Nu folosești încă ser cu acid hialuronic? După ce citești acest articol o vei face!

Acidul hialuronic este o moleculă de hidrocarbură, care se regăsește în mod natural în componența pielii. Acesta este direct responsabil pentru hidratare, având capacitatea unică de a atrage și reține moleculele de apă. La fel ca și în cazul colagenului și elastinei, însă, pe măsură ce înaintăm în vârstă, producția de hialuronic din organism scade, nemaifiind suficientă pentru o piele frumoasă și sănătoasă.

Mulțumită industriei de beauty, avem și varianta sintetică a acidului hialuronic, care se regăsește sub formă de ser sau alte produse cosmetice, precum și sub formă de filler injectabil.

Beneficiile acidului hialuronic

Hidratează în profunzime pielea. Imaginează-ți că aplicarea unui strat de acid hialuronic ser este echivalentul unui pahar cu apă pentru pielea ta. Molecula de acid hialuronic are abilitatea de a atrage și reține apă care echivalează cu greutatea sa multiplicată de 1000 de ori.

Asigură hidratarea pentru un timp îndelungat. Acționând precum un agent umectant, acidul hialuronic nu numai că hidratează țesuturile pielii, însă totodată atrage și umiditatea din aer, menținând astfel pielea hidratată pentru un timp îndelungat.

Fortifică bariera de protecție a pielii. Pielea protejează organismul de toxine și agresiuni la care corpul poate fi expus (radiații UV, fum de țigară, poluare), însă din păcate efectele acestor agresiuni apar sub formă de riduri, pete maronii sau piele deshidratată. Vestea bună este că acidul hialuronic poate întări bariera naturală de protecție a pielii, reducând astfel impactul pe care factorii de mediu dăunători îi poate avea asupra epidermei.

Sporește fermitatea pielii. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nivelul de elastină din organism scade, iar astfel pielea începe să se lase și apar ridurile. Acidul hialuronic poate, însă, să redea parțial fermitatea pielii, hidratând țesuturile în profunzime.

Reduce aspectul ridurilor. Acidul hialuronic, prin acțiunea sa hidratantă, umple țesuturile și astfel ridurile pot fi estompate. De aceea cele mai multe creme antirid conțin acid hialuronic.

Poate accelera vindecarea leziunilor cutanate. Când pielea este zgâriată sau rănită, acidul hialuronic grăbește vindecarea, reducând inflamația în zonele afectate. Mai mult decât atât, acest acid are și proprietăți antibacteriene, ceea ce înseamnă că reduce riscul de infecție când este aplicat la nivel cutanat.

Cum folosești acid hialuronic sub formă de ser

acid_hialuronic_ser

În primul rând, dacă folosești acid hialuronic sub formă de ser, este esențial să știi că, pentru o hidratare corectă, acesta trebuie folosit în paralel cu alt produs hidratant, întrucât numai în compania unor lipide care atrag apa va da cel mai bun randament. Asta pentru că acidul funcționează prin atragerea apei din mediul înconjurător. Însă dacă nu aplici o cremă hidratantă pe post de barieră, în loc să capteze apa din mediul înconjurător, acidul va putea să scoată la nivelul pielii hidratarea din țesuturi, ceea ce înseamnă că pielea ta se va deshidrata și mai tare.

Ideal ar fi să folosești acidul hialuronic ser dimineața și seara, pe tenul curat și încă umed, iar apoi să îl acoperi cu un strat de cremă hidratantă pentru a sigila hidratarea în țesuturi.

Multe persoane folosesc în mod greșit acidul hialuronic, crezând că este suficient să aplice serul pe piele și aceasta va fi hidratată. Fără un alt ingredient hidratant, acest acid nu va da niciodată randament.

De asemenea, nu te aștepta să vezi rezultate dacă aplici acidul hialuronic peste crema hidratantă sau peste uleiuri, întrucât acesta nu are abilitatea de a penetra asemenea produse.

Este important de menționat că alcoolul sabotează acțiunea acidului hialuronic, deci nu trebuie să folosești produse cosmetice care conțin alcool, în paralel cu acidul hialuronic. Totodată, este indicat să eviți și produsele parfumate întrucât și acestea pot deshidrata pielea.

O combinație extrem de eficientă este cea dintre acidul hialuronic ser și vitamina C. Asta pentru că aceste două ingrediente își potențează reciproc eficacitatea, ceea ce înseamnă că pielea ta va avea numai de câștigat. Poți folosi un ser cu acid hialuronic îmbogățit cu vitamina C.

Acidul hialuronic nu va avea efecte nedorite, atâta timp cât îl folosești în mod corect. Mare atenție însă, așa cum acidul hialuronic aplicat pe piele atrage umiditatea din aer în țesuturi, el poate avea și efectul invers. Concret, dacă aplici acid hialuronic pe piele și nu îl sigilezi cu o cremă hidratantă, apoi stai într-un mediu uscat, să nu te mire că tenul ți se va usca – acidul hialuronic va extrage toată apa din țesuturi în exterior. Poți însă să previi o asemenea situație prin simpla aplicare a unei creme hidratante deasupra stratului de ser.