Ce este corect să porți – sandale sau pantofi la rochii de seară? Cu toate că, teoretic, în modă orice este permis, sunt câteva reguli de stil după care ne putem ghida pentru a face alegerile corecte. Află cum să îți alegi încălțămintea adecvată la ocaziile speciale, când porți rochie de seară!

Alegerea perechii de încălțăminte potrivită se face în funcție de modelul rochiei, precum și de evenimentul la care participăm. De pildă, la o rochie de gală, pe care o purtăm la o ocazie extrem de elegantă, este obligatoriu să alegem o pereche de sandale simple și elegante. Acest lucru este valabil atât în sezonul cald, cât și pe timpul iernii. Codul vestimentar impune această asociere, deci nu este loc de negocieri. În mod ideal, acestea ar trebui să fie discrete, cu câteva barete subțiri, și cu un toc cui potrivit de înalt – un toc prea jos nu este suficient de elegant, în timp ce tocurile cui extrem de înalte pot oferi un iz vulgar ținutei tale. 

Pentru rochiile de seară pe care le purtăm la ocazii speciale, însă nu la gale, se pot purta și pantofi cu toc, nu numai sandale. Trebuie însă să știi că și în asemenea situații se recomandă pantofii decupați în față, tip peep toe. Tendințele din ultimii ani au devenit tot mai permisive și astfel femeile au început să poarte și pantofi stiletto la rochiile de seară – trebuie să știi însă că specialiștii din industria modei nu încurajează neapărat această asociere. 

Cum să alegi sandalele/ pantofii potriviți în funcție de rochia de seară îmbrăcată

Iată câteva reguli după care să te ghidezi când îți alegi încălțările pentru ocazii speciale:

  • Dacă rochia pe care o porți este una simplă, atunci poți alege încălțări care să atragă atenția – sandale în nuanțe contrastante ori cu diferite accesorii precum pietre, cristale, broșe sau alte aplicații. Pe de altă parte, însă, dacă rochia este una destul de încărcată, ușor extravagantă, sandalele sau pantofii purtați vor fi întotdeauna cât se poate de simpli și în nuanțe neutre – nude, negru.
  • Mizează pe materiale elegante, rafinate, pe care nu le-ai purta la ținutele de zi. De pildă, încălțările făcute din piele lăcuită sunt mai mult decât potrivite pentru ținutele de seară. De asemenea, și încălțările îmbrăcate în catifea sau satin sunt considerate de seară.
  • Culoarea încălțărilor pentru rochia de seară o vei alege în funcție de culoarea rochiei. Nu ai însă cum să dai greș cu o pereche de sandale sau pantofi nude – de aceea este recomandat să investești într-o pereche de încălțări de seară de calitate, în tonuri de nude, ce pot fi purtate apoi la ocaziile speciale indiferent de sezon. Negrul, argintiul, auriul sunt de asemenea culori potrivite pentru încălțămintea de seară. 
  • Calitatea sandalelor sau pantofilor purtați la rochia de seară contează și ea, deci nu trebuie neglijată. Investește într-o pereche de încălțări bine lucrate, cu calapod, cusături și materiale de cea mai bună calitate, pentru a te asigura că ținuta ta va fi impecabilă. În loc să ai mai multe perechi de proastă calitate, mai bine ai o pereche, însă care nu are cusur.

Ce sandale sau pantofi să NU porți la rochie de seară

Există și câteva exemple de încălțări care trebuie evitate atunci când porți o rochie elegantă, de seară – iată care sunt acestea:

  • sandalele sau pantofii cu talpă ortopedică – pe cât de comode, pe atât de lipsite de eleganță și stil sunt aceste încălțări, mai ales în asociere cu o rochie de seară; păstrează-le mai bine pentru outfit-urile casual, de zi cu zi;
  • balerinii sau pantofii cu talpă joasă nu pot fi purtați în niciun caz cu rochii de seară – dacă te dor picioarele și simți nevoia să îți schimbi încălțările, poți avea la îndemână o pereche de sandale cu toc mai mic, de maximum 5 cm, care îți va menține postura corpului demnă de o rochie de seară;
  • pantofii cu toc înalt, dar și cu platformă, care par vulgari. 

Sezonul nunților și al petrecerilor care impun un cod vestimentar elegant a început, așa că ar fi bine să îți achiziționezi măcar o pereche de sandale sau pantofi pe care să le porți la rochie de seară. Mizează pe simplitate și nu ai cum să dai greș.