Injectările cu botox au rolul de a reduce aspectul ridurilor, dar pot fi folosite și pentru tratarea unor afecțiuni. Spasmele cervicale, transpirația excesivă sau pleoapele căzute pot fi combătute cu aceasta substanță, spun specialiștii.
Injecțiile cu botox conțin o substanță numită toxină botulinică tip A și acționează asupra mușchilor, prevenind mișcările lor. Această toxină este produsă de bacteria Clostridium botulinum, care provoacă botulism. Nu te îngrijora, pentru că nu există niciun risc ca tu să faci boala. Substanța este purificată și moderată, pentru ca medicii să o poată folosi în siguranță în procedurile de înfrumusețare.
Ține cont că Botox este, de fapt, numele primului brand care a introdus toxina botulinică pe piață, cu scopul de a șterge ridurile, dar acum au apărut și alte brand-uri, precum Dysport sau Xeomin.
Cuprins articol
Cum se folosește botoxul
De cele mai multe ori, medicii folosesc botoxul cu scopul de a diminua aspectul ridurilor de pe față. Exista, însă, și alte situații în care un doctor îți poate recomanda aceste injecții:
– dacă transpiri în exces;
– suferi de distonie cervicală, o afecțiune neurologică ce provoacă dureri puternice de gât și spasme musculare;
– suferi de blefarospasm, o afecțiune ce provoacă clipitul necontrolat;
– dacă ai strabism;
– dacă suferi de migrenă cronică;
– dacă ai o vezică prea activă, care cauzează incontinența urinară.
Cum acționează injecțiile cu botox
Botoxul are rolul de a bloca semnalele care vin de la nervi către mușchi, pentru că aceștia să nu se mai contracte. În acest fel, ridurile se relaxează și se diminuează. Zonele care pot fi înfrumusețate cu injecțiile cu botox sunt: fruntea, zona din jurul ochilor și dintre sprâncene. Sunt, însă, situații în care botoxul nu ajută. De exemplu, ridurile cauzate de soare sau de gravitație nu dispar în urma acestui tratament.
Cât durează procedura de injectare cu botox
Dacă te-ai hotărât să apelezi la o astfel de procedură cosmetică, trebuie să îți faci programare la o clinică de înfrumusețare. Nu te îngrijora, pentru că operațiunea durează doar câteva minute și nu ai nevoie de anestezie. Medicul îți va adresa câteva întrebări, pentru a se asigura că nu intri în grupul pacienților care nu pot apela la astfel de intervenții, iar apoi va începe injectarea, folosind un ac foarte mic. Disconfortul va fi minor și nu te aștepta să vezi efectele imediat. Abia după 7 – 14 zile vei observa că ridurile tale nu se mai văd.
Pentru ca lucrurile să decurgă fără probleme și să eviți învinețirea zonei, este ideal să eviți să bei alcool cu o săptămână înainte de procedură. Ar trebui, de asemenea, să nu iei aspirina sau anti-inflamatoare.
După injectarea de botox trebuie să ai grijă să nu masezi zona pentru cel puțin 24 de ore. Previi, astfel, migrarea substanței spre alte zone. În unele cazuri, medicul îți va recomanda și să eviți efortul fizic pentru 24 de ore după intervenție.
Cât durează efectul injectiilor cu botox
Efectele injecțiilor cu botox durează între 3 și 6 luni. Pe măsură ce mușchii își reiau activitatea, ridurile încep să reapară și trebuie tratate din nou. Partea bună este că, de această dată, ridurile vor fi mai puțin pronunțate.
Care sunt efectele adverse ale injecțiilor cu botox
După injecțiile cu botox pot apărea efecte adverse temporare, precum:
– învinețirea zonei. Acesta este cel mai comun efect advers și dispare după câteva zile;
– apariția durerilor de cap. Acest disconfort este rar și dispare după 24 – 48 de ore;
– căderea pleoapei. Un procent mic de pacienți se pot confrunta cu acest simptom, care poate dispărea după 3 săptămâni, dar poate persista până când efectul botoxului trece de tot. Apare, de obicei, când botoxul migrează la zonele învecinate, așa că este important să nu masezi zona;
– durere ușoară în zona injectată;
– simptome asemănătoare gripei sau stare de generală de rău;
– amorțeli;
– dureri de stomac.
Când nu ar trebui să apelezi la injectările cu botox
Sunt rare cazurile în care medicul îți va interzice tratamentul cu botox, însă este esențial să ai o discuție cu el, înainte să apelezi la un astfel de tratament. Femeile însărcinate sau cele care alăptează nu ar trebui să își facă injecții cu botox. În aceeași categorie intră și persoanele alergice la proteina din lapte.
Pentru cei mai mulți oameni, însă, injecțiile cu botox sunt sigure. Discută cu medicul tău, iar dacă el nu vede niciun risc, poți merge cu încredere la tratament.
Comenteaza