Poate că ai auzit până acum de retinol, din ce în ce mai prezent în rutinele de beauty și mai recomandat de specialiști. Dar ce este el de fapt și cum este bine să-l folosim? Citește articolul ca să află totul despre retinol!

Ce este retionul

Retinolul, în forma sa pură, este forma activă a vitaminei A, găsită atât în produsele de origine animală, precum și în cele vegetale, ca morcovii sau spanacul. Ajută la sănătatea pielii, a sistemului imunitar, la dezvoltarea sistemului osos și are efecte benefice pentru vedere.

Datorită multiplelor sale beneficii, a început să fie introdus în formă chimică în produse cosmetice, în special în cele dedicate reducerii acneei și a ridurilor.

Diferența dintre retinol și retinoizi

Retinolul și retinoizii sunt ambii derivați ai vitaminei A, însă retinoizii au o concentrație mult mai mare și pot fi găsiți sub formă de pastile. Retinolul, în schimb, are o concentrație mai mică și se folosește în creme pentru îngrijire a tenului, de multe ori în combinație cu ingrediente de hidratare, care contribuie la vindecarea pielii.

Retinolul se poate lua fără prescripție medicală, în timp ce, pentru retinoizii ai nevoie de recomandarea unui dermatolog. Totuși, cel mai bine este să ceri sfatul unui medic specializat și înainte de începerea unui tratament cu retinol, pentru a fi sigură că folosești cea mai potrivită variantă pentru tenul tău.

Ce beneficii are retinolul

Tratarea acneei

Retinolul este adesea folosit în tratamentele de tratare a acneei. Exfoliază pielea și stimulează producția de celule noi, reduce producția de sebum și o regularizează și scoate la suprafață celulele moarte.

Coșurile apar când porii sunt înfundați cu un amestec de sebum, celule moarte și bacterii, iar amestecul nu este eliminat. Tratamentul cu retinol curăță porii, curățând tenul în profunzime și reducând considerabil riscul apariției coșurilor.

Estomparea cicatricilor provocate de acnee

Retinolul contribuie la regenerarea celulară, estompând astfel cicatricile provocate de acnee.

Estomparea ridurilor

Stimulând producția de colagen, o folosire de lungă durată a retinolului poate reduce ridurile considerabil. Poate fi folosit chiar și pentru reducerea ridurilor de pe buze.

Tratarea psoriazisului

Datorită capacității sale de a regla procesul de regenerare a celulelor pielii, retinolul este esențial în tratarea psoriazisului, o afecțiune autoimună în care celulele pielii se multiplică necontrolat, reușind totodată să reducă și inflamația de la nivelul cutanat.

Reduce petele de pigmentare

Tot procedeul de regenerare celulară este cel care face retinolul un aliat necesar în lupta cu reducerea petelor de pigmentare de pe piele. Acestea pot fi pete de bătrânețe, provocate de radiații UV sau pete de hiperpigmentare.

Tratarea negilor

Retinolul poate opri procesul de multiplicare celulară, care formează apariția negilor. Pentru ca el să își poată face efectul, este necesară folosirea pentru o perioadă mai îndelungată.

Cum se aplică retinolul pe față

Începe cu o cantitate mică

Ai grijă, mai ales la început, să pui doar un strat foarte subțire pe față. Deși poate fi tentant să pui mai mult în ideea că va avea un efect mai rapid, procedând așa vei crește riscul de apariție a efectelor adverse, care dăunează tenului.

Folosește crema înainte de culcare

Retinolul trebuie lăsat să acționeze și, mai ales, nu trebuie să fie expus la radiații UV. Accelerând procesul de exfoliere, retinolul crește apariția celulelor epidermice noi, ceea ce înseamnă că pielea este deosebit de sensibilă la iritațiile provocate de soare.

Întinde crema de la frunte spre nas și obraji

Astfel, cantitatea cea mai mare de cremă va fi pe frunte, unde pielea este cea mai rezistentă, reducând riscul de iritații. Evită să aplici în zona ochilor.

Ai grijă să ai pielea uscată

Pielea trebuie să fie perfect uscată și, bineînțeles, demachiată și curățată. După aplicarea cremei cu retinol, trebuie să aștepți minim 20 de minute până să aplici altă cremă pe față.

Nu folosi prea des crema

Este recomandat să începi aplicarea cremei săptămânal, urmând ca după trei săptămâni, dacă totul este în regulă, să începi să o folosești de două sau trei ori pe săptămână, iar după alte trei săptămâni, poți încerca chiar la două zile. În general, nu este recomandat să o folosești zilnic.

Efectele adverse ale retinolului

Retinolul este o substanță puternică, iar folosirea sa în exces poate duce la o serie de efecte adverse. Majoritatea nu sunt periculoase și sunt de scurtă durată, însă este bine să le ții sub observație. De asemenea, ține minte să respecți indicațiile de pe ambalaj și cele ale medicului dermatolog.

Cele mai des întâlnite efecte adverse sunt: piele uscată, iritații ușoare, pete roșii, sensibilitate crescută la lumină naturală, inflamații ușoare sau chiar mici bășici la nivel cutanat.

La ce trebuie să fii atentă când folosești retinol

În primul rând, fii foarte atentă la evoluția tenului tău. Dacă încep să apară efecte adverse și ele sunt de durată, fă o pauză de la folosirea produselor și nu ezita să te consulți cu medicul tău dermatolog.

Pentru a diminua riscul apariției efectelor adverse, nu uita să îți clătești bine fața dimineața și să aplici o cremă hidratantă, precum și o cremă cu protecție solară de minim 30 SPF, atunci când ieși afară.

Tot pentru a evita expunerea la radiații UV, mersul la solar este interzis în perioada folosirii retinolului.

Dacă te epilezi cu ceară, așteaptă câteva zile după aplicarea cremei, pentru a nu agresa prea tare un ten deja sensibil.

Retinolul nu trebuie folosit niciodată de femeile însărcinate sau care alăptează, pentru a nu afecta sănătatea copilului.

De la ce vârstă poate fi folosit retinolul

În adolescență

Retinolul poate fi folosit încă din adolescență, în special în cazul în care ai nevoie de el pentru tratarea acneei sau a psoriazisului. În schimb, nu este recomandat să folosești o cremă cu retinol pentru riduri atât de devreme.

Între 20-30 de ani

Poți începe să introduci în rutina ta creme cu retinol pentru întreținere și hidratare.

După 30 de ani

După 30 de ani, poți să apelezi la cremele antirid pe bază de retinol, pentru a te asigura că tenul tău își va păstra tinerețea timp îndelungat.

După 40 de ani

Continuă să folosești cremele antirid, iar dacă încep să apară petele pigmentare, introdu în rutina ta și o cremă pentru acestea.

Cu ce substanțe nu ai voie să amesteci retinolul

Dacă folosești creme cu retinol, evită să aplici imediat după o cremă cu vitamina C. Această combinație poate produce iritații grave.

Alfahidroxiacidul (sau AHA, după cum mai poate fi găsit pe ambalajele produselor) și acidul salicilic natural (BHA) sunt alte două ingrediente exfoliante care nu trebuie combinate niciodată cu retinolul, deoarece pot provoca arsuri și roșeață.

Tratamentele antiacneice care conțin peroxid de benzoil, în combinație cu retinolul se pot anula reciproc și pot provoca roșeață și uscarea pielii.

Cea mai bună concentrație de retinol pentru ten

Cele mai slabe creme cu retinol conțin între 0,01% – 0,1% retinol, iar cele mai puternice de la 0,5% la 1%. Dacă este prima dată când folosești un produs pe bază de retinol, ai tenul tânăr (15-30 de ani) sau sensibil, începe cu un produs cât mai slab. O cremă cu o concentrație de 0,02% poate fi mai mult decât suficientă pentru prima fază.

Urmărește atent efectele pe care le are asupra tenului tău, iar dacă acesta răspunde bine la tratament o perioadă mai lungă (minimum 4 săptămâni), poți trece la o cremă cu o concentrație mai puternică, crescând însă treptat, niciodată brusc. O cantitate prea mare de retinol poate ajunge să îți agraveze problemele, în loc să le rezolve. O exfoliere ușoară și o roșeață trecătoare sunt normale, dar efectul de descuamare a pielii este un semn că ai folosit o cremă prea puternică și este nevoie să faci o pauză, iar apoi să revii la o cremă cu mai puțin retinol în compoziție.

Acestea sunt cele mai importante lucruri de știut despre retinol. Cremele cu această substanță pot fi cu adevărat niște creme minune, capabile să îți mențină tenul luminos și tânăr, însă doar atât timp cât urmezi îndeaproape indicațiile de folosire.