Fie că te confrunți cu problemele unui păr care se îngrașă ușor și trebuie spălat din ce în ce mai des, fie că vrei, pur și simplu, o alternativă sănătoasă la spălatul pe cap cu șampon din comerț, e timpul să afli despre metoda no poo.

Aceasta presupune curățarea părului și a scalpului cu alte metode decât cu șampon. De ce? Este de ajuns să ne uităm la eticheta șampoanelor obișnuite ca să observăm câte substanțe chimice conțin, substanțe făcute să curețe excesiv.

Potrivit specialiștilor, aceste ingrediente produc un efect în lanț: spălarea cu șampon distruge sebumul natural al scalpului, ceea ce duce la o secreție în exces de sebum, pentru a compensa, ducând la îngrășarea părului. Mai mult decât atât, șamponul crește fragilitatea părului, iar noi suntem nevoiți apoi să compensăm tot cu produse din comerț, precum balsamuri și măști de păr, pentru a repara răul făcut de șampon.

Cu metoda no poo, care presupune renunțarea la șampon, vei observa că părul își păstrează sebumul natural, nefiinf nevoie să mai secrete în exces. Adepții acestei tehnici susțin că pot sta chiar și o săptămână fără să se spele pe cap.

Cea mai comună întrebare: cu ce șampon să mă spăl

sapun solid

Dacă vrei o alternativă la clasicul șampon din comerț, dar nu te simți pregătită să renunți, totuși, în întregime la acest produs, poți încerca metoda no poo cu șampon solid.

Șamponul solid arată ca un săpun obișnuit, însă el este făcut special pentru scalp. Îl poți cumpăra de la magazinele locale sau online, de la mici companii care folosesc doar ingrediente naturale.

Umezește-ți părul și apoi freacă ușor scalpul cu săpunul. Masează așa cum ai face cu un șampon obișnuit și clătește bine părul cu apă călduță.

Spălarea părului doar cu apă

Se curăță părul doar spălându-l cu apă? Ei bine, da, este posibil!

Și este chiar foarte simplu! Tot ce trebuie să faci este să îți uzi foarte bine părul și să îl masezi ușor cu degetele, ca și cum l-ai spăla cu șampon.

Se recomandă evitarea apei fierbinți, pentru a evita uscarea scalpului și creșterea producției de sebum. În plus, masează-ți ușor părul o dată sau de două ori pe zi și piaptănă-l cu peria udă, pentru a scăpa de praful și mizeria acumulate pe parcursul zilei.

Cel mai bun înlocuitor al șamponului

Dacă metoda de spălare doar cu apă nu funcționează pentru tine, nu-i nimic! Există alte variante prin care metoda no poo poate înlocui șamponul, cum ar fi:

Gălbenușul de ou

Gălbenușul de ou este un ingredient foarte folosit în tratamentele naturale de regenerare a părului, dar poate fi folosit regulat și ca înlocuitor al șamponului.

Ca să îți speli părul după această metodă, amestecă un gălbenuș crud cu puțină apă, până obții o pastă omogenă. O aplici pe păr și o lași să acționeze 5-10 minute, după care îți clătești păru l foarte bine.

Oțetul

Oțetul de mere este un alt ingredient miraculos pentru păr, care poate înlocui cu succes șamponul. Amestecă o cană de oțet cu 3 căni de apă și spală părul foarte bine.  Vei observa că acesta va deveni mai strălucitor în scurt timp!

Bicarbonat de sodiu pentru păr

amestect de bicoarbonat in castron

Poate cea mai cunoscută alternativă la șampon este bicarbonatul de sodiu, iar unul dintre motive este acela că s-a observat că previne apariția mătreții. Totuși, dacă optezi pentru această metodă no poo, încearcă să nu o folosești foarte des, deoarece bicarbonatul poate sensibiliza firul de păr, dacă este folosit pe o perioadă îndelungată.

Adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu într-o cană cu apă. Toarn-o ușor pe cap și masează, apoi clătește bine cu apă călduță sau oțet.

Făina de secară pentru păr

Iată altă soluție de a-ți spăla părul cu un ingredient natural. Făina de secară este benefică pentru păr, deoarece conține nutrienți care nu doar curăță, dar și hrănesc firul de păr. Ca să folosești făina de secară pentru spălatul părului, cerne două linguri de făină și amestecă-le cu apă până când obții o pastă.

Masează pasta la rădăcini și las-o să acționeze câteva minute. O poți pregăti înainte de duș și să o clătești la final, cu apă din abundență.

Cum să ai păr curat, fără spălare

par ondulat suvite

Indiferente ce metodă de a-ți curăța părul alegi, nu este indicat să o folosești foarte des, pentru a păstra părul rezistent. În mod normal, după o perioadă de folosire a metodelor de mai sus, pielea ar trebui să își regleze producția de sebum și să îți poți spăla părul o dată la câteva zile.

Dacă, însă, părul tău continuă să se îngrașe ușor sau își pierde volumul repede, îi poți reda strălucirea fără a apela la spălat – pudra de talc!

O metodă foarte asemănătoare cu folosirea unui șampon uscat, dar eviți folosirea unui produs plin de chimicale și ingrediente care nu îți sunt necesare și nu îți ajută părul.

Pur și simplu pune pudră de talc la rădăcina părului, cât să acopere rădăcina și puțin din lungime, apoi, folosind un prosop, pentru a nu atinge părul cu mâna, scutură ușor pudra, până când nu mai rămâne deloc în păr.

Vei observa că părul își va recăpăta imediat prospețimea, ca și cum ar fi proaspăt spălat!

femeie cu par ondulat blond in aer liber

Acestea sunt câteva dintre cele mai practicate și apreciate metode. Însă, pentru a vedea care metodă se potrivește părului tău, este posibil să trebuiască să încerci cel puțin două sau trei variante.

În general, durează în jur de 6 săptămâni ca pielea scalpului să își stabilizeze complet sebumul și metoda no poo să înceapă să aibă rezultatele dorite. În afară de încetinirea apariției părului uleios, vei observa și că părul începe să se așeze mai bine, să își recapete forma sa naturală, precum și strălucirea.

Alte lucruri care ajută la menținerea unui păr curat și sănătos sunt folosirea apei călduțe, niciodată fierbinți, pentru a spăla părul, și pieptănatul regulat, cu o perie de lemn, pentru că aceasta absoarbe din sebum.