Terapia vampir, cunoscută și sub denumirea de terapie cu plasmă îmbogățită cu plachete (n.r. Plateley-Rich Plasma sau PRP) constă în injectarea pielii cu plasmă și trombocite proprii, în scopul rejuvenării acesteia.

Kim Kardashian este vedeta care a făcut populară această metodă anti-aging, postând pe rețelele sociale fotografii din timpul procedurii.

La origini, terapia cu plasmă a fost folosită în scopuri medicale, fiind adesea recomandată în tratarea problemelor ortopedice, mai ales de la nivelul genunchilor și coatelor. În timp, însă, datorită succesului pe care îl avea, medicii esteticieni au preluat principiul și au început să folosească terapia pentru estomparea ridurilor fine și pentru întinerirea pielii.

Cum se face terapia vampir?

terapia_vampir

Foto: Instagram

În primă fază, se recoltează sânge din brațul pacientei. Apoi, acesta este supus procesului de centrifugare, astfel încât să se separe plasma și trombocitele, care vor fi ulterior injectate în tenul dezinfectat în prealabil. Procedura se face pe pielea anesteziată cu creme, deci nu este dureroasă, fiind totuși vorba despre o procedură minim invazivă.

Trombocitele sunt folosite de organism pentru vindecarea țesuturilor, având efecte reparatoare. Acestea, împreună cu plasma, stimulează procesul de regenerare a pielii, sporindu-i elasticitatea. Plachetele sanguine, adică trombocitele, sunt bogate în agenți de creștere, de aceea stimulează producția de colagen și elastină. Plasma, la rândul ei, conține proteine, nutrienți, dar și hormoni benefici pentru piele.

La finalul procedurii, medicul va aplica o cremă calmantă, care să reducă riscul de echimoze, precum și disconfortul ce ar putea apărea după ce trece efectul anesteziei. Vestea bună este, însă, că și dacă rămân mici semne în urma acestei proceduri, ele dispar în cel mult 24-48 de ore.

Rezultatele nu se văd imediat, ca în cazul altor proceduri și tratamente faciale, ci abia la 2-3 săptămâni după. Acestea persistă un an, de aceea terapia trebuie repetată, dacă se doresc rezultate pe termen lung. Medicul este cel în măsură să stabilească frecvența cu care se vor face terapiile, în funcție de organismul și pielea fiecărui pacient.

Efectele terapiei PRP

Dermatologii și esteticienii care recomandă această procedură sunt de părere că efectele sale sunt:

  • Estomparea ridurilor, a cicatricelor și a petelor pigmentare cauzate de expunerea la radiațiile solare;
  • Rejuvenarea zonei din jurul ochilor;
  • Micșorarea porilor dilatați;
  • Redarea volumului în zone în care acesta s-a diminuat din cauza trecerii anilor – de exemplu, în zona pomeților.

Când este recomandată terapia vampir și când este contraindicată?

Terapia PRP este recomandă oricărei persoane care are riduri ori daune cutanate din cauza expunerii prelungite la radiațiile solare. Dacă îți dorești o piele mai tânără și mai luminoasă, merită să încerci terapia vampir.

Această procedură nu este recomandată însă în următoarele situații:

  • Dacă suferi de HIV sau hepatita C;
  • Dacă ai fost diagnosticat cu cancer de piele;
  • În cazul în care urmezi un tratament cu medicamente care subțiază sângele.

Prețul pentru o ședință pornește de la 500 de lei pentru zona feței și crește în funcție de zonele vizate. Terapia vampir poate fi folosită și pentru zona decolteului, brațelor, scalpului ori picioarelor.

Posibile reacții adverse

Această procedură nu are, de obicei, efecte adverse, fiind minim invazivă și constând în injectarea plasmei proprii. Pot apărea, însă, în primele 2 zile după injectare, următoarele reacții:

  • Umflarea pielii în zonele injectate;
  • Mâncărimi;
  • Învinețire;
  • Senzație de gâdilare sau arsuri în zonele tratate.

Dacă observi simptome ciudate în urma acestei proceduri, ia legătura cu medicul tău pentru a te asigura că totul este în regulă. Unii medici vor recomanda compresele cu gheață și antiinflamatoarele orale pentru diminuarea manifestărilor neplăcute din primele zile după injectare.

Cum te pregătești pentru terapia PRP

Înainte de a merge la clinică pentru o sesiune PRP se recomandă să te pregătești astfel:

  • Îndepărtează machiajul și curăță bine tenul înainte de a te prezenta la cabinet pentru terapia vampir;
  • Consumă multă apă, mai ales în ziua procedurii și cu 2-3 zile înainte;
  • Nu îți expune la soare tenul sau zonele pe care vrei sa le tratezi cu cel puțin 2 săptămâni înainte.

Această terapie anti-aging merită încercată, dacă efectele îmbătrânirii asupra tenului tău te îngrijorează ori îți creează complexe. Pentru o piele tânără și luminoasă, hidratarea nu este suficientă după o anumită vârstă. Tratamentele faciale precum terapia vampir pot, însă, să șteargă câțiva ani de pe chip.

Pentru a obține rezultatele dorite, apelează la un medic de încredere, care lucrează la o clinică dotată cu aparatură de ultimă oră. Procedurile de acest gen pot avea tarife destul de mari, însă este bine să nu faci economii la acest capitol, altfel riști să fii dezamăgit de rezultatele obținute.