Îngrijirea părului vara presupune mai multă atenție la hidratare, precum și protecție sporită împotriva radiațiilor UV. Asta pentru că razele soarelui nu îți afectează numai pielea, ci și podoaba capilară.

În sezonul cald, părul este agresat atât de radiațiile ultraviolete, cât și de apa sărată a mării ori de clorul din piscină. De aceea, putem observa în lunile de vară că părul este mai uscat decât de obicei și se rupe mai ușor. Acest lucru este mai evident la persoanele care au părul vopsit sau decolorat.

5 lucruri pe care trebuie să le faci pentru îngrijirea părului vara 

Acoperă-ți părul cu șaluri, pălării sau șepci când te expui perioade îndelungate la soare

Cea mai eficientă, dar și la îndemână metodă de protecție a părului împotriva razelor UV constă în purtarea unor accesorii care să acopere podoaba capilară. Când mergi la plajă ori în zilele în care petreci mult timp în aer liber, accesorizează-ți ținuta fie cu o pălărie, fie cu o șapcă ori un șal prins în formă de turban.

Folosește protecție solară pentru păr

Găsești în comerț o serie de produse cosmetice, care acționează precum o barieră de protecție împotriva radiațiilor ultraviolete emanate de soare.

Fă-ți un obicei din a aplica în fiecare dimineață, înainte de a ieși din casă, un spray, ulei sau o cremă de păr cu factor de protecție UV. Există și șampon cu protecție solară și îl poți folosi mai ales când ești în concediu și petreci toată ziua în bătaia razelor de soare.

Alege coafuri mai lejere

Coafurile foarte strânse pot contribui la deteriorarea părului, mai ales vara, când acesta este deja uscat de soare. Așadar, renunță la cozile foarte strânse, la împletituri sau cocuri riguroase, pentru că asemenea coafuri determină ruperea părului. Mai degrabă optează pentru împletituri lejere, pentru cocuri messy ori prinde-l cu un clește.

Renunță la coafarea cu aer cald

Căldura de afară și radiațiile UV sunt deja destul de agresive cu părul tău, așa că ar fi bine să iei o pauză de la aparate de coafat cu aer cald precum foehn-ul, ondulatorul, bigudiurile electrice sau placa de îndreptat părul. Lasă-ți părul de se usuce natural ori de câte ori ai ocazia și coafează-l cât mai simplu.

Hidratează-ți părul în profunzime

În general este recomandat să îți hidratezi părul cu produse precum balsamul de păr ori măștile hidratante, însă pe timpul verii este mai important ca oricând să faci asta, mai ales dacă părul tău a fost tratat chimic (este vopsit ori ai apelat la soluții pentru permanent).

Poți folosi în timpul verii măști DIY din ingrediente naturale, care hrănesc părul în profunzime și îi redau hidratarea și strălucirea după expunerea îndelungată și repetată la soare.

5 măști DIY recomanate pentru îngrijirea părului vara

  1. Mască de păr cu ulei de cocos

Uleiul de cocos este un ingredient natural extrem de eficient atunci când vine vorba despre hidratarea părului. Este ușor absorbit în textura firului de păr datorită conținutului mare de acizi grași și totodată conține vitamina E care oferă protecție împotriva radiațiilor UV.

Pentru hidratarea părului agresat de soare, prepară o mască din părți egale de ulei de cocos și ulei de măsline. Aplică masca pe părul ud, proaspăt spălat, și las-o să acționeze peste noapte. A doua zi dimineața șamponează părul și aplică balsamul pe care îl folosești de obicei.

  1. Mască reparatoare cu ulei de argan

Uleiul de argan hidratează părul în profunzime, însă totodată mărește elasticitatea firelor de păr, reducând riscul de rupere. Folosit o dată pe săptămână sub formă de mască, uleiul de argan va face părul mai mătăsos și mai strălucitor.

Este important să lași masca să acționeze cel puțin 4 ore, iar apoi să o îndepărtezi cu apă călduță.

  1. Mască fortifiantă cu banane

Banana este bogată în vitamine și minerale care întăresc firul de păr, însă totodată este și hidratantă. Pe de altă parte, uleiul de măsline conține acizi grași și și vitamina E, de asemenea benefici pentru păr.

Pune o banană bine coaptă, decojită, în blender, alături de 1 lingură de ulei de măsline. Pasta omogenă obținută aplic-o pe părul umed și curat și las-o să acționeze cel puțin 2 ore. Îndepărtează apoi prin șamponare, clătește și aplică un balsam care nu necesită clătire.

  1. Mască pe bază de iaurt, pentru părul care se electrizează

Părul foarte uscat de soare, care se electrizează și are un aspect ciufulit deloc plăcut, poate fi hidratat cu o mască pe bază de iaurt. Acidul lactic din iaurt hidratează și totodată menține hidratarea în firul de păr, împiedicând electrizarea.

Prepară o mască din părți egale de iaurt și avocado și folosește-o de două ori pe săptămână pentru repararea firelor de păr deteriorate de radiațiile UV.

  1. Mască pe bază de miere și iaurt, pentru păr deteriorat

Mierea conține cheratină, care fortifică firul de păr și împiedică ruperea acestuia, în timp ce laptele este bogat în aminoacizi, proteine, vitamine, fier și zinc. Prepară un amestec din o cană de lapte și o lingură de miere și pune-l într-un recipient cu pulverizator. Aplică prin pulverizare, după șamponare, acest amestec și lasă-l să acționeze 20 de minute, după care poți clăti părul. Repetă operațiunea aceasta la fiecare spălare a podoabei capilare pe timpul verii.

Un păr frumos trebuie să fie, în primul rând, foarte sănătos. De aceea este importantă îngrijirea mai atentă a părului vara, când radiațiile UV sunt mai intense decât de obicei. Adaptează-ți rutina de beauty la sezonul cald și fă-ți un obicei din a folosi protecție solară pe lungimea părului.

De asemenea, nu îți expune niciodată părul la soare când mergi la plajă, mai ales dacă este vopsit sau decolorat. Acoperă-l cu pălării sau alte accesorii similare. Specialiștii în materie de înfrumusețare sunt de părere că ar trebui să ne aplicăm un strat generos de balsam pe părul uscat, de fiecare dată înainte de a merge la plajă sau la piscină. În acest fel, firele de păr vor fi protejate.

Dacă părul tău este extrem de degradat din cauza soarelui, ia în calcul tunderea vârfurilor. Vârfurile despicate nu mai pot fi reparate, așa că nu ai altă variantă decât să îți scurtezi părul.