Vitamina E pentru ten are o mulțime de beneficii, începând de la încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii, până la cicatrizarea leziunilor de la nivel cutanat. Iată cum să folosești corect vitamina E pentru un ten fără cusur!

Frumusețea tenului tău te preocupă în mod deosebit? Atunci în mod cert ai auzit că vitamina E este benefică pentru ten atât administrată intern sub formă supliment alimentar, cât și aplicată direct pe piele.

Ce beneficii are vitamina E pentru ten

Vitamina E uleioasă poate fi aplicată direct pe piele, aceasta având următoarele beneficii:

 • Hidratează pielea și are totodată efect emolient;
 • Reduce petele pigmentare cauzate de expunerea la radiațiile ultraviolete, mai ales dacă este folosită în combinație cu vitamina C;
 • Previne îmbătrânirea prematură a pielii, îmbunătățind circulația sanguină la nivel cutanat;
 • Reduce aspectul ridurilor;
 • Îndepărtează murdăria acumulată în porii dilatați, oferind strălucire pielii;
 • Estompează cicatricele rămase la nivel cutanat din cauza acneei severe;
 • Combate spasmele musculare – dacă ai o asemenea problemă la nivelul feței, o poți rezolva prin aplicarea uleiului de vitamina E, care relaxează musculatura;
 • Poate estompa cearcănele – nu trebuie decât să aplici vitamina E uleioasă sub ochi timp de 2-3 zile la rând pentru a vedea rezultatele;
 • Tratează arsurile solare datorită conținutului ridicat de antixoidanți.

Cum să aplici vitamina E pe piele

Pentru a te bucura de toate efectele benefice ale acestei vitamine, trebuie să o aplici în mod corect. Iată câteva indicații în acest sens:

 1. Spală bine fața cu un gel de curățare, apoi usuc-o prin tamponarea pielii cu un prosop foarte absorbant.
 2. Încălzește un prosop și acoperă-ți fața cu el timp de 2-3 minute, astfel încât porii să se deschidă, iar vitamina să pătrundă în profunzimea pielii.
 3. Aplică pe ten o picătură de vitamina E uleioasă de dimensiunile unei boabe de mazăre, apoi folosește-ți buricele degetelor pentru a îți masa toată fața cu uleiul de vitamina E.
 4. Dacă ai pielea foarte uscată, poți lăsa vitamina E uleioasă să acționeze peste noapte. Pentru a te asigura că vitamina E rămâne la nivel cutanat peste noapte, o poți dilua într-o linguriță de ulei de jojoba sau cocos. Pe de altă parte însă, dacă ai tenul gras, predispus la acnee, este indicat să îndepărtezi prin clătire uleiul de pe față. Altfel, riști să ți se blocheze porii și să a de-a face cu puncte negre, albe sau chiar cu coșuri în urma aplicării vitaminei E. Dacă totuși ai probleme cu acneea pe fondul folosirii vitaminei E uleioase, este recoamndat să încerci să folosești mai degrabă o cremă de față hidratantă sau reparatoare pe bază de vitamina E.

În ceea ce privește periodicitatea cu care se recomandă folosirea vitaminei E pentru ten, lucrurile sunt destul de simple: dacă ai tenul normal, de 5 ori pe săptămână, dacă ai tenul uscat sau mixt de 2-3 ori pe săptămână, iar dacă ai tenul gras, este suficient să folosești vitamina E pentru față o dată pe săptămână.

Poți folosi vitamina E uleioasă și în măștile faciale hidratante și reparatoare pe care le aplici săptămânal. Dacă obișnuiești să utilizezi o asemenea mască hidratantă pentru piele din comerț, tot ce trebuie să faci este să amesteci o lingură de mască cu uleiul din 2 capsule de vitamina E uleioasă și să aplici apoi masca așa cum faci de obicei.

Pe de altă parte însă, există și măști DIY eficiente pe bază de vitamina E. Una dintre acestea se prepară prin amestecarea conținutului din 2 capsule de vitamina E cu 2 linguri de iaurt și 1 linguriță de miere. Aplică masca obținută pe pielea proaspăt curățată și las-o să acționeze până când se usucă și se întărește. Îndepărteaz-o apoi cu apă călduță și bucură-te de aspectul luminos al pielii. Folosește această mască o dată pe săptămână, pentru rezultate de durată.

Reacții adverse la vitamina E

Vitamina E uleioasă are o mulțime de beneficii pentru ten, însă nu este potrivită pentru orice tip de piele. Persoanele cu tenul foarte gras, cu tendință acneică, pot observa o agravare a problemelor tenului în urma aplicării vitaminei E. Dacă observi că au apărut mai multe puncte negre la nivelul feței, nu lăsa vitamina E pe piele mai mult de 15 minute și încearcă să o diluezi în uleiuri hidratante cu textură mai ușoară sau în creme de față. Dacă însă observi erupții cutanate severe, se recomandă oprirea utilizării.

Discută cu medicul dermatolog despre tratamentele cu vitamina E pe care le poți folosi pentru îmbunătățirea aspectului pielii, pentru a te asigura că nu vei avea de-a face cu reacții adverse. Folosește întotdeauna vitamina E uleioasă achiziționată de la farmacie și asigură-te că nu este expirată.