Acum, că ai învățat cum să porți corect ținutele vestimentare albe, este timpul să afli totul despre scoaterea petelor de pe haine albe!

3 metode eficiente pentru scoaterea petelor de pe haine albe

Fie că vorbim despre pete de mâncare, make-up, băuturi sau chiar despre acele pete galbene care apar în mod inexplicabil pe hainele albe de-a lungul timpului, un lucru este cert: cu metoda adecvată, scoaterea petelor de pe haine albe este posibilă. 

Există, însă, o condiție pentru ca soluțiile de îndepărtare a petelor să funcționeze: hainele nu trebuie spălate în prealabil, ci mai întâi trebuie scoase petele. Dacă faci greșeala de a spăla mai întâi hainele, petele se vor fixa foarte bine în țesătură și va fi imposibil să mai scapi de ele. 

Iată care sunt tehnicile prin care să cureți și cele mai insistente pete de pe hainele albe:

1. Apă oxigenată & detergent de vase

Una dintre cele mai eficiente soluții pentru îndepărtarea petelor de pe hainele albe este cea obținută din 2 părți de apă oxigenată la o parte de detergent de vase. Pune acest amestec într-un recipient cu pulverizator și aplică apoi pe zona murdară. Lasă să acționeze câteva minute bune, apoi clătește cu apă rece. Dacă pata nu cedează, repetă operațiunea și lasă să acționeze mai mult timp. În cazul în care este necesar, poți prepara o cantitate mai mare din acest amestec și poți lăsa țesătura albă pătată la înmuiat peste noapte în soluția DIY. În mod cert, după ce vei freca ușor și vei clăti, pata va rămâne o simplă amintire. 

2. Bicarbonat de sodiu

Mai mult ca sigur ai în dulapul din bucătărie bicarbonat de sodiu. Vestea bună este că acesta te poate ajuta să înlături petele de pe hainele tale albe preferate. Pentru a curăța petele, nu trebuie să faci altceva decât să amesteci bicarbonat cu puțină apă, pentru a obține o pastă. Aplică pasta direct pe pată, las-o să acționeze câteva minute, iar apoi spală haina respectivă așa cum o faci de obicei. Dacă ți se pare că pata este una greu de scos, poți prepara pasta din bicarbonat, apă și puțin oțet. Aciditatea oțetului în asociere cu bicarbonatul va face minuni. 

3. Clor

Cea mai cunoscută, dar și cea mai eficientă metodă de scoatere a petelor de pe haine albe este înmuierea cu clor. Clorul este foarte agresiv cu țesăturile și le decolorează pe cele colorate. De asemenea, folosit în mod excesiv și necorespunzător, poate îngălbeni hainele albe. Dacă știi însă cum să îl utilizezi, clorul te ajută să redai albul imaculat hainelor tale. Dacă este vorba despre o singură pată, poți aplica clor pe ea cu un bețișor de ureche, însă numai după ce l-ai diluat cu apă. Lasă clorul să acționeze câteva minute, apoi spală ca de obicei obiectul vestimentar respectiv. Mare atenție însă, trebuie să știi că nu este recomandat să freci țesăturile pe care ai aplicat clor pentru că există riscul ca acestea să cedeze și să se rupă. 

În cazul hainelor albe cu mai multe pete, poți folosi metoda înmuierii în apă caldă cu clor. Citește eticheta produsului folosit și respectă proporțiile recomandate de producător. Folosește apă călduță, pentru că astfel clorul va fi mai eficient decât dacă folosești apă rece. Lasă la înmuiat hainele albe în apă cu clor preț de 10 minute, apoi spală-le ca de obicei și vei scăpa de pete.

* Țesăturile delicate, cum sunt mătasea și lâna, nu rezistă bine la expunerea la clor, așa că ar trebui să eviți această tehnică de îndepărtare a petelor în cazul lor. 

Scoaterea petelor de pe haine albe poate fi o provocare, așa că este indicat să faci tot posibilul pentru a evita murdărirea hainelor în culori deschise. Dacă vrei neapărat să scoți o pată de pe o piesă vestimentară albă și nu ești sigură că îți va ieși, apelează la ajutorul specialiștilor și du-o la curățătorie. În acest fel, te asiguri că operațiunea de scoatere a petelor este un succes. 

Hainele albe sunt pe cât de frumoase, pe atât de pretențioase, iar dacă îți place să porți alb și ai multe piese în această culoare în garderobă, ai face bine să achiziționezi un roll-on sau un creion pentru îndepărtarea petelor de pe haine, pe care să îl folosești imediat ce te-ai murdărit. Nu va mai trebui să depui apoi niciun efort, ci va fi suficient să bagi haina respectivă în mașina de spălat rufe, iar soluția de curățare își va face efectul.