Niacinamida este o formă a vitaminei B3 cu efecte benefice asupra pielii. Fiind solubilă în apă, aceasta nu este depozitată de organism, de aceea trebuie administrată zilnic.

Fie că sunt aplicate local, direct pe piele, sub formă de cremă, fie că sunt utilizate intern, ca supliment alimentar, niacinamidele nu trebuie să îți lipsească din rutina de beauty.

Beneficiile niacinamidelor pentru piele

Reduc inflamația de la nivelul pielii. Studiile au arătat că niacinamidele au abilitatea de a reduce roșeața pielii specifică inflamației, fie că este cauzată de eczemă, acnee, rozacee sau alte afecțiuni cutanate de natură inflamatorie.

Creează o barieră de ceramide la nivelul pielii, care reține hidratarea în țesuturi. Prin utilizarea niacinamidelor în mod regulat, poți combate permanent problema pielii deshidratate. Asta pentru că acestea ajută pielea să își formeze o barieră lipidică de protecție.

Reglează nivelul de sebum de la suprafața pielii. Asta înseamnă că niacinamidele nu sunt benefice numai pentru pielea uscată, ci și pentru pielea cu tendință de îngrășare. Acestea reușesc cumva să încetinească activitatea glandelor sebacee, dacă este cazul.

Pot combate petele hiperpigmentare. Este nevoie de studii suplimentare pe această temă, însă descoperirile făcute de specialiști până acum sugerează faptul că această formă a vitaminei B3 poate avea efect în reducerea pigmentării pielii. Acestea se văd însă abia după cel puțin 2 luni de utilizare a niacinamidelor pentru piele.

Oferă protecție solară. Niacinamidele pot reduce daunele produse de radiațiile ultraviolete la nivelul pielii. Dacă acestea sunt folosite în paralel cu produsele de protecție solară, pielea va fi cu atât mai câștigată.

Estompează ridurile. Niacinamidele reduc stresul oxidativ, combătând astfel radicalii liberi – asta înseamnă nu numai că ridurile pot fi reduse, ci și că acestea pot fi prevenite într-o oarecare măsură.

Tratează acneea. Acneea severă poate fi ameliorată cu ajutorul niacinamidelor, care au efecte benefice când este vorba despre procese inflamatoare.

Niacinamidele sub formă de suplimente alimentare

Dacă îți dorești să folosești niacinamidele intern, însemană că ai nevoie de suplimente alimentare pe bază de vitamina B3. Acestea se regăsesc, de asemenea, și în suplimentele de tip complex de vitamine B.

Administrează suplimentul respectând indicațiile de pe etichetă, oferite de producător. Ia-le cu multă apă și ține minte că acestea nu se depozitează în organism, ci trebuie să le administrezi zilnic dacă vrei să te bucuri de efectele niacinamidelor.

Niacinamidele din produsele cosmetice

Dacă vrei să te bucuri de beneficiile acestei vitamine asupra pielii tale, este indicat totuși să le folosești (și) topic. O mulțime de produse cosmetice conțin niacinamide – în special serumurile și gelurile de curățare. Există însă și unele măști faciale cu o concentrație mare de niacinamide.

Produsele cosmetice care țintesc petele hiperpigmentare ori ridurile au, în general, o concentrație de 5% de niacinamide. Pe de altă parte însă, produsele pentru pielea sensibilă, care sunt recomandate pentru tratarea eczemelor au o concentrație de cel mult 2%.

Serumurile cu niacinamide ar trebui aplicate după curățarea pielii și folosirea tonerului, însă înainte de aplicarea cremei hidratante. În acest fel acționează mai eficient.

Pentru rezultate optime, poți folosi niacinamidele în combinație cu alte ingrediente active. De pildă, pentru tratarea acneei, poți folosi niacinamide în paralel cu vitamina E, acid folic, zinc sau cupru.

De asemenea, pentru hidratare intensă, folosește niacinamidele înainte de hidratarea pielii cu o cremă pe bază de acid hialuronic.

Nu te aștepta să vezi rezultatele niacinamidelor asupra pielii de la primele utilizări. Poate fi nevoie de 4, poate chiar 8 săptămâni de utilizare zilnică a produsului înainte de a te putea bucura din plin de rezultatele sale.

Dacă după primele utilizări ale produselor cosmetice pe bază de niacinamide observi reacții alergice precum înroșirea pielii, prurit sau inflamație, înseamnă că ești alergică la produsele respective și ar trebui să oprești folosirea lor.

Niacinamidele pot îmbunătăți considerabil aspectul pielii tale, așa că ar fi păcat să nu încerci produse care conțin această formă a vitaminei B3. Fie că ai tenul uscat, mixt, gras sau chiar acneic, niacinamidele vor rezolva unele dintre problemele pielii tale și îți for face pielea mai frumoasă și mai sănătoasă.

Dacă folosirea acestora este integrată într-o rutină de beauty sănătoasă, care să includă curățarea tenului, hidratarea și protecția solară, cu atât mai puternice vor fi efectele obținute. Alimentația sănătoasă, sportul și hidratarea prin consumul a cel puțin 2 litri de lichide pe zi te vor ajuta să ai o piele mai frumoasă și mai sănătoasă ca niciodată.