De la declanșarea pandemiei de Covid-19, dezinfectantul a devenit un produs tot mai greu de găsit atât în farmacii, cât și în supermarket-uri. Curățarea corectă a mâinilor este un pas esențial în lupta împotriva coronavirusului, așa că este important să ai mereu la tine un produs de curățare. Află cum poți face acasă un gel antibacterian.
Cuprins articol
Gelul antibacterian făcut în casă
Ține cont că aceasta este o variantă „de urgență”, atunci când produsele dezinfectante sau apa și săpunul nu sunt accesibile și nu este un remediu împotriva noului coronavirus. Pentru o dezinfectare sigură, specialiștii recomandă spălarea mâinilor cu apă și săpun pentru 20 de secundă sau folosirea produselor aprobate și testate ce conțin alcool în proporție de peste 70%.
Mai trebuie ținut cont că niciun fel de gel antibacterian nu tratează coronavirusul, putând fi doar o măsură în plus de precauție pe care o poți folosi ca să te asiguri că micșorezi riscul de contaminare.
În cazul în care ai simptomele specifice îmbolnăvirii cu noul coronavirus, se recomandă apelarea numerelor de urgență oficiale sau a doctorului de familie, care te poate sfătui ce pași să urmezi mai departe.
Ingrediente necesare pentru un gel antibacterian de mâini
- Alcool izopropilic sau etilic (de concentrație 99.9-91%)
- Gel cu aloe vera
- Ulei esențial – (lavandă, roiniță, mentă etc) sau zeamă de lămâie
Materiale necesare: un vas, un cântar de bucătărie (de preferat electronic), o lingură, un tel și o sticlă în care să pui produsul finit.
Alcoolul pe care îl vei folosi reprezintă substanța de bază din care se va forma gelul dezinfectant. Concentrația trebuie să fie între 99.9 % (maximum disponibil pe piață – sub formă de alcool izopropilic) și 91% minimum, pentru a putea fi diluat ulterior și a-și păstra consitența în urma diluării. Așa cum spun și specialiștii, concentrația finală nu trebuie să scadă sub 70% alcool.
Gelul cu aloe vera va proteja mâinile împotriva agresiunii alcoolului și va da consistența de gel produsului finit.
Uleiul esențial oferă o aromă plăcută produsului, reducând mirosul înțepător al alcoolului. Astfel, mâinile tale vor fi mult mai proaspete din toate punctele de vedere după folosire.
Mod de preparare
Înainte de a începe să îți faci propriul dezinfectant pentru mâini, asigură-te că mediul în care vei lucra este sigur și curat.
Spală-te pe mâini bine cu apă și săpun. Dacă ai o pereche de mănuși de unică folosință la dispoziție, este indicat să o folosești.
Dezinfectează vasul în care vei prepara compoziția, lingura și telul cu care vei amesteca. De asemenea, sticla în care îl vei pune la final trebuie să fie sterilă.
Cântărește și toarnă în vas 100ml alcool de concentrație 99.9%-91%.
Adaugă peste alcool gelul de aloe vera în cantitate de:
- 40 g pentru alcool 99.9%
- 35g pentru alcool 96%
- 25g pentru alcool 91%
- și 3-4 picături de ulei esențial.
Astfel, gelul dezinfectant va avea, indiferent de concentrația inițială de alcool, o concentrație finală de minimum 70%.
Amestecă cu o lingură, până când produsul începe să se omogenizeze. Apoi, pentru a amesteca mai eficient, folosește telul.
Când ai ajuns la omogenizarea dorită, toarnă totul cu grijă într-o sticlă curată și pune-i o etichetă pe care să scrii „Gel dezinfectant de mâini”, pentru a te asigura că nu o confunzi cu altceva.
Când și unde să folosim gelul antibacterian făcut în casă
Gelul obținut poate fi folosit pentru a-ți curăța mâinile sau chiar și diferite suprafețe, dar nu uita că nu este un produs certificat în lupta cu noul tip de coronavirus Covid-19. Într-o situație extremă, când nu ai alternativă, poate deveni o soluție temporară.
Pentru curățatul mâinilor, gelul antibacterian vine în ajutor atunci când ești pe stradă, nu ai altă soluție și dorești să te igienizezi. Poți face acest lucru după folosirea mijloacelor de transport în comun, la ieșirea dintr-un magazin sau după ce ai primit un obiect de la altă persoană (curier).
Să nu uităm nici că, în această perioadă, trebuie respectată legislația și să ne limităm ieșirile doar la cele absolut necesare.
Nu este recomandat să folosim gelul făcut în casă pentru copii sub 3 ani, din cauza alcoolului care le poate răni pielea sensibilă.
În același timp, nu este recomandat să îl folosești pe alte suprafețe ale corpului sau pentru animalele de companie. În aceste situații, poți folosi un produs testat și verificat, dar care să conțină minimum 70% alcool sau, de fiecare dată când este posibil, spălarea cu apă și săpun.
Comenteaza