Poți folosi oțet de mere dacă îți dorești o soluție naturală pentru combaterea tendinței de îngrășare a părului tău, dar și pentru a oferi podoabei capilare o strălucire aparte. Iată în ce situații este recomandat să folosești oțet de mere pentru păr, dar și când este contraindicat!
Cuprins articol
Ce efecte benefice poate avea oțetul de mere pentru păr
- Înlătură sebumul de la rădăcină și curăță părul în profunzime
Părul cu tendință de îngrășare va căpăta un aspect uleios, mai ales la rădăcină, a doua zi după spălare. Oțetul de mere, însă, fiind foarte acid, reușește să înlăture în totalitate uleiurile naturale adunate la nivelul scalpului și pe păr.
De asemenea, acesta îndepărtează și reziduurile de produse de styling precum spuma de păr ori fixativul. Aceste produse, în timp, dacă nu sunt îndepărtate complet, pot oferi părului un aspect îmbâcsit, deloc plăcut.
- Combate mătreața
Oțetul de mere are proprietăți antimicrobiene, antiinflamatoare și antifungice, ceea ce înseamnă că poate combate mătreața, precum și alte infecții fungice de la nivelul scalpului.
- Reechilibrează pH-ul pielii
Pieala capului are un anumit pH, însă acesta este dezechilibrat în urma folosirii produselor cosmetice agresive precum șamponul obișnuit. Vestea bună este, însă, că oțetul de mere poate fi folosit pentru redarea echilibrului pH-ului scalpului.
- Oferă strălucire firelor de păr
Aciditatea oțetului curăță atât de bine firul de păr, încât acesta capătă o strălucire aparte, pe care altfel o poți obține numai prin aplicarea unor produse cosmetice pentru strălucire.
- Deschide culoarea părului
Nuanța părului natural, nevopsit, nu va fi afectată în niciun fel de folosirea oțetului. Însă dacă ai părul vopsit, acesta va fi decolorat de aciditatea acestuia. Asta înseamnă că dacă te vopsești și, din greșeală, îți iese o nuanță prea închisă, o poți corecta cu oțet de mere.
Cum se folosește oțetul de mere pentru păr
Clătirea părului cu oțet
Oțetul este folosit, în general, în timpul clătirii părului. Așadar, mai întâi șamponezi părul, după care îndepărtezi cu apă spuma rămasă de la șampon și abia apoi poți clăti cu oțet.
Întrucât oțetul poate fi extrem de agresiv atât cu scalpul, cât și cu părul tău, este bine să îl diluezi cu apă înainte de a îl aplica. Se recomandă folosirea unei părți de oțet la 5 părți de apă. Poți pune amestecul obținut într-un recipient cu pulverizator, pe care să îl ții în baie. După ce pulverizezi soluția pe bază de oțet pe păr, lasă să acționeze măcar un minut, apoi clătește cu apă din abundență.
Dacă ai părul uscat, poți folosi un amestec preparat din o parte de oțet la 7-8 părți de apă, pentru a nu accentua și mai tare deshidratarea acestuia.
Ideal ar fi să folosești o dată pe săptămână oțet de mere pentru păr – mai des de atât ar putea agresa podoaba capilară, iar dacă îl folosești mai rar, nu te vei bucura de efectele sale pe termen lung.
Oțet pentru a înlătura mătreața
Dacă oțetul de mere este folosit pentru mătreață, atunci acesta va fi aplicat direct pe scalp. Metoda este aceeași: se diluează o parte de oțet în 5 părți de apă, se pulverizează pe scalp, apoi se așteaptă 20 de minute. Se îndepărtează prin clătire, după care se aplică la fel ca de obicei balsamul de păr pe vârfuri. Soluția împotriva mătreții va fi refolosită o dată pe săptămână, până când problema dispare.
Oțet de mere pentru păr vopsit
Acidul acetic din oțet depigmentează părul vopsit, de aceea nu este recomandat ca femeile care obișnuiesc să își vopsească părul să folosească această metodă naturistă de îngrijire.
Totuși, dacă îți dorești să îți deschizi culoarea părului vopsit cu 1, poate chiar 2 tonuri, poți utiliza oțet de mere pentru păr. Rezultatele se vor vedea imediat, trebuie doar să lași oțetul să acționeze 10-20 de minute și să clătești părul.
Părul decolorat este, însă, prea sensibil pentru a face față acidității din oțet. Acidul acetic este prea agresiv cu părul deja deteriorat de decolorare și va căpăta, în urma folosirii oțetului, un aspect neplăcut, de “păr ars”.
Când NU este recomandat să folosești oțet de mere pentru păr
În afara părului vopsit sau decolorat, mai există câteva situații în care acesta este contraindicat. De pildă, dacă ai scalpul iritat sau sensibil, este bine să eviți acest remediu pentru că îți va agrava problema.
De asemenea, dacă ai leziuni la nivelul pielii capului, amână folosirea oțetului până la vindecarea acestora, pentru a evita senzațiile neplăcute precum usturimile, durerile sau chiar arsurile la nivel cutanat.
Totodată, dacă abia ai făcut un tratament de păr cu cheratină, este bine să nu folosești oțetul de mere la clătirea părului, pentru că vei anula unele dintre efectele cheratinei.
Comenteaza