Microneedling, cunoscut și sub denumirea de tratament cu Dermapen, este o procedură minim invazivă, revoluționară, care stimulează producția de colagen și rezolvă, astfel, probleme ale pielii precum cicatricele, vergeturile, și combate aspectul îmbătrânit al pielii, estompând ridurile.

Ce este microneedling

Microneedling este o procedură cosmetică minim invazivă, care rezolvă problemele pielii ce sunt asociate cu producția de colagen. Aceasta este cunoscută și ca fiind terapie de inducere a colagenului.

Procedura este făcută cu un dispozitiv denumit dermapen, dotat cu multe ace fine, care penetrează pielea în mod controlat, astfel încât să aibă efect de rejuvenare.

Concret, dacă ai cicatrice la nivelul pielii, prin această procedură poți stimula producția de colagen, astfel încât semnele de pe piele să fie estompate treptat. Această procedură poate fi folosită și pentru estomparea ridurilor, pentru redarea fermității pielii, pentru micșorarea porilor, pentru îmbunătățirea texturii pielii, precum și pentru îndepărtarea petelor pigmentare ori pentru tratarea vergeturilor.

Cum se face microneedling

În general, această procedură se face în serii de câte 4, respectiv 6 ședințe, făcute la distanță de 1 lună.

La începutul ședinței, se aplică un anestezic local, sub formă de cremă, după care dermapenul este folosit pentru a cauza microleziuni cu scopul de a stimula producția de elastină și colagen. Procedura nu este dureroasă. Colagenul produs cu scopul de a vindeca insesizabilele leziuni va reîntineri pielea. Durata acestei proceduri la nivelul feței nu depășește o jumătate de oră.

La finalul procedurii, se aplică un serum hidratant, care stimulează la rândul lui producția de colagen.

Este important de menționat că înainte cu câteva zile de a face această procedură trebuie să oprești orice tratament cutanat pe bază de retinol, pentru că procedura va deveni agresivă în acest context, pielea fiind sensibilizată. Cu 48 de ore înainte de procedură se recomandă, de asemenea, evitarea expunerii directă la radiațiile solare.

Cum îți ajută pielea microneedling-ul

Cele mai importante beneficii ale microneedling-ului sunt:

  • Îmbunătățirea texturii pielii;
  • Stimularea producției de colagen;
  • Reducerea cicatricelor și a hiperpigmentării;
  • Estomparea ridurilor.

Îngrijire după microneedling

Fiind o procedură minim invazivă, recuperearea după microneedling este destul de rapidă. Unele femei nu au nevoie deloc de timp de recuperare. În cazul altora, însă, pot apărea mici iritații la nivelul feței sau înroșirea unor zone, însă în câteva zile pielea se reface complet.

Produsele de make-up pot fi folosite imediat după procedură, însă este foarte important să folosești un produs cu protecție solară, pentru că după această procedură pielea este mai sensibilă la radiațiile UV.

Efectele procedurii microneedling se pot observa la câteva săptămâni, însă pentru menținerea acestora este important să urmezi tot planul de tratament, adică să faci toate ședințele recomandate de medicul dermatolog sau estetician.

Cât costă tratamentul cu microneedling

Prețul pentru microneedling variază în funcție de clinica la care faci această procedură. În general, însă, pentru ten, tariful este de 250 – 350 RON pentru o ședință. În funcție de zonele tratate, prețul crește.

Microneedling acasă

microneedling_dermaroller

Dermapenul este un aparat folosit în clinici pentru microneedling, însă există și un dispozitiv pe care îl poți folosi acasă pentru această procedură – este vorba despre dermaroller. Acesta este un dispozitiv manual, care are în capăt o rolă cu multe ace fine, cu care îți poți masa tenul astfel încât să stimulezi producția de colagen.

Diferența între microneedling făcut într-o clinică specializată și această procedură făcută acasă este, însă, de la cer la pământ. Dermarollerul pe care îl folosești la domiciliu nu pătrunde în profunzimea pielii, ceea ce înseamnă că nici rezultatele obținute nu vor fi aceleași. Cel mult, vei obține o piele mai luminoasă, însă nu vei rezolva problemele serioase precum ridurile, cicatricele sau vergeturile.

Riscuri și efecte adverse ale microneedling-ului

La fel ca toate procedurile cosmetice minim invazive, și aceasta prezintă anumite riscuri. Cel mai frecvent efect nedorit în cazul tratamentului cu micro-ace este iritația apărută la nivel cutanat imediat după procedură.

Dacă apar efecte severe precum cele de mai jos, este obligatoriu să contactezi medicul care a realizat procedura:

  • Sângerări;
  • Învinețirea pielii;
  • Infecție;
  • Exfolierea agresivă a pielii.

Cu toate că această procedură este sigură pentru majoritatea femeilor și bărbaților, sunt și câteva excepții de la regulă. Nu se recomandă tratamentul microneedling în următoarele situații:

  • Femeilor însărcinate;
  • Persoanelor care suferă de afecțiuni de piele precum psoriazis sau eczemă;
  • Persoanelor care au răni deschise;
  • Pacienților care au făcut radioterapie recent;
  • Persoanelor predispuse la cicatrice.

Dacă alegi să apelezi la această procedură, lasă-te pe mâna specialiștilor. Caută un medic de încredere, la o clinică de specialitate, astfel încât să te asiguri că lucrurile vor decurge cum trebuie.