de ori? Dacă răspunsul este nu, poate că trebuie să găsești altă variantă.

Evită magazinele fast fashion

Pe cât posibil, ar fi bine să eviți astfel de magazine. O garderobă capsulă presupune și o atenție sporită la lumea înconjurătoare. Hainele din majoritatea magazinelor fast fashion sunt realizate în condiții neprielnice, atât pentru mediu, cât și pentru oamenii care le creează. Mai mult, după cum îi spune chiar numele, hainele realizate în regimul de „modă rapidă” sunt făcute să țină puțin și să fie înlocuite imediat.

Să cauți haine rezistente nu înseamnă neapărat să te îndrepți către cele mai costisitoare magazine. Poți găsi comori ascunse chiar și în magazinele vintage sau second-hand, trebuie doar să ai răbdare să cauți. Iată încă un motiv pentru care cumpărăturile de impuls nu sunt folositoare. Când faci cumpărături în ritmul tău, fără să te simți presat de promoții sau nevoia de a avea o piesă anume în garderobă, ai timp să cauți în mai multe magazine, până găsești varianta perfectă.

Alege haine de calitate

Un pas esențial în crearea unei garderobe durabile este alegerea unor haine de calitate, din materiale bune. În primul rând, aceste haine te vor face să te simți bine, fără să te irite sau să te facă să transpiri. În al doilea rând, un material de calitate înseamnă o haină durabilă, iar acesta este un aspect esențial de care trebuie să ții cont.

Alege haine versatile

Mai ales dacă ești la începutul organizării garderobei tale capsulă, încearcă să alegi haine cu un croi simplu, culori pastelate, din aceeași gamă cromatică și fără imprimeuri puternice.

Caută haine care nu se demodează, deci pe care nu va trebui să le înlocuiești după un sezon sau un an. O pereche de pantofi cu toc negri, rochia simplă neagră, cămașa de birou albă, costumul cu sacou și fustă, o pereche fină de cercei din aur sau argint, acestea sunt doar câteva elemente care nu ar trebui să lipsească din garderoba niciunei femei și care rămân mereu la modă.

Un alt sfat este să te gândești întotdeauna cum poți potrivi hainele între ele. Înainte să cumperi ceva, gândește-te dacă vei avea cu ce să combini acea piesă. Setează-ți un stil care te reprezintă și caută ca hainele să se încadreze în acesta.

Urmând această metodă vei avea mereu ținutele potrivite pentru orice ocazie și nu vei da senzația că repeți ținutele, pentru că toate elementele pot fi combinate între ele.

Repetă ținutele

Deși într-un timp acest lucru era văzut ca un faux pas, purtarea de mai multe ori a unor ținute începe să devină ceva întâlnit chiar și la cele mai faimoase staruri. Nu există niciun motiv pentru care nu ai putea purta de mai multe ori o rochie frumoasă și care îți vine spectaculos.