Rutina zilnică de îngrijire a feței ar trebui să includă și folosirea unui toner pentru față. Iată când, cum și de ce să folosești toner pentru față în mod regulat.

Ce este un toner pentru față

Tonerul pentru față este un lichid care penetrează rapid pielea, o hidratează instantaneu, reduce dimensiunile porilor și totodată îndepărtează celulele moarte de la suprafața pielii. După folosirea acestuia, pielea este mai fresh și mai luminoasă, iar porii dilatați devin o simplă amintire.

Ce efecte are tonerul

  • Curăță pielea de murdărie, de resturile de produse de make-up rămase chiar și după demachiere ori de sebumul în exces;
  • Reface pH-ul natural al pielii. În mod normal, pielea este acidă, având un pH cuprins între 5-6, însă produsele de curățare folosite pot modifica acest pH. De aceea este indicat să folosești un toner după ce te demachiezi sau îți speli fața cu produse de curățare.
  • Contribuie la hidratarea pielii, având efect umectant – asta înseamnă că permite pielii să atragă umezeala din aer, astfel încât să nu se deshidrateze.
  • Oferă protecție pielii, prin închiderea porilor. Dacă porii sunt dilatați, impuritățile pătrund mai ușor și astfel apar probleme precum punctele negre sau coșurile.

Când aplici tonerul pentru față

Acest produs se folosește după spălarea feței, însă înaintea aplicării serumurilor ori a cremelor pentru hidratare. În acest fel, el îndepărtează uleiurile naturale ale pielii care au rămas chiar și în urma spălării, precum și rezidurile rămase de la produsele de curățare a feței, însă totodată pregătește pielea pentru hidratare adecvată.

Tonerul pentru față poate fi folosit pentru orice tip de piele, însă cea mai mare nevoie de acest produs o au tenul gras și cel acneic. Un toner pentru ten gras va conține întotdeauna acid glicolic și salicilic, astfel încât pielea să fie matifiată, nu lucioasă.

Mare atenție, însă, este important să știi că tonerul este echivalentul loțiunii micelare. Așadar, dacă folosești deja loțiune micelară după demachiere sau curățarea feței, nu va mai fi nevoie de toner, iar dacă folosești loțiune tonică, poți renunța la loțiunea micelară. Cât despre eficacitatea acestor două produse, părerile sunt împărțite – unii specialiști în materie de beauty recomandă loțiunea tonică, în timp ce alții preferă loțiunea micelară. Alegerea îți aparține.

Cum să folosești tonerul pentru față

Aplică toner pe o dischetă demachiantă și apoi șterge-ți fața și gâtul cu aceasta imediat ce o speli. Dacă nu vrei să folosești dischete demachiante, poți aplica cu ajutorul palmelor câteva picături de toner, pe care le vei întinde apoi pe toata fața.

Dacă ai tenul gras, folosește tonerul în fiecare zi, atât dimineața, cât și seara. Însă dacă ai ten sensibil, uscat sau chiar normal, este bine să aplici toner doar o dată pe zi.

Cum alegi un toner de față potrivit, în funcție de nevoile tenului tău

Dacă ai probleme cu porii dilatați, ar fi bine să alegi un toner care conține acid glicolic sau alt fel de acizi alfa-hidroxi. Acești acizi au abilitatea de a exfolia blând celulele moarte care se pot acumula altfel în porii dilatați, determinând apariția punctelor negre.

Tenul acneic sau gras are nevoie de un toner cu acid salicilic, care să îndepărteze sebumul în exces.

Un toner cu agenți naturali de exfoliere, cum ar fi acidul lactic, este potrivit pentru tenul îmbătrânit, care și-a pierdut strălucirea. Pentru tenul cu riduri este benefic și tonerul cu acid hialuronic și antioxidanți.

Tenul foarte uscat este ajutat de tonerul care conține apă de trandafiri ori aminoacizi. Dacă tenul este și sensibil, atunci extractul de mușețel face minuni.

Pentru pielea proaspăt epilată, fie cu ceară caldă sau de tip benzi, fie cu IPL (n.r. epilare definitivă cu lumină intens pulsată) este esențial să se evite tonerul care conține alcool, vitamina C sau retinol, întrucât acestea vor agresa pielea sensibilizată în urma îndepărtării firelor nedorite de păr de pe față. În aceste situații se va folosi toner de față pentru ten sensibil, cu o formulă foarte blândă. Loțiunea de față cu hamamelis este ideală pentru tenul cu probleme ori proaspăt epilat, aceasta fiind extrem de delicată și având totodată puternice efecte calmante.

Indiferent de loțiunea tonică aleasă, este extrem de important să o testezi pe o porțiune mică de piele înainte de a o folosi pe toată fața. În acest fel, te asiguri că nu vei avea parte de reacții adverse.