Vopsirea părului alb cu frunze de nuc reprezintă o alternativă mult mai sănătoasă pentru podoaba capilară decât orice vopsea ori nuanțator din comerț. Asta pentru că spre deosebire de vopseaua de păr, decoctul de frunze de nuc nu conține niciun ingredient de natură chimică, așadar nu agresează părul deloc, ba dimpotrivă, îl hrănește și întărește. Mai mult decât atât, întrucât reglează secrețiile de sebum de la nivelul scalpului, această vopsea este benefică mai ales persoanelor care au părul gras ori cu tendință de îngrășare.

De sute de ani se practică vopsirea părului alb cu frunze de nucă, ba uneori se folosesc chiar și cojile de nucă pentru intensificarea nuanței obținute. Cel mai bine prinde această vopsea naturală pe părul alb sau grizonant, așa că dacă vrei să acoperi firele albe de păr, trebuie să dai o șansă acestei metode de pigmentare naturală.

Vopsirea părului alb cu frunze de nuc, în 3 pași simpli

1. Prepară decoctul

Ai nevoie de două mâini de frunze de nuc la 1 litru de apă – poți adăuga însă și o mână de coji de nucă pentru o nuanță mai intensă. Pune la fiert apa cu frunzele și cojile de nucă, iar după ce începe să clocotească acest amestec, mai lasă încă un sfert de oră, apoi oprește focul și lasă să se răcească suficient de mult încât să nu îți arzi pielea capului. Strecoară decoctul pentru a îndepărta frunzele, cojile, dar și impuritățile.

2. Aplică vopseaua naturală

Pe părul curat și uscat, aplică decoctul de nucă cu ajutorul unei pensule – dacă folosești palmele, să știi că se vor păta deci este indicat să porți mănuși. După ce ai acoperit toate șuvițele de păr în mod uniform, lasă infuzia să acționeze în jur de 30 de minute. Astfel, va avea suficient timp încât pigmentul să pătrundă în textura firului de păr.

3. Îndepărtează decoctul

La final, nu trebuie decât să clătești bine părul, folosind apă călduță din abundentă. Încheie operațiunea aplicând o mască de păr sau un balsam care nu necesită clătire, apoi usucă părul și bucură-te de rezultate. 

Nu îndepărta însă această vopsea de păr sub duș pentru că îți vei pigmenta tot corpul – îndepărtează, la fel ca la vopseaua din comerț, clătind doar părul. 

Pont: pentru a nu risca să rămâi cu pete de vopsea pe față aplică, înainte de vopsirea părului alb cu frunze de nuc, un strat generos de cremă grasă, pe linia părului. În acest fel, creezi o barieră de protecție împotriva pigmentării. Petele de nucă sunt destul de insistente și îți vor da ceva bătăi de cap dacă nu faci ceva pentru a le preveni. 

Bineînțeles, vopsirea părului cu decoct de nucă nu este permanentă, nefiind vorba despre o vopsea permanentă cum sunt cele din comerț. Așadar, va trebui să revopsești părul din nou la câteva săptămâni, poate chiar luni – în funcție de tipul de păr, precum și de cât de des te speli pe cap.

De asemenea, este important de menționat că la fiecare spălare a părului, părul se va decolora ușor, revenind treptat la culoarea inițială. Mare atenție la prosoapele folosite, dar și la fețele de pernă – este foarte probabil ca acestea să se păteze, deci ar fi bine să alegi unele în culori închise, cum sunt bleumarinul, negrul, maroul sau griul închis. Și hainele pe care le porți ori obiectele din baie pot fi pătate în timpul vopsirii, deci ai mare grijă. 

Vopsirea cu frunze și coji de nuc nu este eficientă numai în cazul părului alb, ci poate fi folosită și de către femeile care au păr șaten sau blond și își doresc să închidă puțin nuanța părului ori să îi ofere o strălucire aparte. 

Când NU funcționează vopseaua naturală din frunze de nuc

Sunt și situații în care această vopsea naturală nu “prinde” pe păr – iată care sunt acestea și de ce nu funcționează uneori:

  • pe părul vopsit în prealabil cu henna, această metodă de vopsire nu va funcționa;
  • la persoanele care folosesc produse de îngrijire a părului (șampon, balsam, mască de păr) pe bază de silicon – asta pentru că siliconul creează un înveliș în jurul firului de păr, care nu permite pigmenților din nucă să pătrundă în textura firelor.

Vopsirea părului alb cu frunze de nuc este recomandată tuturor femeilor complexate de firele de păr albe, care însă vor să folosească o metodă cât mai naturală de pigmentare a podoabei capilare. 

*Vrei să știi ce culori de păr te întineresc cu până la 10 ani? Descoperă citind acest articol!