Acneea îți dă bătăi de cap și nu știi ce tratament pentru coșuri să mai folosești? Dermatologii îți sar în ajutor, spunându-ți ce ingrediente sunt eficiente, în funcție de tipul de coș!

Dacă produsele dermatocosmetice pe care le folosești împotriva acneei nu dau rezultate și coșurile nu dispar, este posibil să nu folosești ingredientele de care tenul tău are nevoie. Fiecare tip de coș poate fi tratat cu un anumit ingredient, ceea ce înseamnă că, dacă nu folosești produse antiacneice care conțin o anumită substanță, coșurile nu vor dispărea.

Tratament pentru coșuri, în funcție de tipul de acnee

Acidul salicilic tratează punctele negre

Punctele negre apar atunci când în interiorul unui por dilatat se acumulează sebum în exces, dar și murdărie și bacterii. Acidul salicilic poate îndepărta uleiurile și depunerile de la nivelul porilor, însă totodată are și efect exfoliant, ceea ce înseamnă că îndepărtează celulele moarte ale pielii și o curăță în profunzime.

Dacă ai puncte negre, folosește o cremă pe bază de acid salicilic în mod regulat, astfel încât să combați această problemă, dar și să o previi. Produsele cu acid salicilic împotriva punctelor negre se aplică pe toată zona cu probleme, nu numai pe un coș. În general, aceste puncte apar în zona ‘’T’’ – frunte, nas, bărbie.

Adapalenul combate punctele albe în cadrul unui tratament pentru coșuri

Multe produse cosmetice antiacneice conțin adapalen, începând de la geluri de curățare a feței și până la creme și loțiuni. Acesta are efect antibacterian și accelerează procesul de regenerare a pielii, grăbind vindecarea punctelor albe. Adapalenul face parte din categoria retinoizilor, care sunt derivați ai vitaminei A.

Peroxidul de benzoil este eficient pentru papule și acnee chistică

Papula este o umflatură roșie cu un cap alb amplasat sub piele – în popor se numește “coș înfundat”, prin care se vede puroiul. Acneea chistică se manifestă prin umflături mari sub piele, care au acumulat sebum. Ambele tipuri de coș sunt greu de spart, iar dacă sunt sparte, lasă semne pe piele. Peroxidul de benzoil este ingredientul care poate combate aceste probleme, întrucât reduce inflamația și înlătură bacteriile de la suprafața pielii.

Hidrocoloidul sub formă de plasturi, eficient în tratarea pustulelor

Pustula este coșul format la suprafața pielii, care arată ca o veziculă cu puroi și se sparge cu ușurință. Plasturii cu hidrocoloid favorizează eliminarea fluidelor din pustule, accelerând astfel vindecarea coșurilor.

Acizii alfa hidroxi pot fi folosiți în tratamentul pentru coșuri, indiferent de tipul acestora

Acizii alfa hidroxi îndepărtează celulele moarte ale pielii, care blochează porii și provoacă apariția coșurilor. Produsele cosmetice care conțin acest tip de acizi lasă pielea fină și accelerează tratarea coșurilor.

Uleiul de arbore de ceai calmează pielea acneică

Proprietățile antibacteriene și antiinflamatoare ale uleiului de arbore de ceai calmează coșurile de orice tip. Având în vedere că este un ingredient natural, acesta este preferat de multe femei. Mare atenție însă, dacă suferi de eczemă, este posibil ca uleiul de arbore de ceai să îți agraveze problema.

Când este cazul să mergi la medicul dermatolog 

Dacă ai o rutină strictă de îngrijire a pielii și folosești chiar și produse antiacneice, însă coșurile nu îți dau pace, este cazul să apelezi la ajutorul unui specialist. Un medic dermatolog va stabili ce tip de acnee ai și care este cel mai potrivit tratament pentru tine.

Pe lângă creme, soluții și alte produse dermatocosmetice, medicul îți poate prescrie și medicamente, dacă acneea ta are cauze mai serioase cum ar fi infecția cu o bacterie precum P. acnes sau dezechilibrele hormonale.

Medicul poate recomanda, pentru o perioadă scurtă, tratamentul cu antibiotice, dacă ajunge la concluzia că acneea ta este declanșată de o bacterie. Pe de altă parte, acneea apărută pe fond hormonal va fi tratată și cu anticoncepționale orale, care reglează din punct de vedere hormonal organismul femeii.

Medicamentele pe bază de acid azelaic pot fi, de asemenea, prescrise pacienților care suferă de acnee. Acestea stimulează exfolierea și regenerarea pielii și totodată ucid bacteriile care provoacă probleme la nivel cutanat.

Indiferent de tipul de acnee de care suferi, este important să respecți recomandările medicului dermatolog, dar și să ai răbdare. Acneea nu va dispărea peste noapte, însă dacă urmezi un tratament pentru coșuri, eforturile îți vor fi răsplătite și vei reuși să scapi de această problemă în cel mult câteva luni.

Pe lângă rutina zilnică de îngrjire și vizitele la dermatolog, îți poți face un obicei din a merge o dată pe săptămână la salonul de înfrumusețare pentru un tratament cosmetic pentru ten acneic.