Dintre zecile de creme de ochi pe care le găsim în magazine, este foarte dificil să ne hotărâm asupra uneia. Însă după ce afli ce ingrediente ar trebui să conțină aceasta, îți va fi mai ușor să o găsești pe cea mai potrivită pentru tine.

Crema de ochi hidratează pielea, previne și totodată estompează ridurile din jurul ochilor, dar poate să reducă și pungile de sub ochi ori aspectul cearcănelor.

Ingrediente eficiente din cremele de ochi

În funcție de nevoile pielii tale, trebuie să alegi ingredientele care te ajută. Iată care sunt cele mai comune ingrediente care se regăsesc în creme de ochi, dar și ce rol au acestea:

  1. Acid hialuronic

Acidul hialuronic are proprietăți hidratante, dar și umectante, adică nu numai că hidratează pielea, însă totodată atrage și menține apa în țesuturi. Dacă ai pielea uscată, mai ales în jurul ochilor, acidul hialuronic nu ar trebui să lipsească din rutina ta zilnică de îngrijire.

  1. Retinol

Retinolul, o formă a vitaminei A, este un ingredient asolut necesar, dacă ai nevoie de o cremă de ochi cu efect anti-aging. Acesta stimulează producția de colagen și accelerează procesul de regenerare celulară. De aceea are abilitatea de a oferi luminozitate privirii, prin estomparea ridurilor și cearcănelor.

Întrucât mărește sensibilitatea pielii la radiațiile UV, acesta ar trebui întotdeauna să fie folosit în paralel cu creme cu factor de protecție solară. Este important de menționat că poate fi ușor agresiv cu pielea uscată, dar și că nu se recomandă folosirea mai multor produse cosmetice pe bază de retinol în același timp.

  1. Neuropeptide

Pentru femeile care au pielea sensibilă și nu tolerează retinolul, neuropeptidele sunt salvarea. Acestea stimulează producția de colagen și elastină, însă fără să fie atât de agresive precum retinolul. După folosirea cremei de ochi cu neuropeptide, zona din jurul ochilor este mai hidratată și mai fermă.

  1. Cafeină

Pungile de sub ochi și pleoapele pufoase pot fi combătute cu o cremă de ochi care conține cafeină. Aceasta are efect vasoconstrictor, adică reduce diametrul vaselor de sânge de la nivelul pielii, neutralizând astfel aspectul pufos. Și cearcănele sunt diminuate de cremele cu cafeină.

  1. Vitaminele C și E

Vitamina C stimulează producția de colagen, mărind elasticitatea pielii, în timp ce vitamina E are efect calmant și protector asupra pielii. Dacă ai riduri de tip laba gâștii ori pete hiperpigmentare de la soare, este bine să folosești creme de ochi care conțin și aceste vitamine.

  1. Acid alfa lipoic

Acidul alfa lipoic este un antioxidant puternic, care combate cu ușurință efectele radicalilor liberi asupra pielii. Rolul acestui acid din cremele de ochi este de a combate cearcănele, pungile de sub ochi, dar și de a reduce dimensiunile porilor dilatați.

Alte ingrediente pe care le poți regăsi în multe creme de ochi sunt:

  • Coenzima Q10, care previne apariția și adâncirea ridurilor, în timp ce protejează pielea de radiațiile UV;
  • Ceramidele, care fortifică bariera de protecție a pielii și o mențin totodată hidratată;
  • Vitamina K, despre care specialiștii susțin că poate stimula circulația sanguină, reducând astfel aspectul cearcănelor;
  • Mușețel, care are efect antiinflamator;
  • Avocado, care hidratează pielea și are totodată efect emolient.

Indiferent de crema de față aleasă, specialiștii recomandă să aplicăm cremă în jurul ochilor o dată la 12 ore, astfel încât pielea să fie mereu hidratată. Poți folosi aceeași cremă și dimineața și seara, însă ideal ar fi să investești în două diferite – crema de ochi pentru dimineață ar trebui să aibă o formulă mai light și să aibă factor de protecție solară, în timp ce crema aplicată seara ar trebui să fie mai nutritivă și să nu aibă SPF.

Rutina corectă de aplicare a unei creme de ochi

Crema pentru conturul ochilor se va aplica întotdeauna pe pielea abia demachiată și curățată. Ia o cantitate mică de cremă din recipient, folosindu-ți inelarul. Aplică câteva puncte de cremă în jurul osului orbital, începând de jos, în sus. Întinde apoi cu mișcări delicate crema și las-o să acționeze. Dacă aplici crema dimineața, așteaptă ca aceasta să intre în piele înainte de a aplica produse de make-up.

Dacă, în urma aplicării unei creme de ochi, observi iritarea zonei ori apar alte simptome atipice, renunță la crema respectivă, înseamnă că este prea agresivă pentru pielea ta. Încearcă să o înlocuiești cu o formulă mai potrivită pentru tine.

Medicul dermatolog te poate ajuta să iei cea mai bună decizie în ceea ce privește crema de ochi potrivită pentru tipul tău de piele și nevoile acesteia.