Şamponul uscat nu ar trebui să îţi lipsească din trusa de beauty. Pentru că îţi împrospătează coafura în câteva secunde, este o soluţie la care poţi apela oricând eşti pe fugă şi trebuie să arăţi impecabil. Înainte să îl incluzi, însă, în rutina ta de îngrijire, află cum acţionează şi cum îl poţi folosi corect.

Ce este şamponul uscat şi cum acţionează

Șamponul uscat este un produs pe bază de pudră, care nu conține apă și care se aplică prin pulverizare, pentru a oferi părului un aspect proaspăt. Sebumul oferă un aspect neplăcut, uleios, părului tău, mai ales la rădăcină. Acest şampon conține substanțe pe bază de amidon și alcool, care absorb uleiurile naturale de la rădăcina firelor de păr. Totodată, cele mai multe produse de acest gen conțin și parfumuri, care împrospătează mirosul podoabei tale capilare. Așadar, dacă folosești șampon uscat când timpul nu îți permite să te speli pe cap părul tău va arăta și va mirosi ca și cum ar fi proaspăt curăţat.

Cu toate că poartă denumirea de șampon, acesta nu curăță efectiv părul, ci doar ascunde murdăria, ceea ce înseamnă că șamponul uscat nu îl poate înlocui pe cel clasic, ci poate fi folosit doar între spălări şi doar când chiar nu ai timp de coafat.

Cum alegi șamponul uscat potrivit tipului de păr

Dacă ai firul de păr foarte subțire și moale, alege un șampon uscat care oferă și volum. Pe de altă parte, pentru părul care se electrizează ori este foarte deteriorat, cel mai potrivit șampon uscat este cel care conține și ingrediente hidratante precum uleiurile naturale ori glicerina. Scalpul iritat poate fi calmat cu șampon uscat, iar dacă te confrunți cu această problemă, este indicat să folosești un șampon uscat care conține mentol.

Și culoarea părului contează atunci când alegi șamponul uscat. Blondele pot folosi orice șampon uscat, pentru că nu se observă pudra albă care poate rămâne la rădăcină, însă în cazul brunetelor se recomandă utilizarea unui șampon special pentru culoarea lor de păr, care să nu lase pete inestetice la rădăcina firelor.

Cum se folosește șamponul uscat

Nu te gândi că trebuie să fii o profesionistă în hairstyling pentru a folosi acest produs. Tot ce trebuie să faci este urmezi pașii de mai jos:

1. Piaptănă-ţi parul pe spate şi pulverizează şamponul de jur împrejurul capului. Ai grijă să respecţi distanţa menţionată pe etichetă.
2. Fă-ţi cărarea pe care ai de gând să o porţi şi revino cu încă o pulverizare pe linia acesteia.
3. Lasă produsul să acţioneze potrivit instrucţiunilor de utilizare, apoi masează-ţi scalpul cu degetele sau cu un prosop curat.
Mare atenţie! Oricât de miraculos ar părea şamponul uscat, nu îl folosi mai mult de două zile la rând. Produsul poate bloca porii şi îţi poate irita scalpul, aşa că apelează la el doar în situaţii absolut necesare.

Când și de ce să folosești șampon uscat

Există mai multe situații în care șamponul uscat îți poate fi de mare ajutor – iată câteva exemple:

 • nu ai timp să îți speli părul și vrei ca acesta să arate totuși bine;
 • vrei să te bucuri de o coafură mai multe zile la rând;
 • vrei să îți speli părul mai rar pentru a menține intensitatea culorii părului proaspăt vopsit;
 • părul tău este curat, dar miroase urât – de pildă, după o seară petrecută într-o încăpere în care se fumează;
 • vrei să obții o coafură cu volum;
 • vrei să adaugi textură părului tău pentru a obține o anumită coafură (un coc foarte bogat, bucle voluminoase, coafuri tapate).

Beneficiile șamponului uscat

Șamponul uscat are și alte beneficii pe lângă împrospătarea imediată a părului nespălat – iată care sunt acestea:

 • Oferă volum de la rădăcină podoabei tale capilare;
 • Menține intensitatea culorii părului vopsit întrucât reduce numărul de spălări cu apă și șampon;
 • Oferă un miros plăcut părului tău;
 • Calmează iritațiile de la nivelul scalpului;
 • Împiedică lipirea bretonului de frunte;
 • Te ajută să economisești timp prețios.

Alternative la șamponul uscat

Foto: Pinterest

Dacă nu ai șampon uscat la îndemână, îl poți înlocui cu alte produse pe care le ai deja în casă.

Pudra de bebeluși, de pildă, acționeză exact la fel ca șamponul uscat, absorbind uleiurile de la rădăcina firelor de păr. Aceasta poate fi folosită numai de către femeile cu păr blond, pentru că altfel vor rămâne pete albe pe păr.

Și pudra de față poate fi folosită în situațiile limită pentru a împrospăta aspectul părului tău. Folosește-ți degetele sau chiar o pensulă de machiaj pentru a aplica pudră liberă la rădăcina firelor de păr, masează bine scalpul și rezultatele se văd imediat.

Amidonul de porumb este un alt ingredient pe care îl ai în casă și îl poți folosi pe post de înlocuitor al șamponului uscat. Dacă ești blondă, poți folosi amidonul ca atare, însă dacă ai părul mai închis la culoare, amestecă-l cu puțină pudră de cacao.

Bicarbonatul de sodiu este, de asemenea, o alternativă eficientă atunci când ți se termină șamponul uscat fix când ai cea mai mare nevoie de el. Aplică-l cu ajutorul buricelor degetelor și bucură-te de rezultate.

Efecte adverse ale șamponului uscat

Șamponul uscat trebuie folosit cu moderație, altfel poate cauza probleme. Concret, acesta determină acumularea de reziduuri la nivelul scalpului, producând astfel îmbâcsirea rădăcinilor de păr, dacă este folosit mai multe zile la rând. Totodată, poate bloca porii la nivelul pielii capului, cauzând apariția acneei scalpului. Și inflamația ori iritațiile pot fi probleme cauzate de folosirea unui asemenea produs cosmetic.

Un alt efect nedorit al utilizării excesive a șamponului uscat este deshidratarea firelor de păr. Părul uscat este mai fragil și se rupe mai ușor.

Șamponul uscat poate cauza și mătreață, dacă este folosit în mod abuziv. Dacă ai deja mătreață, evită să folosești acest produs cosmetic, pentru că va usca scalpul și va agrava problema.

În concluzie, șamponul uscat poate fi folosit ocazional, pentru a împrospăta temporar podoaba capilară. Șamponul obișnuit, sub formă lichidă, trebuie să facă în continuare parte din rutina de îngrijire, acesta fiind singurul produs care poate îndepărta murdăria, bacteriile și fungii de la nivelul podoabei capilare.

Frecvența cu care părul trebuie spălat diferă în funcție de diverși factori precum: tipul de păr, textura firului de păr și mediul în care locuiești ori lucrezi. În general, este bine ca părul să fie spălat de 2-3 ori pe săptămână. Însă dacă ai părul gras, poți lua în calcul spălarea zilnică a acestuia – în această situație însă vei folosi un șampon mai blând, care să nu agreseze firele de păr. De asemenea, vei șampona rădăcina firelor de păr, fără să insiști la fiecare spălare pe lungimea părului. În acest fel, vei curăța murdăria și sebumul de la rădăcină, protejând totodată vârfurile.