Gama de uleiuri pentru păr este atât de variată, încât este imposibil să nu găseşti ceva potrivit nevoilor tale, fie că vorbim despre deshidratarea podoabei capilare, repararea firelor deteriorate ori hidratarea scalpului prea uscat. Dacă vrei să vezi rezultate, trebuie să le alegi în funcție de tipul tău de păr și de problemele pe care le ai, aşa că este important să te documentezi înainte.

Uleiurile naturale aplicate pe păr sau pe scalp pot remedia unele probleme, însă pot, totodată, să fie folosite și în scop preventiv. Indiferent de anotimp, acestea oferă hidratare și protecție – iarna creează o barieră împotriva frigului și vântului care ar putea deshidrata părul, în timp ce vara acționează te protejează de radiațiile solare.

Ulei pentru părul degradat

Uleiul de cocos conține acid lauric din plin, iar acest ingredient l-a ransformat într-un produs miraculos pentru păr. Acidul lauric penetrează structura firului de păr, hidratându-l în profunzime și având și efect reparator. Mai mult decât atât, uleiul de cocos hrăneşte şi părul afectat de decolorare ori vopsire,deoarece înlocuiește o parte din proteinele pierdute.

Uleiul de cocos este potrivit pentru orice tip de păr și este preferatul specialiștilor atunci când vine vorba despre tratamentele naturale de hidratare intensivă. Pentru a te bucura de proprietăţile sale, aplică-l pe post de mască și lasă-l să acționeze peste noapte. Dimineața va fi îndepărtat prin șamponare și clătire, iar efectele imediat cum vei usca părul.

Ulei pentru păr electrizat

Pe timp de iarnă, atunci când aerul din interior este cald și uscat, iar cel de afară rece şi uscat, părul se electrizează. Poți rezolva această problemă folosind ulei de argan, care reduce acest efect neplăcut și totodată hidratează părul. După aplicarea uleiului de argan, podoaba capilară devine mai ușor de coafat și capătă un aspect mai sănătos.

Dacă ai părul degradat și electrizarea îți dă bătăi de cap, fă-ți un obicei din a aplica zilnic câte 2-3 picături de ulei încălzite între palme, pe lungimea podoabei capilare. În acest fel, părul va fi protejat și își va menține hidratarea.

Ulei pentru păr care crește greu 

Vrei să accelerezi creșterea podoabei capilare? Uleiul de ricin este aliatul tău în acest caz. Acesta conține vitamina E, minerale și proteine, care sunt esențiale pentru procesul de creștere a firelor de păr. Totodată, uleiul de ricin conține antioxidanți care mențin keratina în structura firelor de păr, ceea ce înseamnă că acestea devin mai puternice și mai sănătoase.

O altă proprietate a uleiului de ricin este aceea de a combate mătreața și infecțiile scalpului, însă cu condiția să fie 100% pur.

Întrucât are o consistență densă, uleiul de ricin trebuie aplicat pe păr după ce este amestecat cu un ulei mai ușor de folosit, precum cel de măsline sau de cocos.

Ulei pentru scalp iritat și uscat

Un scalp deshidratat este mai expus riscului de mătreață sau de alte probleme similare. Însă poți combate scalpul iritat cu ajutorul uleiului de jojoba. Acesta are o structură similară cu cea a sebumului, adică a uleiului produs în mod natural de scalp. Odată aplicat pe pielea capului, uleiul de jojoba hidratează scalpul, dar și foliculii firelor de păr. Așadar, dacă îl folosești în mod regulat vei avea un scalp mai sănătos, părul îți va crește mai repede și totodată va fi mai strălucitor și mai moale.

Uleiul de jojoba este eficient mai ales dacă îl folosești pe post de mască hidratantă pe care o lași să acționeze cel puțin 30 de minute, ideal chiar peste noapte.

Ulei pentru păr aspru

Părul poate fi aspru pentru că așa este textura sa, dar și pentru că este degradat din cauza coafării cu aparate cu aer cald sau a vopsirii. Indiferent de situație, uleiul de măsline te poate ajuta. Acest ulei nu are numai efect hidratant, ci și emolient, ceea ce înseamnă că îți va înmuia părul, făcându-l mai plăcut la atingere și mult mai ușor de coafat.

Uleiul de măsline este bogat în vitamina E, ceea ce înseamnă că efectul antioxidant pe care îl are va proteja firele de păr de efectele nedorite ale radiațiilor ultraviolete.

Folosește ulei de măsline de două ori pe săptămână, aplicându-l pe părul proaspăt spălat – doar pe vârfuri! Lasă-l să acționeze cel puțin o jumătate de oră apoi clătește bine părul.

Ulei pentru vârfuri despicate

Vârfurile despicate sunt inestetice și oferă un aspect neîngrijit părului tău. Le poți combate și preveni cu ajutorul uleiului din sâmburi de struguri.

Încălzește între palme câteva picături de ulei și aplică-l pe părul curat și uscat – nu necesită clătire. Evită rădăcina firelor de păr.

Uleiurile sunt eficiente atunci când sunt folosite pentru îngrijirea părului, însă este important să folosești unele cât mai naturale, așa că este indicat să le achiziționezi dintr-un magazin de specialitate.