Vitamina C este ingredientul-minune, când vine vorba despre îngrijirea pielii. Orice expert în frumuseţe îţi va confirma asta, iar dacă afli proprietăţile sale, vei înţelege şi de ce este atât de apreciată: luminează pielea, stimulează producţia de colagen şi estompează ridurile fine. Pe lângă toate acestea, este şi un antioxidant puternic, luptând împotriva radicalilor liberi care îmbătrânesc pielea. Nu ştii ce sunt radicalii liberi? Sunt substanţe instabile care atacă celulele sănătoase şi îţi fură aspectul de piele tânără.
Cuprins articol
Ce este vitamina C şi cum acţionează asupra pielii
Vitamina C este un antioxidant puternic, care ajută la regenerarea şi repararea celulelor pielii. În plus, această substanţă te protejează şi împotriva leziunilor precanceroase cauzate de expunerea la razele ultraviolete.
Ea se regăseşte, în mod normal, în piele, iar specialiştii în beauty susţin că este superstar-ul în materie de anti-aging datorită acidului ascorbic. Această substanţă oferă fermitate şi uniformitate pielii, protejând-o de factorii externi.
Sunt şi alte motive pentru care ar trebui să introduci acest nutrient în rutina ta de înfrumuseţare. În primul rând, deoarece este foarte acidă, stimulează vindecarea pielii, accelerând producţia de colagen şi elastină. Aceste două substanţe sunt esenţiale pentru o piele fină şi fermă, aşa că ţine cont de asta, dacă vrei să ţii departe semnele îmbătrânirii.
În al doilea rând, această vitamină conţine un ingredient care inhibă producţia de melanină, care duce la apariţia petelor şi a punctelor negre.
Nu te gândi, încă, să dai fuga la raionul de citrice sau să măreşti doza de suc de fructe. Deşi prin alimentaţie îţi poţi lua doza zilnică de vitamina C, este indicat să o incluzi în rutina de înfrumuseţare, dacă vrei să vezi rezultate la nivelul pielii. Odată ce îţi stabileşti un ritual de beauty, înarmează-te cu răbdare, pentru că este nevoie de disciplină şi grijă zilnică pentru piele, pentru a vedea efectele benefice.
Vitamina C pentru ten: 6 beneficii extraordinare
- Vitamina C ajută la vindecarea rănilor şi a arsurilor, datorită antioxidanţilor pe care îi conţine. O doză mare din această substanţă reduce scurgerea capilarelor după arsuri şi ajută la estomparea leziunilor de la nivelul pielii.
- Antioxidanţii din vitamina C joacă un rol important în sinteza colagenului şi ajută la tratarea arsurilor solare. Dacă ai stat prea mult în soare, o doză mare de vitamina C administrată oral sau aplicarea de ulei de vitamina C ajută la calmarea disconfortului. Ţine, însă, cont că acest ingredient se foloseşte împreună cu crema cu protecţie solară.
- Dacă suferi de eczemă, dermatologul s-ar putea să îţi prescrie vitamina C ca tratament. O combinaţie din această substanţă şi zinc (doza zilnică recomandată este de 1000 mg de vitamina C şi 15 mg de zinc) grăbeşte vindecarea.
- După cum ai aflat deja, vitamina aceasta stimulează producţia de colagen, oferind un aspect ferm şi tonifiat al pielii. Lipsa de colagen îţi face tenul tern, lipsit de luminozitate şi grăbeşte apariţia ridurilor.
- Colagenul întăreşte structura vaselor de sânge prin care circulă oxigenul şi nutrimentele ce menţin pielea sănătoasă. Deficitul de vitamine şi minerale duce la uscarea pielii şi apariţia unui aspect nesănătos. Cremele şi produsele pe bază de vitamina C îmbunătăţesc considerabil aspectul şi textura tenului.
- Dincolo de faptul că această vitamină de menţine frumoasă, îţi protejează şi sănătatea. Vitamina C protejează ADN-ul de reacţiile fotochimice ce pot duce la apariţia tumorilor, a decolorării pielii şi a diferitelor tipuri de cancer de piele. În plus, inhibă apariţia leziunilor moleculare ce cauzează melanomul.
Cum alegi produsul potrivit cu vitamina C
Pentru a vedea efectele pe care vitamina C le are pentru ten este, însă, important să alegi produsul potrivit nevoilor tale. Primul pas este să alegi preparate stabile ale vitaminei C, pentru că soluţiile instabile pot provoca iritaţii. Al doilea pas presupune să te asiguri că recipientul în care este ambalat ingredientul nu poate fi expus la lumina soarelui, pentru a preveni oxidarea vitaminei.
Există mai multe tipuri de produse ce conţin vitamina C pentru ten.
Serul cu vitamina C
Serul cu această vitamină este absorbit rapid în piele, astfel că efectele se văd mult mai repede. Găseşti o gamă variată de astfel de produse pe piaţă, de aceea este important să te uiţi cu atenţie la următoarele lucruri, înainte să îl alegi pe cel potrivit tenului tău.
- Forma vitaminei C. Această substanţă poate fi folosită sub mai multe forme: acid ascorbic, tetrahexyldecyl ascorbate, palmitat de ascorbil şi fosfat de ascorbil de sodiu, dar nu toate aceste tipuri au aceleaşi efecte, când vine vorba de stabilitate şi rată de absorbţie. Cele mai multe seruri cu vitamina C de pe piaţă conţin acod ascorbic, dar experţii în frumuseţe le consideră pe cele cu tetrahexyldecyl ascorbate mai eficiente.
- Concetraţia sau puterea acidului. Un produs bun ar trebui să conţină cel puţin 10% acid ascorbic, iar dacă vezi şi alţi antioxidanţi pe etichetă, precum vitamina E şi acid ferulic, atunci ştii că ai făcut alegerea potrivit.
- Preţul. Ţine cont că scump nu înseamnă întotdeauna mai bun. Multe seruri cu vitamine care costă mult nu sunt la fel de eficiente ca varianta lor mai ieftină. Bazează-te pe recomandarea dermatologului sau a expertului în beauty, atunci când alegi un astfel de produs.
Este foarte important şi cum foloseşti serul cu vitamina C. Nu contează dacă îl aplici seara sau dimineaţa, câtă vreme nu uiţi să îl incluzi în rutina de frumuseţe. S-ar putea, totuşi, să nu fie nevoie să îl foloseşti zilnic, pentru că poate fi eficient şi aplicat la 48 – 72 de ore.
Un alt aspect este deosebit de important, când vine vorba de serul cu vitamina C: păstrarea lui, pentru a-i proteja proprietăţile. Este important să îl depozitezi în loc întunecat şi răcoros. Cele mai bune produse vin în sticluţe maro, pentru a le proteja de lumina soarelui. Când serul devine, însă, maro, este momentul să îţi cumperi altul.
Măşti cu vitamina C
Măştile cu vitamina C luminează tenul şi îl hidratează, mai ales dacă conţin vitamina E. Găseşti multe produse în comerţ, dar le poţi face şi acasă.
- Mască cu vitamina C şi apă de trandafir pentru revitalizare
Pentru această mască, vei avea nevoie de:
Pastile de vitamina C
Apă de trandafir
Miere
Un bol mic şi o lingură
Mod de preparare:
- Ia două pastile de vitamina C şi pisează-le bine.
- Adaugă două linguri de apă de trandafir.
- Amestecă bine ingredientele, adăugând o linguriţă de miere.
- Când ai obţinut o compoziţie omogenă, aplică masca cu vitamina C pe faţă şi pe gât şi las-o să acţioneze 10 – 15 minute. Clăteşte-te cu apă călduţă şi aplică apoi o cremă hidratantă.
- Mască cu vitamina C împotriva ridurilor
Pentru această mască, vei avea nevoie de:
un albuş de ou;
jumătate de lingură de suc de lămâie.
Mod de preparare
Amestecă bine ingredientele şi aplică compoziţia pe faţă. Las-o să acţioneze 15 minute, apoi clăteşte-te cu apă călduţă. Pentru a vedea efectele, este indicat să foloseşti această mască de 2-3 ori pe lună.
- Mască cu vitamina C şi suc de roşii pentru albirea pielii
Sucul de roşii are multe beneficii pentru piele, de la albirea ei şi până la uniformizarea tenului. Pentru această mască vei avea nevoie de:
suc de lămâie;
sucul de la 2 roşii;
miere;
un bol şi câteva dischete demachiante.
Mod de preparare
Amestecă bine ingredientele şi aplică rezultatul folosind dischetele demachiante. Lasă masca să acţionete 10 minute, clăteşte-te cu apă călduţă şi foloseşte, apoi, o cremă hidratantă.
Vitamina C sub formă de pudră
Dacă vrei să împrospătezi aspectul pielii tale, vitamina C pudră este cea mai bună variantă. Pur şi simplu adaugă o linguriţă de pudră în crema hidratantă şi acplică rezultatul seara, după demachiere.
Când trebuie să renunţi la această vitamină
Pentru ca vitamina C să acţioneze asupra tenului, ar trebui să treacă aproximativ trei – patru săptămâni. În această perioadă, te poţi confrunta cu iritaţii şi apariţia punctelor negre. Nu intra în panică, pentru că este normal, pur şi simplu pielea ta se obişnuieşte cu noul tratament. Dacă, însă, efectele neplăcute continuă şi după această perioadă, te numeri printre ghinioniştii cu tenul foarte sensibil şi această vitamină nu este recomandată.
Nu uita că, înainte să foloseşti orice produs nou de beauty, trebuie să faci un test, pentru a te asigura că nu eşti alergică. Pur şi simplu aplică produsul pe o suprafaţă mică de piele din zona braţului şi nu curăţa timp de 48 de ore. Dacă nu apare roşeaţa sau iritaţia, atunci poţi folosi produsul în siguranţă.
Ingrediente pe care să nu le combini această vitamină
Vitamina C poate fi periculoasă, dacă nu este folosită corectă. Pentru a te bucura de efectele ei, nu o folosi niciodată împreună cu retinol. Deşi ambele ingrediente sunt miraculoase pentru ten, pentru că luptă împotriva radicalilor liberi, stimulează producţia de colagen şi luminează pielea, împreună au un efect mult prea puternic şi pot produce iritaţii. Foloseşte-le pe rând şi faţa ta îţi va mulţumi.
Aceasta nu ar trebui combinată nici cu Niacinamide, deoarece aceasta din urmă îi anulează efectul. În plus, unii oameni se pot confrunta cu acnee inflamatorie şi eritem, dacă combină cele două produse.
Comenteaza