Inesteticele puncte negre apar atunci când porii sunt blocați de murdarie, bacterii și sebum. Chiar dacă acestea nu pot fi prevenite întotdeauna, vestea bună este că pot fi eliminate cu ajutorul unor măști DIY, pe care le poți prepara rapid, cu ingrediente pe care le ai deja prin casă.

De cele mai multe ori, punctele negre apar la nivelul feței – pe nas, în bărbie sau pe obraji, însă multe persoane au puncte negre și pe spate, pe gât, pe decolteu sau chiar pe brațe. Indiferent de zona în care apar, punctele negre sunt inestetice și ar trebui îndepărtate.

Tendința multora dintre noi, la vederea unui punct negru, este de a-l stoarce. Însă specialiștii ne recomandă să evităm să facem asta întrucât prin stoarcere, pielea este agresată și devine mai inflamată, iar bacteriile pot pătrunde mai adânc în pori.

Folosește, mai degrabă, o mască facială pentru a scăpa rapid de acest tip de acnee. Iată câteva măști DIY cu care poți scoate punctele negre.

 Mască anti-puncte negre pe bază de albuș de ou și zeamă de lămâie

Bate albușul unui ou cu 1 lingură de zeamă de lămâie. Folosește o pensulă pentru a aplica acest amestec pe zonele cu puncte negre. Lasă masca să se usuce în jur de 10-15 minute, apoi îndepărteaz-o cu apă rece din belșug.

Dacă folosești această mască săptămânal, vei reuși să scapi de punctele negre. Efectul astringent al albușului de ou va micșora porii, în timp ce zeama de lămâie va îndepărta bacteriile și va curăța pielea.

 Mască cu gelatină și mentă, pentru punctele negre

Fierbe câteva frunze de mentă în puțină apă, lasă apoi la răcit infuzia. Pune ¼ ceașcă de ceai verde în cuptorul cu microunde, încălzește-o timp de 15 secunde, apoi adaugă 1 lingură de gelatină pudră peste și amestecă bine. Încorporează și 1 lingură de zeamă de lămâie.

Aplică masca formată pe tenul curat, în zonele cu puncte negre și las-o să se usuce complet. După aceea, îndepărteaz-o trăgând cu degetele de ea. Clătește fața cu apă rece și bucură-te de rezultate.

 Mască împotriva punctelor negre, cu miere și bicarbonat de sodiu

Amestecă 2 linguri de bicarbonat de sodiu cu 2 linguri de miere naturală. Folosește o pensulă sau chiar degetele pentru a aplica această mască direct pe punctele negre. Las-o să se usuce în jur de un sfert de oră, apoi îndepărteaz-o prin clătire cu apă rece.

Mască cu argilă de Bentonită, pentru coșuri și puncte negre

Dacă vrei să dai uitării punctele negre, prepară-ți o mască din 3 linguri de argilă de Bentonită (se găsește în farmacii, dar și la plafar) și apă. Opțional, se pot adăuga și 1-2 picături de ulei esențial de lavandă. Pasta formată se aplică pe fața curată, se lasă să se usuce în jur de 20 de minute, iar după ce se usucă complet o poți îndepărta cu apă călduță. La final, fața va fi clătită cu apă rece, care închide porii.

 Mască pe bază de miere și lapte, pentru scoaterea punctelor negre

Amestecă o lingură de miere cu ½ lingură de lapte, apoi aplică pasta obținută pe zonele cu probleme. După 15 minute, masca va fi uscată în totalitate și poate fi  îndepărtată cu apă caldă.

 Mască facială cu ovăz, iaurt și zeamă de lămâie

Amestecă 2 linguri de tărâțe de ovăz cu 1 lingură de iaurt, lasă tărâțele câteva minute să se înmoaie, apoi completează cu 1 lingură de zeamă de lămâie. Întinde un strat generos de mască pe zonele cu puncte negre, apoi lasă să se usuce timp de 20 de minute. Spală-ți fața cu apă rece și vei observa că punctele negre au dispărut.

Mască cu miere și sare

Mierea are efect antibacterian, în timp ce sarea exfoliază pielea și deblochează porii. Amestecă 1 linguriță de sare fină cu ½ lingură de miere și aplica pasta obținută pe zonele cu puncte negre, folosind mișcări circulare. Lasă apoi să se usuce aproximativ 10 minute, după care poți îndepărta prin clătire cu apă călduță din abundență.

 Mască cu mălai și lapte, pentru îndepărtarea punctelor negre

Amestecă 1 lingură de mălai cu puțin lapte, pentru a obține o pastă. Aplică pasta obținută pe punctele negre, las-o câteva minute, apoi îndepărteaz-o folosind mișcări circulare, astfel încât pielea să fie exfoliată în profunzime. Clătește fața cu apă rece din belșug și vei observa deja diferența.

 Mască cu zaț de cafea și cremă hidratantă

Dacă ai puncte negre, înseamnă că îți va prinde bine o exfoliere cu zaț de cafea. Prepară o pastă din zațul rămas de la cafeaua de dimineață și puțină cremă de față hidratantă, apoi masează cu aceasta zonele în care ai puncte negre. Clătește cu apă rece pentru a o îndepărta complet.

 Mască cu cărbune și ulei esențial de arbore de ceai

Mărunțește 2 capsule de cărbune digestiv, apoi amestecă-le cu 2 picături de ulei esențial de arbore de ceai, cu 1 linguriță de gelatină pudră dar și cu 2 linguri de apă caldă. Amestecă bine apoi aplică masca pe zonele cu puncte negre. Lasă masca să acționeze 20-30 de minute, timp în care ar trebui sa se usuce complet.

Îndepărtează la final masca de pe față, trăgând-o cu degetele. Clătește tenul cu apă rece.

 

Ponturi care reduc riscul de apariție a punctelor negre:

  • Nu face sport machiată
  • Demachiază-te în fiecare seară
  • Curăță mereu fața când transpiri
  • Folosește un gel de curățare dimineața, pe parcursul zilei curăță tenul cu loțiune micelară, iar seara demachiază atent
  • Fă-ți un obicei din a folosi metode de exfoliere o dată pe săptămână
  • Aplică măști în funcție de tipul tău de ten de 1-2 ori pe săptămână