Uleiul de argan, cunoscut și sub denumirea de “aurul lichid”, are o mulțime de beneficii pentru podoaba capilară și pentru piele, de aceea ar trebui să îl introduci în rutina ta de beauty.

Originar din Maroc, uleiul de argan este extras din sâmburii fructelor arborelui de argan. Pentru că este foarte hrănitor pentru piele și păr, acesta se regăsește într-o mulțime de produse de îngrijire și styling, fiind un ingredient vedetă în industria cosmetică. Însă specialiștii ne recomandă să îl folosim ca atare, pentru a ne bucura din plin de beneficiile sale.

Ce beneficii pentru păr are uleiul de argan

Hidratează în profunzime și menține hidratarea. Moleculele uleiului de argan sunt mai mici decât cele din alte uleiuri, ceea ce înseamnă că acesta poate penetra mai ușor firul de păr, combătând deshidratarea. Mai mult decât atât, rămâne în textura firului de păr timp îndelungat, ceea ce înseamnă că acesta va rămâne hidratat.

Dacă ai părul uscat, decolorat sau vopsit ori dacă te numeri printre femeile cu părul foarte creț ori cu tendință de electrizare, uleiul de argan nu ar trebui să lipsească din rutina ta de îngrijire a părului. Poți folosi fie o dată pe săptămână uleiul pe post de mască, pe care o vei lăsa să acționeze măcar 2 ore, fie îl poți aplica zilnic, pe vârfuri, după ce îl încălzești bine între palme.

Oferă protecție termică. Ori de câte ori folosești foehn-ul, ondulatorul sau placa de îndreptat, părul tău are de suferit și se degradează treptat. Asta pentru că temperaturile crescute la care îl expui îl deshidratează și favorizează totodată vărfurile despicate și ruperea firelor de păr. Poți proteja, însă, părul cu acest ulei, pe care îl vei aplica pe lungimea podoabei capilare înainte de coafare – nu este nevoie de mai mult de 3-4 picături încălzite între palme.

Oferă strălucire părului. De ce să folosești lac de păr sau alte produse pentru strălucire, care încarcă firele de păr și contribuie la îmbâcsirea acestuia? Mai degrabă, utilizează ulei de argan în acest scop. Acesta este absorbit rapid de firul de păr și, spre deosebire de alte uleiuri naturale, nu lasă reziduuri uleioase la suprafața părului. Atâta timp cât îl folosești în cantități decente – 3-4 picături încălzite între palme, acesta va oferi strălucire și hidratare fâră să încarce.

Combate efectul de electrizare a părului. Mai ales în sezonul rece, când temperaturile scad considerabil și începem să purtăm căciuli și alte accesorii pe cap, electrizarea poade deveni o problemă extrem de enervantă. Vestea bună este că uleiul de argan te poate scăpa de firele de păr rebele, care se electrizează într-o veselie. Tot ce trebuie să faci este să încălzești o cantitate mică de ulei de argan între palme, apoi să treci ușor palmele prin păr, chiar în ziua în care l-ai spălat (după ce acesta se usucă în totalitate).

Poate proteja părul de efectele nedorite ale radiațiilor ultraviolete. Razele soarelui pot deteriora podoaba capilară, însă uleiul de argan este bogat în antioxidanți de preț care contracarează acest efect. Mai mult decât atât, acesta menține hidratarea și securizează pigmentul, protejând astfel și culoarea părului tău.

Hidratează scalpul și stimulează creșterea părului. Datorită fenolilor care se regăsesc din belșug în uleiul de argan, creșterea părului poate fi stimulată. Pentru a te bucura de acest efect al uleiului, masează-ți scalpul cu ulei de argan timp de cel puțin 10 minute, ori de câte ori timpul îți permite. În acest fel, porii se deschid și ingredientele active din ulei pătrund în piele, iar circulația sanguină este stimulată și foliculii de păr sunt hrăniți cum se cuvine.

Ce beneficii are uleiul de argan pentru piele

Uleiul de argan nu hidratează pielea, însă are abilitatea de a crea o barieră care menține hidratarea în țesuturile cutanate. Așadar, acesta trebuie aplicat fie pe pielea încă umedă, după spălare, fie imediat după aplicarea unei creme hidratante ori a unui serum.

Iată ce efecte are acest ulei asupra pielii:

Menține pielea hidratată. Acesta este bogat în antioxidanți precum vitamina E, care favorizează retenția în țesuturi a apei.

Are efect antiinflamator. Uleiul de argan conține coenzima Q10, steroli vegetali, vitamina E și tocoferoli, despre care se știe că au efect antioxidant și reușesc să combată inflamația de la nivelul pielii. Așadar, dacă ai probleme precum iritațiile ori alte erupții cutanate, uleiul de argan te poate ajuta să le rezolvi. Dacă suferi de dermatită atopică, poți calma pielea cu ajutorul uleiului de argan.

Previne îmbătrânirea prematură a pielii. Fiind bogat în antioxidanți, acest ulei reușește să amâne apariția semnelor îmbătrânirii pe chip. Asta pentru că diminuează stresul oxidativ, combătând radicalii liberi.

Previne și reduce vergeturile. Vergeturile apar în general în timpul sarcinii ori în urma unor oscilații majore în greutate. Uleiul de argan poate fi însă folosit pentru mărirea elasticității pielii în vederea prevenirii apariției vergeturilor în timpul sarcinii ori a dietelor drastice. De asemenea, dacă ai deja vergeturi, poți masa pielea de două ori pe zi cu ulei de argan și vei observa, în timp, o estompare a acestora.

Protejează pielea de efectele dăunătoare ale radiațiilor solare. Un studiu făcut în anul 2013 de către cercetătorii japonezi în colaborare cu cei marocani a confirmat un adevăr știut de multă vreme de femeile din Maroc: uleiul de argan protejează pielea de efectul dăunător al soarelui, reducând riscul de arsuri solare, precum și pe cel de hiperpigmentare.

Poate reduce producția de sebum. Femeile cu tenul gras se tem să folosească uleiuri precum cel de argan pe piele pentru a nu avea de-a face cu apariția coșurilor. Uleiurile au efect comedogenic, însă vestea bună este că cel de argan are o textură mai ușoară decât alte uleiuri. Așadar, acesta pătrunde imediat în piele, lăsând-o catifelată. Mai mult decât atât, specialiștii sunt de părere că uleiul de argan ar putea chiar să corecteze tendința glandelor sebacee de a produce sebum în exces. Dacă totuși observi că apar coșuri în urma aplicării acestuia pe ten, ar trebui să oprești utilizarea sa în aceste scopuri.

Uleiul de argan are o mulțime de beneficii atât pentru păr, cât și pentru piele. Așadar, ar trebui să îl introduci în rutina ta de înfrumusețare. Procură un ulei de calitate superioară, natural, pentru a te bucura de toate efectele sale.