Un ten cuperozic necesită îngrijire aparte pentru a arăta bine – iată tot ce trebuie să știi despre cuperoză!

Cuperoza este o afecțiune dermatologică cauzată de slăbirea vaselor de sânge de la nivelul feței, în special în zona obrajilor și nasului. Concret, când pielea este expusă la căldură, frig sau alți stimuli precum emoțiile puternice ori alcoolul, vasele de sânge de la nivelul pielii se dilată, pentru a permite sângelui să circule corespunzător. Însă la persoanele care suferă de cuperoză, vasele de sânge de la nivelul pielii sunt slăbite, ceea ce înseamnă că rămân dilatate mai mult timp, iar astfel apare roșeața pielii.

Ce declanșează cuperoza

Nu se cunosc, cu exactitate, cauzele cuperozei, însă specialiștii sunt de părere că există anumiți factori de risc, care pot contribui la apariția acestei probleme. Iată care sunt aceștia:

 • Stresul;
 • Menopauza;
 • Administrarea de corticosteroizi;
 • Consumul de alcool și tutun;
 • Arsurile solare repetate;
 • Sexul – femeile sunt mai predispuse riscului de a avea cuperoză, în comparație cu bărbații;
 • Modificările extrem de bruște și mari de temperatură.

Din păcate, nu există metode 100% eficiente de prevenire a cuperozei. Însă pentru a reduce riscul de a dezvolta o asemenea problemă, se recomandă evitarea expunerii la schimbări bruște de temperatură, precum și folosirea protecției solare pe tot parcursul anului.

Diferența dintre cuperoză și rozaceea

De multe ori cuperoza și rozaceea sunt confundate, având manifestări similare. Însă aceste două afecțiuni sunt diferite – cuperoza este o problemă a vaselor de sânge mici și mari și apare numai în anumite zone, în timp ce rozaceea afectează numai vasele de sânge mici și este caracterizată de inflamație și umflături.

Tratamentul pentru cuperoză

Tenul cuperozic poate fi tratat astfel încât să arate impecabil. Tratamentul cu IPL, adică cu lumină intens pulsată, este cel mai eficient în estomparea manifestărilor cuperozei. Această metodă stimulează coagularea sângelui și determină îngustarea vaselor de sânge dilatate. Așadar, roșeața pielii va dispărea.

Rezultatele se văd abia după 3-4 sesiuni, însă sunt de durată și pot fi menținute pe termen lung cu ajutorul unor ședințe ocazionale de întreținere.

Lăsată netratată, cuperoza se va agrava, tot mai multe vase de sânge fiind afectate.

Rutina corectă de îngrijire a unui ten cuperozic

Rutina zilnică corectă de îngrijire a tenului cuperozic este alcătuită din cel puțin 5 pași:

 1. Curățarea tenului

Tenul cuperozic este sensibil și nu trebuie agresat cu exfolieri agresive sau produse de curățare pe bază de alcool. Se recomandă curățarea cu produse blânde, pentru ten cuperozic sau măcar sensibil, de două ori pe zi.

 1. Tonifierea pielii

Tenul cuperozic are nevoie de un toner potrivit, care să redea pH-ul natural pielii, în așa fel încât aceasta să absoarbă ingredientele din produsele cosmetice folosite.

 1. Hidratarea

Tenul persoanelor care suferă de cuperoză are nevoie de hidratare. Un serum potrivit va avea efect calmant și totodată va crea o barieră de protecție a pielii.

 1. Protecția solară

Protecția solară este necesară indiferent de tipul de ten, dar și de perioada anului, însă este mai cu seamă importantă în cazul tenului cuperozic. Asta pentru că expunerea la radiațiile UV fără protecție poate accentua manifestările cuperozei.

Produsele cu factor de protecție solară recomandate în acest caz sunt cele care conțin oxid de zinc și oxid de titan. Acestea trebuie aplicate în fiecare dimineață, iar în zilele însorite ar trebui reaplicate pe parcursul zilei, o dată la 4 ore. Dacă ai machiaj pe față, poți folosi un spray cu SPF ce poate fi aplicat peste produsele de make-up fără să îți strice machiajul.

 1. Aplicarea fondului de ten

Fondul de ten va estompa roșeața specifică pielii cuperozice, de aceea este recomandată folosirea acestuia. Este necesar un fond de ten cu textură fluidă, hidratantă, dar totodată cu putere mare de acoperire.

Remedii naturale pentru cuperoză

Chiar dacă nu poți trata cuperoza în mod exclusiv cu remedii naturale, există unele ingrediente la îndemână, care te pot ajuta să ameliorezi problemele tenului cuperozic.

Aloe vera

Seva de la aloe vera poate calma tenul cuperozic. Tot ce trebuie să faci este să rupi o frunză de aloe și să îți aplici seva pe zonele afectate de cuperoză. Vei observa că, folosind această metodă în fiecare zi, roșeața se va estompa iar tenul va fi mai luminos.

Mierea

Mierea are efecte antiinflamatorii și poate fi folosită pentru reducerea simptomelor cuperozei. Tot ce trebuie să faci este să aplici în fiecare seară, pe tenul curat, un strat subțire de miere naturală, pe care să îl lași să se usuce. După 15 minute, îl poți îndepărta cu apă călduță.

Ceaiul de mușețel

Mușețelul este renumit pentru efectele calmante pe care le are asupra pielii. Prepară un ceai concentrat de mușețel și apoi aplică-l cu ajutorul unor dischete demachiante pe față, insistând în zonele problematice. Repetă operațiunea în fiecare seară și vei observa rezultatele în scurt timp.