Temperaturile scăzute de afară și aerul uscat din interior reprezintă un mix extrem de dăunător pentru podoaba ta capilară, așa că îngrijirea părului trebuie să devină o prioritate. Dacă mai pui la socoteală și căciulile și fularele din lână pe care le porți în zilele geroase de iarnă, îți dai seama că iarna este inamicul părului tău. De aceea este foarte important să acorzi mai multă atenție rutinei de îngrijire a firelor de păr în sezonul rece, dacă vrei să te bucuri în continuare de un păr frumos și sănătos!

De ce părul are nevoie de o îngrijire mai atentă în sezonul rece

Odată cu instalarea sezonului rece, temperaturile se află într-o continuă scădere, iar frigul afectează structura firului de păr, deshidratându-l. Pe de altă parte, aerul cald din interior, din încăperile încălzite, este foarte uscat, fapt ce contribuie la deshidratarea părului.
Și accesoriile care ne ajută să ne ferim de frig – căciulile, pălăriile și fularele din lână afectează părul, agresându-l încontinuu și favorizând electrizarea sa.

Îngrijirea părului pe timp de iarnă îți asigură o podoabă capilară sănătoasă

Hidratează mai mult decât în restul anului – în sezonul rece, părul are nevoie de mai multă hidratare decât în restul anului, pentru a face față cu bine condițiilor extreme – frigul și umiditatea din aerul de afară și căldura și uscăciunea aerului din interior. Îngrijirea părului în fiecare zi este absolut necesară pe timpul iernii, așa că măștile hidratante, balsamurile și uleiurile nu trebuie să lipsească din rutina ta.
Nevoia este cu atât mai mare la părul vopsit, decolorat sau degradat din alte motive. Părul degradat poate fi îngrijit în timpul iernii și cu uleiuri, care sunt mai grase și nu numai că hidratează, însă acționează și precum o barieră protectoare. Îți poți face un obicei din a aplica 2-3 picături de ulei de argan, încălzit între palme, pe vârfurile părului, înainte de a ieși din casă – acest truc este foarte folositor mai ales femeilor care au părul decolorat.
Se recomandă pe timpul iernii și înlocuirea balsamului obișnuit cu unul care nu necesită clătire, precum și a tratamentelor și serumurilor hidratante care se aplică pe părul uscat.
Nu îți spăla părul cu apă foarte caldă – apa fierbinte deshidratează atât firul de păr, cât și scalpul, așa că ar trebui să îți speli părul folosind apă călduță pe timpul iernii. În acest fel vei menține hidratarea mai bine în textura firului de păr și totodată vei preveni electrizarea podoabei capilare, care sigur îți dă bătăi de cap în zilele geroase.
Alege căciulile și accesoriile pentru cap cu înțelepciune – lâna și bumbacul sunt inamicii firelor de păr, de aceea observi că părul se încurcă și electrizează atunci când porți căciuli și pălării din aceste materiale. Pentru a îți proteja podoaba capilară, alege să porți căciuli dublate pe interior cu satin sau mătase, care îți protejează părul.
Spală-ți părul mai rar decât în timpul verii – în sezonul rece atât părul, cât și scalpul sunt agresate și expuse deshidratarii, de aceea e important să nu agresezi suplimentar prin șamponări foarte dese. Dacă vara obișnuiai să te speli o dată la două zile, iarna încearcă să mai amâni cu cel puțin o zi. Poți folosi șampon uscat între șamponări, pentru a îndepărta sebumul în exces. Totodată, e indicat să renunți la șamponul și produsele de îngrijire a părului care conțin alcool întrucât acestea accentuează deshidratarea.
Usucă-ți complet părul înainte de a ieși din casă – atunci când este foarte frig afară, adică dacă temperaturile scad sub 0 grade, iar tu ieși din casă cu părul ud sau semi-uscat, apa din textura firului de păr îngheață, rupând efectiv firele de păr. Așadar, te poți trezi cu vârfurile despicate în mai puțin de câteva minute.
Pentru a preveni un asemenea scenariu, spală-ți părul seara, când știi că nu mai ieși din casă, usucă-l cu foehnul, iar dimineața nu vei avea probleme.
Renunță, măcar pentru o perioadă, la aparatele de coafat cu aer cald – temperaturile foarte mari la care îți expui părul când folosești placa de îndreptat părul, ondulatorul sau bigudiurile calde nu fac altceva decât să deshidrateze părul, favorizând degradarea și ruperea firelor de păr. Iar dacă acest efect apare pe fondul deshidratării cauzate de condițiile meteo nefavorabile specifice sezonului rece, rezultatele pot fi dezastruoase și există riscul de a te trezi în situația în care să fie nevoie să te tunzi mult mai scurt decât ești dispusă.
Pe timpul iernii încearcă să îți coafezi părul fără a-l expune la căldură. Împletiturile, cozile prinse și cocurile sunt variante ce pot fi luate în considerare.
Folosește șampon uscat pentru volum suplimentar – dacă porți fes sau un accesoriu similar, nu e de mirare că părul tău își va pierde volumul de la rădăcină. Însă i-l poți reda folosind șampon uscat dimineața, când îl coafezi.

Pentru ca părul tău să fie în cea mai bună formă în sezonul rece, ar fi bine să mergi cel puțin o dată pe lună la salonul de înfrumusețare pentru un tratament profesional, care asigură hidratare în profunzime. Îngrijirea părului este necesară indiferent de sezon, însă iarna este esențială.