Punctele de grăsime de pe faţă nu reprezintă o problemă gravă, ci mai degrabă inestetică. Înainte să încerci, însă, orice produs sau remediu naturist pentru îndepărtarea lor, este foarte important să mergi la dermatolog. Cu ajutorul specialistului, vei reuşi să afli cauza exactă a acestora şi vei găsi şi cel mai bun tratament.

 

Ce sunt punctele de grăsime de pe faţă

 În termeni medicali, punctele de grăsime se numesc milia. Sunt mici chisturi care apar, de obicei, grupate pe nas şi pe obraji, atunci când keratina se acumulează sub suprafaţa pielii. Pot afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau de culoarea pielii, şi nu provoacă simptome. Totuşi, lenjeria de pat din materiale dure poate duce la înroşirea sau iritarea acestor puncte.

 

Cauze şi tipuri de puncte de grăsime

 Nou-născuţii sunt cei mai afectaţi de milia, dar aceasă problemă poate apărea şi la adulţi. În cazul bebeluşilor, punctele de grăsime de pe faţă dispar după câteva săptămâni. Când apar la adulţi, tratarea lor nu este atât de uşoară.

 

 1. Milia primară

 Milia primară este cea mai comună cauză a apariţiei punctelor de grăsime şi poate dura până la câteva luni, în lipsa unui tratament. Se manifestă pe următoarele părţi ale corpului: pleoape, obraji, frunte sau organele genitale.

 

 2. Milia în plăci

 Atunci când apar mai multe puncte de grăsime în acelaşi loc, vorbim despre milia în plăci. Afectează, de obicei, femeile de vârstă mijlocie, care vor observa aceste chisturi pe pleoape, în spatele urechii, pe obraji sau maxilar. În cazuri rare, este asociată şi cu alte probleme de piele, precum licheni plani sau lupus eritomatos.

 

 3. Milia eruptivă multiplă

 Acest tip rar de milia se manifestă prin apariţia unor puncte de grăsime în aceeaşi zonă timp de câteva săptămâni sau luni, dar şi prin mâncărimi.

 

 4. Milia traumatică

 Această afecţiune apare în urma unor leziuni ale pielii, precum arsuri, reacţii alergice, proceduri la nivelul pielii, expunerea excesivă la soare.

 

 5. Milia cauzată de medicamente

 Cremele cu steroizi pot duce la apariţia unor puncte de grăsime pe faţă sau pe alte zone ale corpului. Şi unele ingrediente din produsele cosmetice pot duce la apariţia acestei probleme. Dacă observi astfel de chisturi albe pe piele, stai departe de: parafină lichidă, petroleum lichid, ulei de parafină, ulei de petroleum.

 Indiferent de tipul de milia, riscurile pentru sănătate sunt minore, aşa că nu este cazul să îţi faci prea multe griji. Sunt situaţii în care medicul îţi poate recomanda o biopsie, pentru a se asigura că punctele de grăsime nu ascund o boală mai gravă.

 

 Cum tratezi punctele de grăsime de pe faţă

 Cel mai important este să nu încerci să storci punctele de grăsime de pe faţă, pentru a nu provoca o infecţie. Există câteva tratamente ce pot fi administrate în cabinetul specialistului. Acesta poate îndepărta chistul cu ajutorul unui ac steril. O altă metodă este chiuretarea. Medicul înlătură punctul, apoi îl cauterizează. Dacă nu îţi plac acele sau lamele, dermatologul poate apela la o metodă ce presupune îngheţarea punctelor cu nitrogen lichid, ce va provoca umflarea lor şi apoi dispariţia în câteva zile. Există şi un antibiotic ce te poate scăpa de aceste chisturi albe şi inestetice.

 

 Remedii naturiste pentru milia

 Există câteva lucruri pe care le poţi încerca acasă, pentru a înlătura punctele de grăsime. În primul rând, este foarte important să cureţi zilnic zona afectată. Foloseşte un produs pentru pielea sensibilă, pentru a preveni iritaţia. În al doilea rând, apelează la câteva tratamente cosmetice naturiste. O baie de aburi îţi va deschide porii, iar dacă vei folosi un scrub din zaţ de cafea, vei îndepărta celulele moarte şi îţi vei curăţa foarte bine tenul.

 Foarte important este să nu ieşi din casă fără crema cu protecţie solară. De ajutor vor fi şi cremele cu retinol. Deşi sunt indicate mai ales împotriva acneei, sunt dovezi că pot elimina şi punctele albe.

 

 Cum previi apariţia punctelor de grăsime pe faţă

 Nu există certitudini că nu vei avea niciodată puncte de grăsime pe faţă, dacă urmezi paşii următori, dar poţi încerca. Dermatologii recomandă să eviţi expunerea la soare, să stai departe de cremele bazate pe ulei şi să îţi exfoliezi tenul de 2-3 ori pe săptămână.

 Milia poate apăra şi după un peeling chimic, aşa că este indicat să foloseşti creme cu retinol, înainte de astfel de proceduri.

 

Trucuri de care să ţii cont, dacă ai puncte de grăsime pe faţă

 O rutină sănătoasă de îngrijire a pielii te poate scăpa de multe bătăi de cap. În primul rând, spală-te pe faţă în fiecare seară, folosind produse delicate. Fă asta şi după ce faci sport, pentru a înlătura pielea moartă. Întotdeauna foloseşte apă călduţă pentru curăţare şi evită scrub-urile dure, care pot cauza iritarea pielii. Nu îţi exfolia tenul de mai mult de 3 ori pe săptămână.

Spală-te pe cap în mod regulat, mai ales dacă ai părul lung. Uleiurile din cap îţi pot bloca porii. Foarte important este să ţii departe de ten produsele pentru păr şi să îţi cureţi constant telefonul şi ochelarii. Faţa de pernă trebuie schimbată săptămânal, pentru a preveni apariţia punctelor de grăsime.

 

Dacă porţi machiaj, este foarte importantă să te demachiezi în fiecare seară. Caută cosmetice fără uleiuri, pentru că acestea nu îţi înfundă pielea. Nu folosi niciodată produse vechi, pentru că pot avea bacterii care îţi pot distruge pielea. Pentru un ten curat este, de asemenea, important să nu împarţi aceste produse.