Vrei un păr sănătos și lucios, care să arate bine chiar și fără să îl coafezi? Ei bine, hidratarea este secretul. Pentru a arăta bine, părul trebuie să fie hidratat și hrănit cum se cuvine – știai că o serie de ingrediente naturale pot face minuni pentru părul tău? Iată 20 de măști pentru păr pe care le poți prepara chiar tu, acasă, din ingrediente pe care le ai la îndemână.
Multe femei au senzația că pentru o podoabă capilară de invidiat sunt necesare produse cosmetice de top și tratamente costisitoare, însă adevărul este că poți avea un păr superb și folosind măști homemade, făcute de tine, acasă – important este însă să le faci în mod regulat, nu o dată la câteva luni.
Indiferent de sezon, părul are nevoie de hidratare suplimentară pentru că este agresat de o serie de factori din exterior. De exemplu, pe timpul verii radiațiile ultraviolete afectează structura firului de păr, iar clorul din piscină și apa sărată din mare contribuie, de asemenea, la deteriorarea acesteia. Pe de altă parte însă, nici temperaturile joase specifice iernii ori aerul uscat din casa încălzită în sezonul rece nu sunt mai puțin dăunătoare podoabei capilare. Poți combate însă efectele neplăcute ale factorilor enumerați mai sus suplimentând hidratarea părului cu ajutorul unor măști DIY, folosite de 2 ori pe săptămână.
Cuprins articol
Cele mai eficiente măști de păr naturale
Mască de păr cu ulei de cocos
Uleiul de cocos este un ingredient extrem de hrănitor pentru firul de păr, de aceea poate fi folosit ca atare pe post de mască hidratantă. Ai nevoie de un sfert de cană de ulei de cocos încălzit, pe care îl poți aplica atât pe părul uscat, cât și pe părul ud. Lasă-l să acționeze cât mai mult, ideal chiar peste noapte, apoi îndepărtează-l prin șamponare și clătire.
Mască de păr cu avocado și banane
Avocado conține acizi grași din belșug, iar banana este și ea foarte nutritivă. Folosește blenderul pentru a transforma o jumătate de banană și un avocado în pastă. Aplică pasta obținută pe părul curat, abia spălat. Las-o să se usuce, apoi îndepărteaz-o prin șamponare. Folosește balsamul de păr pe care îl utilizezi de obicei și clătește cu apă călduță din belșug.
Mască pe bază de ulei de cocos și miere
Dacă ai părul foarte deteriorat și îți trebuie o mască reparatoare, cea cu ulei de cocos și miere este ideală. Uleiul de cocos hidratează în profunzime firul de păr, în timp ce mierea menține hidratarea și are proprietăți emoliente.
Amestecă părți egale de ulei și miere și distribuie masca obținută uniform, de la rădăcina firelor de păr până la vârfuri. După o jumătate de oră poți spăla părul, după care îl vei clăti foarte bine.
Mască de păr cu banană și iaurt
Bogată în potasiu, uleiuri naturale și alți nutrienți de preț pentru structura firului de păr, banana hidratează și totodată asigură menținerea hidratării ore în șir.
Iaurtul, pe de altă parte, conține acid lactic, care repară părul degradat și combate efectul de electrizare.
Pasează o banană cu ajutorul unei furculițe, apoi amestec-o cu un iaurt foarte gras, de preferat grecesc. Pune-ți masca pe păr și las-o în jur de 40 de minute, după care spală și clătește bine.
Mască de păr cu ovăz, lapte de migdale și ulei de cocos
Această mască nu numai că hidratează părul, însă hidratează și scalpul, favorizând astfel regenerarea podoabei capilare.
Amestecă ¼ cană de tărâțe de ovăz cu 4 linguri de lapte de migdale și 1/4 cană de lapte de cocos. Aplică masca preparată pe părul uscat, înainte de a îl spăla. Îndepărtează apoi prin șamponare, clătește bine și folosește un balsam care nu necesită clătire.
Mască cu ulei de cocos și scorțișoară
Am vorbit deja despre beneficiile uleiului de cocos pentru păr, însă trebuie să știi că și scorțișoara face minuni pentru pletele tale. Aceasta fortifică foliculii firelor de păr, oferind volum de la rădăcină. Amestecă 4 linguri de ulei de cocos topit cu 2 lingurițe de scorțișoară. Folosește-ți degetele pentru a distribui masca atât pe lungimea podoabei capilare, cât și la rădăcină. Acoperă-ți capul cu o cască de duș și lasă masca să acționeze cel puțin 45 de minute.
Spală și clătește bine părul iar rezultatele nu vor întârzia să apară.
Mască de păr cu ulei de măsline
Uleiul de măsline te poate ajuta să îți descurci părul, să scapi de efectul de electrizare a acestuia, dar și să îl hidratezi în profunzime.
Încălzește puțin ulei de măsline și aplică-l pe părul uscat. Lasă-l să acționeze cât de mult ai răbdare, poate chiar peste noapte, apoi îndepărtează-l cu ajutorul șamponului pe care îl folosești de obicei. Clătește bine și bucură-te de un păr mai frumos și mai sănătos.
Mască de păr cu avocado și gălbenuș de ou
Oul are proprietăți emoliente, dar și reparatoare pentru firul de păr, în timp ce avocado îl hidratează. Amestecă o jumătate de avocado pasat cu 2 gălbenușuri de ou și aplică acest amestec pe părul ud sau uscat. Lasă masca să acționeze în jur de 20 de minute, apoi spală părul și clătește-l.
Mască cu miere și piure de dovleac
Bogat în vitamine, dovleacul menține părul hidratat. Pe de altă parte, mierea are efecte reparatoare. Pune câteva cubulețe de dovleac în blender, apoi adaugă și câteva lingurițe de miere. După ce transformi aceste ingrediente într-o pastă, aplic-o pe podoaba capilară, fără însă să atingi scalpul. Acoperă-ți apoi capul cu o cască de duș și lasă masca să acționeze cel puțin 15 minute. La final, spală și clătește bine părul.
Mască pe bază de rozmarin și urzică
Mai știi când era la modă să îți speli părul cu șampon de urzică? Ei bine, trebuie să știi că urzica are o mulțime de efecte benefice pentru păr, fortificându-l și accelerând procesul de regenerare. Rozmarinul este, de asemenea, un ingredient minune pentru menținerea podoabei capilare frumoase și sănătoase.
Pune la fiert 1 cană de apă, apoi adaugă ¾ cană de rozmarin proaspăt și un pliculeț de ceai de urzică. După ce clocotește, oprește focul și lasă la răcit. Aplică infuzia pe părul spălat, încă ud, apoi las-o să acționeze 10 minute înainte de a o îndepărta prin clătire.
Mască de păr cu ceapă
Da, ceapa miroase urât, însă sulful din aceasta stimulează producția de colagen. Aplică pe tot părul un amestec făcut din 1 ceapă mărunțită în blender și 2 linguri de miere. Lasă masca să acționeze peste noapte, apoi spală bine părul pentru a scăpa de mirosul neplăcut.
Mască cu albuș de ou și ulei de măsline
Uleiul de măsline hidratează părul, în timp ce albușul de ou oferă volum podoabei capilare.
Bate un albuș de ou cu 3-4 linguri de ulei de măsline și aplică masca obținută pe părul curat. După ce masca este lăsată să acționeze cel puțin un sfert de oră, poți spăla părul.
Mască de păr cu ou, maioneză, ulei de măsline și miere
Această mască este benefică în special pentru femeile cu părul creț sau ondulat. Maioneza conține grăsimi care hrănesc firul de păr, în timp ce oul conține proteine care îl fortifică. Totodată, uleiul de măsline și mierea hidratează și repară părul.
Într-un bol, amestecă 1 ou, 2 linguri de maioneză, 1 lingură de ulei de măsline și o lingură de miere. Aplică masca obținută pe părul curat, încă umed. Acoperă-ți capul cu o cască de duș și lasă masca să acționeze cel puțin o jumătate de oră, apoi șamponează și clătește ca de obicei.
Mască cu miere, oțet și lămâie
Dacă ai părul foarte gras, această mască este ideală pentru tine – mare atenție însă, dacă părul tău este vopsit sau decolorat, evită masca aceasta întrucât îți deschide culoarea părului.
Amestecă ¼ cană de oțet de mere cu zeama de la o lămâie și cu 1 lingură de miere. Distribuie uniform masca pe părul umed și las-o să acționeze preț de jumătate de oră. Spală-ți părul și nu uita să aplici balsam.
Mască hidratantă cu unt de shea
Aplică o mână de unt de shea pe tot părul, începând de la rădăcină, către vârfuri. Acoperă-ți apoi capul cu un prosop încălzit în prealabil și lasă masca să își facă treaba timp de minimum 2-3 ore, de preferat chiar peste noapte.
Untul de shea este bogat în grăsimi și umple firul de păr, oferindu-i volum și strălucire.
Mască cu avocado, lapte și ulei de migdale
Bogat în acizi grași Omega 3, avocado îmbunătățește aspectul părului tău și hrănește și scalpul.
Pentru părul deteriorat, folosește o mască făcută din 1 avocado foarte copt, ½ cană de lapte, 1 lingură de ulei de măsline și 1 lingură de ulei de migdale. Aplică masca pe părul uscat și las-o să acționeze cel puțin 15 minute, apoi spală părul și clătește-l bine. Vei observa că acesta nu se va mai electriza, dar nici nu se va rupe atât de ușor.
Mască de păr cu ulei de ricin
Uleiul de ricin este bogat în proteine și previne ruperea părului, stimulând totodată creșterea acestuia.
Folosește o mască de păr preparată din 2 linguri de ulei de măsline, 2 linguri de coniac și 1 ou. Aplică masca pe păr și pe scalp, las-o o jumătate de oră și apoi spală bine părul, după care îl vei clăti cu apă rece.
Mască de păr cu vitamina E uleioasă
Bogată în antioxidanți, dar și cu proprietăți antifungice și antiinflamatorii, vitamina E uleioasă reduce căderea părului.
Amestecă 2 capsule de vitamina E cu 1 lingură de ulei de migdale, 1 lingură de ulei de cocos, 1 linguriță de ulei de ricin și câteva picături de ulei esențial de lavandă. Distribuie uniform masca pe tot părul, las-o să acționeze peste noapte, iar dimineața spală-ți podoaba capilară așa cum o faci de obicei.
Mască de păr cu ulei de arbore de ceai
Uleiul de arbore de ceai are efecte calmante pentru scalp, fiind extrem de eficient în tratarea iritațiilor, a eczemelor și a mătreții. Deblocând porii scalpului, uleiul de arbore de ceai stimulează circulația sanguină și accelerează creșterea părului.
Dizolvă 5 picături de ulei de arbore de ceai în 3 linguri de ulei de cocos. Aplică masca pe părul uscat, înainte de a îl spăla. Masează-ți scalpul preț de 10 minute, apoi acoperă-l cu o cască de duș. Lasă masca să acționeze cel uțin 2-3 ore, de preferat chiar peste noapte, apoi îndepărteaz-o prin șamponare și clătire.
Mască hidratantă cu ulei din sâmburi de struguri
Încălzește 3-4 linguri de ulei din sâmburi de struguri și aplică apoi uleiul cald pe tot părul curat și uscat. Acoperă-ți scalpul cu un prosop cald și lasă masca să acționeze timp de o jumătate de oră. Șamponează părul, clătește-l, aplică balsam și bucură-te de rezultate.
Dacă vrei să ai un păr sănătos, îngrijește-l așa cum trebuie. Asta înseamnă că trebuie să tunzi vârfurile deteriorate o dată la 3 luni, să folosești măști hidratante de 2 ori pe săptămână, să eviți decolorarea, dar și coafarea cu aparate cu aer cald.
Comenteaza